Ultima întâlnire a lui Nicolae Robu cu Moș Gerilă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu cunosc deloc atmosfera din interiorul USR. Tot ce știu despre ei e ce aflu din ziare, cu amicii la o bere și uneori mă cutremur. Mă cutremur și când propaganda îi face pe toți homosexuali, deși cu siguranță nu sunt „la grămadă” cu astfel de opțiuni, mă cutremur și când observ naivitatea, infantilismul politic al unor lideri USR, mă cutremur când văd lipsa de experiență și inabilitatea manifestate cu grație, ca și cum macaroana n-avea gaură până la acel moment, iar compromisul în politică n-ar fi fost descoperit pentru a-ți atinge măcar parțial obiectivele.

Tot ce vreau să știu despre USR este că încearcă să eficientizeze societatea, să-i dea o altă încărcătură de moralitate, să ridice meritocrația, să ne ofere o Românie mai curată la propriu și la figurat, mult peste ce-și propun alte partide, suficient pentru a le da votul în România de azi. Dar cum pe vremea lui Ceaușescu cumpăram o carte bună lângă o carte proastă, o banană lângă o cutie de creveți râncezi, așa și între prioritățile USR se strecoară treburi care poate nu ne interesează cu atâta pasiune.

Sau chiar le-am respinge, dar încercăm să înțelegem și raționamentele altora. Nu poți face 20 de milioane de partide cu un membru fiecare, ca sută la sută din doctrina partidului monopersoană să fie însușită de respectiva entitate umană. Și poate nici atunci n-am fi siguri de treaba asta. N-aș vrea să revin la hibele din programele politice ale unor partide liberale, botezate ca neomarxiste în societățile unde conceptul atârnă încă greu și dureros, dar aș constata o mare poftă a oamenilor ăstora pentru a li se valida a lor dreptate, cu orice preț.

Iar când un lider progresist ca Cristian Moș, fost președinte al USR Timiș și vicepreședinte al CJ Timiș, crede că forma de userism al lui Dominic Fritz este alterată față de cum știe el că trebuie să fie userismul, atunci se va merge până în pânzele albe. Una din aceste pânze albe fiind contracandidatura ca independent la primărie, conștient că acest demers va rupe din voturile celuilalt USR-ist, primarul în funcție Dominic Fritz. În folosul cui?

Dar nu este vorba numai de Cristian Moș, care zice că „nu vrea să rupă voturi de la Fritz”, dar le va rupe. Mai este o candidatură de același profil din partea REPER, a lui Raul Olajos, care tot de acolo va rupe, de la Dominic Fritz. Nimeni nu zice să nu fii idealist în universul tău, nimeni nu contestă dreptul la candidatură al unui cetățean, dar nu mai suntem în timpul pionieratului democrației postdecembriste, când nu ne puteam decide căruia să-i dăm procentele alea puține, lui Ion Rațiu sau Radu Câmpeanu, cifre cu care oricum nu-l clinteam din loc pe președintele Ion Iliescu, ca să conteze.

Nici nouă, celorlalți, nu ne este interzis însă un moment de luciditate și pragmatism înainte de a merge la vot. Și ce vedem? Nici măcar conspirații, deși știam despre Cristian Moș că renunță în 2024 la politică pentru alte proiecte nonpolitice. N-am avea de ce să credem că cineva din USR ar vrea să-i faciliteze lui Nicolae Robu victoria, atunci ce concluzie să tragem? Că orgoliile între ei sunt atât de mari, încât nu vor reuși niciodată să facă mai mult în politica. Pentru ei, pentru partid, pentru cei care i-au ales.

Nu e bun Dominic Fritz? Probabil că în „sectă” se spune că Fritz și-a însușit prea multe metehne ale politicii mainstream, cea veche, cu „las de la mine ca să lași și tu de la tine”. Ce așteaptă unii USR-iști de la politică este deseori o utopie și n-au trecut deloc de faza asta. Visează încă la politica fără compromisuri – niciun fel de compromisuri, nu vorbim de alea grele, pesediste – și par să-și zică senin că vor candida pentru un set de valori neabandonat de ei, dar abandonat de alții.

Moş va candida pentru Primăria Timișoara. Nu va câștiga și știe asta. Sper că știe asta, dar merge înainte și va face posibilă realegerea lui Nicolae Robu, profil politic pe care l-ar respinge cu energie tocmai pentru că a crezut în altceva când s-a înscris în USR. Și de n-ar ști că pierde și merge cu capul berbec spre „victorie”, nu se întreabă cum va guverna local fără un compromis cu partidele din legislativ. Cum va fi cu primarul Moș și un CLT compus din USR, PSD și PNL? Își va lua jucăriile cu prima ocazie când politicul îi cere compromisul?

