Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în mai 2024, AUR a căzut pe locul III la alegerile europarlamentare şi pe IV la locale. SOS-ul lui Şoşoacă s-a prăbuşit sub pragul de 5 procente. Alianța PSD-PNL continuă să conducă în preferințele electoratului pentru alegerile europarlamentare, cu o intenție de vot de peste 40%.
PREZENȚĂ. Estimare participare la alegeri comasate europarlamentare și locale. Comparație mai vs. aprilie
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot și 10 ”sigur da” vor merge la vot, 62.9% indică 10, în creştere față de luna aprilie-59.2%.
Intenţie de vot la alegerile europarlamentare
Dintre votanții mobilizați (care spun că merg sigur la vot) 44.3% ar alege alianța PSD – PNL, 16.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) și 15.3% AUR. Pentru UDMR ar vota 5.8% dintre alegătorii mobilizați, iar pentru Partidul SOS România ar vota 4.7%. Nicolae Ștefănuță ar fi votat de 2.6% dintre votanții mobilizați. Partidul Diaspora Unită ar obține 2.2% dintre voturile celor care declară că vin sigur la vot. Gheorghe Vlad Dan ar obține 1.9%, REPER ar fi ales de 1.5% dintre votanții mobilizați.
Intenție vot la alegerile locale
30% dintre votanții mobilizați (care spun că merg sigur la vot) ar alege PSD, 27.9% PNL, 14.6% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) și 11.9% AUR. UDMR ar fi votat de 4.3%, Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) de 2.6%, Partidul SOS Romania ar fi votat de 2.1% dintre votanții mobilizați, PUSL de 2.1%
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”În ultima lună nu se observă modificări spectaculoase în intenția de vot a românilor rezidenți în țară pentru alegerile europarlamentare și locale, posibil și pe fondul unei campanii electorale foarte discrete. Sondajul INSCOP din luna mai întărește concluziile principale anterioare: Suma voturilor PSD și PNL la alegerile locale este semnificativ mai mare decât scorul Alianței electorale PSD-PNL la alegerile europarlamentare care domină clasamentul, AUR a coborât sub pragul de 20%, apropiindu-se de 15%, scorul cumulat AUR și SOS România este undeva la 20%, iar Alianța Dreapta Unită crește, dar foarte lent. Partidele mici care au depus liste pentru alegerile europarlamentare obțin rezultate foarte slabe, sub nivelul celor patru candidați independenți înscriși pe buletinul de vot. Rezultatele alegerilor pot fi influențate de eventuale evoluții ale campaniei electorale din ultimele două săptămâni, dacă aceasta va deveni mai dinamică. Un factor important va fi și votul din diaspora care va influența scorurile finale ale partidelor.”
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Comentarii prin facebook