Șase personalități vin la Timișoara pentru Conferința Internațională “Artă și Știință”

Timișoara va găzdui Conferința „Artă și știință”, un eveniment care încurajează dialogul dintre artă și știință și aduce împreună curatori, ingineri, oameni de știință și alți gânditori critici. Evenimentul va avea loc sâmbătă, în organizarea Fundației Art Encounters, desfășurată sub egida Bienalei de artă contemporană Art Encounters 2023, organizată în colaborare cu Centrul ETH AI din Zürich și Universitatea Politehnică din Timișoara.

Acțiunea are loc sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 11:00, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara – Sala Auditorium.

Evenimentul își propune să promoveze dialogul multi- și interdisciplinar, având ca scop schimbul de idei, practici și opere/lucrări științifice sau de artă. Interesul zonei artistice pentru știință și tehnologie datează de câteva decenii, însă, în ultimul timp, aceste apropieri și tendințe au generat și mai multă atenție pentru interacțiune și au transformat arta într-un subiect de mare actualitate pentru cercetarea științifică și tehnologică, în special dezvoltarea bazată pe inteligență artificială (AI), cu impact major asupra întregii societăți umane.

Cei șase invitați speciali, reprezentanți ai domeniilor artei și științei, vor discuta subiecte specifice, precum teoria cuantică, particulele mai mici, materia întunecată, timpul și spațiul, vizualizarea ADN/ARN, datele și inteligența artificială.

Monica Bello este o curatoare și istorică de artă spaniolă preocupată de perspectivele multidisciplinare și narațiunile culturii tehno-științifice ale zilelor noastre.

Anetta Mona Chișa este o artistă vizuală de origine română care trăiește și lucrează la Praga și a cărei practică artistică ia de obicei forma dialogului și lucrărilor colaborative.

Alice Sharp este o foarte cunoscută curatoare și conferențiară britanică pe teme legate de artă, mediu și sustenabilitate, fondatoare și directoare a organizației de artă și mediu Invisible Dust.

Gregor Mobius este pseudonimul sub care își desfășoară activitatea artistică un teoretician al limbajelor care pot fi exprimate vizual și care, începând cu 1992, a explorat reprezentările vizuale posibile ale ADN-ului și ARN-ului.

Andreas Guggenbühl activează la Centrul ETH AI din Zürich în proiecte de inginerie mecanică și robotică și este co-fondatorul Clubului Antreprenorilor ETH, cea mai mare asociație studențească elvețiană de start-up-uri.

Libby Heaney este considerată prima artistă care a folosit computerul cuantic ca mediu artistic funcțional, o personalitate multi-premiată care realizează explorări impresionante ale complexei relații dintre potențialul creativ și cel distructiv al tehnologiei.

Iată care va fi programul conferinței:

11:00 – 11:10: Introducere Adrian Notz (Curatorul Bienalei Art Encounters)

11:10 – 12:30: Monica Bello (ESP) și Anetta Mona Chișa (RO) în dialog.

12:30 – 14:00: Pauză de prânz

14:00 – 15:30: „Semantica ADN” – Alice Sharp (UK) și Gregor Mobius în dialog.

16:00 – 17:00: Prelegere de Andreas Guggenbühl (CH)

17:00 – 18:00: „Reprezentări inadecvate & imaginație: calcul cuantic și artă” – Prelegere de Libby Heaney (UK)

18:00 – 18:30: Remarci finale

Conferința Artă și știință își propune să stimuleze dialogul dintre artă și știință, aducând împreună oameni din varii domenii conexe într-un schimb fertil de idei și proiecte. Această interacțiune ar putea schimba nu doar mentalitatea partenerilor de conversație, ci și pe cea a publicului participant. În cele două dialoguri dintre artiști și curatori și cele două prezentări ale unui inginer și unei artiste/ fiziciene cuantice, vor fi abordate subiecte specifice precum teoria cuantică, particulele mai mici, materia întunecată, timpul și spațiul, vizualizarea ADN/ARN, datele, inteligența artificială și multe altele”, a spus Adrian Notz, curatorul Bienalei Art Encounters 2023, My Rhino is Not a Myth, și curator în cadrul Centrului ETH AI din Zürich.

Întâlnirea are un caracter dialogic, provocând perspective noi asupra unor subiecte interesante și pe alocuri surprinzătoare, generând viziuni alternative asupra lumii în care trăim, trasând conexiuni, similarități și puncte distincte între trecut și viitor. Ca extensie și oglindă fidelă a unei ediții a Bienalei Art Encounters care poartă subtitlul revelator de art science fictions, evenimentul se plasează într-un dialog continuu cu expozițiile, încercând să descopere noi conexiuni și înțelesuri ale utilizării tehnologiei în artă.

Programul detaliat al conferinței „Artă & Știință” poate fi consultat pe website-ul oficial sau paginile de social media ale Fundației Art Encounters: 2023.artencounters.ro

Evenimentul se va desfășura în limba engleză și va avea acces gratuit.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015, având un program constant de expoziții, rezidențe, mediere și publicații. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuția la scena artistică internațională. Fundația își desfășoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timișoara și programul expozițional organizat în spațiul permanent al acesteia din oraș sau în alte locuri; promovarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii de rezidențe artistice și curatoriale care contribuie la extinderea colaborărilor instituționale la nivel internațional.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”

Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât o arată scorul pe Rapid Bucureşti în etapa a 5-a a sezonului regular. A fost 37-14 (11-3) pentru echipa bănăţeană. Per-total, meciul a avut încărcătură, s-a pus umărul serios, de ambele părţi, Rapidul a dat o replică bună, dar a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

autostrada belgrad

Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

România se va putea apuca, în curând, de realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de granița cu Serbia, singura problemă este că nu se știe dacă va avea la ce să se ”lege” de partea cealaltă. Sorin Grindeanu spune că există un acord, la nivel de state, pentru continuarea și pe partea sârbă a autostrăzii....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce să să crească artificial prețurile de despăgubire pentru unele terenuri aflate pe traseul viitorului drum expres Lugoj – Filiași, pe ultima sută de metri, pentru că nu vor fi plătiți. Aici, în iunie ar urma să se termine prima etapă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți
Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’. În următoarele 2-3 săptămâni vor fi finalizate toate procedurile necesare pentru ca toate cabinetele să se mute în dispensar.  Consiliul Local Ghiroda a atribuit această denumire în onoarea doctor Grațian Miclăuș, medic primar în Radiologie și imagistică medicală, originar din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda
Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare
Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la sfârşit. Au fost câteva zile extraordinare, care lansează astfel o provocare şi pe anul următor. Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, care crește de la an la an, a devenit un eveniment emblematic pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător
Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
Un nou weekend efervescent, cu evenimente pentru întreaga familie vă așteaptă la Iulius Town Timișoara. La Retro Parada vei descoperi 10 mașini de colecție, iar în cadrul Florall – Festivalul Artei Florale sunt pregătite aranjamente realizate din mii de flori. În Iulius Town sunt pregătite și provocări pentru copii: la Caravana Dințișorului își pot învinge...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retro Paradă cu mașini din anii `20, festival cu mii de flori, Caravana Dințișorului și teatru de păpuși, în weekend, la Iulius Town
Top