Dacă Dominic Fritz nu este perfect, atunci mai bine cu Nicolae Robu? Cei din USR au mai făcut exerciții de amplu orgoliu tot pe spatele nostru, al alegătorilor, atunci când au participat cu PNL nu la guvernare, ci la demontarea ei, când cu scandalurile cu Orban sau Câțu, pentru ca mai apoi să tragă de Orban pentru o alianță. Nu zic că Alin Nica preluat de platforma Dreptei nu merita un „bobârnac” moralmente vorbind, dar să mergi până în pânzele albe, fără să cântărești efectele, mi se pare o mostră de infantilism, în cel mai bun caz.

Dacă cineva din marile partide-sistem ce le hulim atâta ar face ce face Cristian Moș, am zice că produce un astfel de gest strategic în așteaptarea unei oferte politice pentru a renunța la el. Măcar atunci am înțelege, dar ce știm noi despre cum schimbă ei România?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 19th, 2024 at 09:15 )

Evident că în spate sunt unele calcule politice și anume că pentru a putea câștiga anumite obiective trebuie în primul rând să îți faci curățenie la tine în curte. Aceste lucruri nu se pot obține cu actuala conducere al USR Timiş unde practic democrația nu mai există iar orice argument expus care contravine liniei directoare a conducerii este aspru taxat. Astfel că a venit imperios necesar înlăturarea acestei conduceri cocoțate la vârful filialei iar calea spre acest obiectiv se deschide larg după o eventuală înfrângere în alegeri după cum s-a întâmplat în cazul PNL după alegerile trecute. Lucrul cert este că Fritz și adepții cultului său s-au îndepărtat enorm de mult de principiile inițiale ale USR, de pe vremea lui Nicușor Dan de exemplu, iar acum au devenit parte a sistemului de traseism politic, trasului de sfori, alianțe de conjunctură cu personaje controversate adică sistemul comasat de spoliere a bugetelor publice pentru interese private, tot tacâmul caracteristic echipei câștigătoare.

Alex a spus: (aprilie 19th, 2024 at 10:01 )

Asta e punctajul PNL, Daniele? Fritz e de 100 de ori mai userist decat Mos. Mos s-a vandut. Posibil de frica, e dator peste tot si are si probleme cu potential penal, posibil pentru bani, are pe drum al 5lea copil. Cert e ca absolut nimeni din USR nu-l mai sustine. De ani de zile. E omul lui Simonis si al mafiei peneliste din oras. USR, adevaratul pericol din Romania, zicea Robu. Impotriva USR s-au comasat. Impotriva primarilor ca Fritz. Acum i-au pus nu unul ci doi iepuri ca sa incerce sa-l bata. Si tot nu vor reusi. Si asa se va vedea goliciunea marelui colos condus de Nicu si Marcel.

@D a spus: (aprilie 19th, 2024 at 10:16 )

Care traseism politic? Câți peneliști, pesediști, auriști etc. au fost primiți în USR? Ce procese / scandaluri de spoliere a bugetelor publice, în care sunt vinovați/suspecți userișt, cunoști?
Dacă vine drăguțul tău de PNL (fie-i ….) la putere, dai în scris că se termină traseismul, trasul de sfori, alianțele de conjunctură și spolierea bugetelor publice?
Pari un chatbot care o freacă la infinit folosind materialul din articole ca variabile și două constante (boală pe Fritz și PNLBOCBOLOJAN is good).

vest a spus: (aprilie 19th, 2024 at 10:39 )

Mos a declarat ca nu-i place politica, ca el vrea sa faca administratie, etc. Cine-l opreste sa dea examen pentru un post de functionar public? Sau asta presupune sa faca fata unui concurs, ca el nu-i de acord cu compromisurile… Un ciumete…

Fuziuneprinsugere a spus: (aprilie 19th, 2024 at 10:40 )

PNL nu mai exista.
Declinul a inceput cand s-a unificat cu tribul PDL-ist.
PDL-istii cum erau ei toti hoti, le-au confiscat si pardidul momaiilor.
Acum antrenorii hotilor ( psd-ul ), i-au combinat pe acestia din urma, si-s pe-o laba!
Na ce sa faci, votezi PSD sau USR?
Alta alegere nu e cu folos pentru TM.

Cerasella a spus: (aprilie 19th, 2024 at 10:45 )

@Daniel sa fereasca bunul Dumnezeu Amin!

Voua va trebuie tratament de specialitate. Pe langa ca stati zi de zi de zi sa urmariti fiecare postare pe ziar mai si scrieti baliverne venite de pe linii de partid de la PSDnl. Nu prea au ce sa rupa de la Dominic Mos si Olajos. stie si lumea ce rage omul pe net si cate minciuni baga la cortul lor de semnaturi.

Macar de ati invata sa mintiti mai bine dar nici acolo n-aveti imaginatie.

