Coleșă cu brânză friptă, salată cu ciganea-n cap, pită de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea, colăreți cu lapte sunt doar câteva dintre bunătățile cu care localnici de la Rudăria (Eftimie Murgu) îi vor întâmpina pe turiști sâmbătă, în 22 aprilie.
Morile de apă ce formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că “vârtejul” care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor.
Acolo unde tradițiile se strecoară între ingredientele din farfurie, dau mâncărurilor gusturi de neuitat. Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociația Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu vă invită să descoperiți rețete inedite, să întâlniți localnicii și să vă bucurați de o zi în Valea Almăjului la primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria!
Detalii și înscrieri pe www.eat-local.ro. Numărul locurilor este limitat la 40.
„Rudăria, ca multe alte locuri de poveste, nu înseamnă doar morile de apă și mâncare bună, ci înseamnă, mai ales, oamenii extraordinari care pun în mișcare aceste mori și cei care materializează poveștilor locului, în fiecare zi, în bucătăriile lor.”, povestește Delia Barbu, organizator al evenimentului din partea Asociației My Banat.
„Dacă ar fi să spunem ce gust este specific pentru Valea Almăjului cu siguranță ar fi coleșa cu brânză friptă. Coleșa se face obligatoriu cu făină de porumb, măcinată la o moară de apă. Ne bucurăm să fim parteneri la un brunch în Banat, chiar în inima Almăjului, la Rudăria, pentru că am fost dintotdeauna convinși că trebuie să promovăm nu doar obiectivele turistice, ci și gastronomia locală. Așadar, vă așteptăm la Rudăria!”, a spus Radu Trifan, președintele Asociație Acasă în Banat.
Programul evenimentului cuprinde prezentări ale bucătăriei locale, un tur ghidat al morilor de apă de la Rudăria, un târg de produse locale în curtea gazdelor, cu producători din Caraș Severin care vor oferi brânză, cașcaval și alte produse lactate, miere, dulcețuri, siropuri din fructe locale, oțet de prună, dar și o demonstrație de măcinat făina la Moara Brușoanea
Pentru detalii suplimentare vă puteți adresa Asociației My Banat – Delia Barbu – tel 0 722 378 391.
Comentarii prin facebook