Kata a spus: (aprilie 19th, 2024 at 11:03 )

@Daniel, numa “adevaruri” propagate de mafia tv de unde te (dez)informezi…
Unde-i logica? De ea nu-i nevoie pentru electoratul psdnl? Nu! E clar! Dar aici esti in alta parte, aici, pe pagina, aici in Timisoara, e electorat mai educat, electorat care-si pune intrebari si cauta raspunsuri…
Si la nivel central si la nivel local (au fost si mai ureaza) alegeri. La aceste alegeri majoritatea decide si persoane, si programe, si viziuni. Iar aia cu principiile initiale de pe vremea lui Nicusor, e tot degeaba, pt ca asta nu-i prm-ul, aBur-ul sau sos(ocismul)… partide de lider, unde ce a decis o persoana ramane “cum a(m) stabilit!”…

Un USR-ist a spus: (aprilie 19th, 2024 at 12:20 )

E clar, acest danieluț nu renunță, și pace.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile parlamentare din mai multe județe, printre care și listele votate de BPJ în Timiș. Marea surpriză este faptul că președintele interimar al PNL Timișoara, Cristian Bușoi, a fost trimis să candideze pe locul doi la Camera Deputaților în județul Dolj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

În căutarea punctelor! Dumbrăvița, meci greu acasă cu Slatina

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, cu prilejul meciului cu CSM Slatina, din etapa a 8-a a Ligii 2. Partida e programată sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 11.00. Alb-verzii au revenit miercuri dimineață de la Miercurea Ciuc, acolo unde au cedat la limită, 0-1 în fața liderului FK Csikszereda, la capătul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În căutarea punctelor! Dumbrăvița, meci greu acasă cu Slatina
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile parlamentare din mai multe județe, printre care și listele votate de BPJ în Timiș. Marea surpriză este faptul că președintele interimar al PNL Timișoara, Cristian Bușoi, a fost trimis să candideze pe locul doi la Camera Deputaților în județul Dolj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj
Vineri, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție, cea cu numărul 9, a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara. Organizatorii îi așteaptă pe timișoreni cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Evenimentele principale au loc în Piața Victoriei și Piața Libertății.  Organizator este asociația Bastionul-Varbastya, aceasta a pregătit un program variat, de la concerte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara ediția a noua. Până duminică, în centru avem evenimente și concerte, dar și bucate alese/FOTO
Cei mai noi studenți care au început perioada de studenție la Universitatea de Vest Timișoara au intrat de vineri în băncile facultăților din cadrul instituției. Aula Magna a găzduit, vineri, ceremonia de deschidere a anului universitar 2024-2025. În sală, cuvinte de bun venit pentru tineri au adresat Marilen Pirtea, rectorul UVT, IPS Ioan Selejan, Mitropolitul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Universitatea de Vest s-a deschis noul an universitar/FOTO
Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate” în ziua când evenimentul ar fi trebuit să aibă loc, cu ocazia Hramului Catedralei Mitropolitane, va avea loc, aceasta pe 6 octombrie. Desigur, cu această ocazie va avea loc și evenimentul ”lipit” de Ruga Bănățeană, manifestarea numită Ziua Minorităților, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 octombrie
Nu a învățat din greșeli. La data de 26 septembrie, polițiștii Secției 12 Rurale Periam au reținut un tânăr, în vârstă de 22 de ani, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni rutiere. În fapt, la data de 26 septembrie, în jurul orei 19:00, polițiștii Secției 12 Rurale Periam au oprit pentru control, pe raza comunei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tânăr și fără minte: prins de mai multe ori circulând fără permis. Îl paște închisoarea
Consilierii județeni timișeni au corectat, în ultima ședință de plen, soluția neortodoxă adoptată pentru a putea scăpa de Marian Constantin Vasile, cel adus pe post chiar de președintele Alin Nica, dar care devenise de nedorit pentru conducerea CJT. Cei care se ocupau de destinul instituției i-au retras lui Vasile toate atribuțiile, ”mutându-l” șef peste serverele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul are din nou post de administrator public. Cel mai probabil viitor ocupant, un cunoscut om politic local
Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT organizează înscrieri, până în data de 3 octombrie 2024, la cursurile postuniversitare din programul Asistență Socială Militară. Școala universitară de Asistență Socială de la UVT are o tradiție de peste 30 de ani, formând profesioniști care activează în domeniile serviciilor sociale din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest lansează un nou curs postuniversitar inedit, cu specializare în  Asistență Socială Militară
Cel mai mare cinematograf al Primăriei Timișoara, Timiș, a ajuns la primul an de activitate. În weekendul 11-13 octombrie, publicul este invitat să se bucure de un program special, care cuprinde un concert de jazz live și cinci proiecții de film, cu unele dintre cele mai noi și așteptate titluri ale anului, dar și cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinema Timiș a ajuns la un an de activitate: 323 de proiecții de film și evenimente, cu 54.000 de spectatori/FOTO
Top