Mandatul doi sau mersul pe sârmă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Spunem deseori despre un primar la ceas de bilanț că n-a făcut nimic. Și apoi completăm că trăim vremuri în care e mai bine ca un primar să nu facă nimic. Da, se întâmplă în România anului 2024 și sunt localități în care dacă nu faci nimic ca edil poți fi socotit un erou care a rezistat mafiei imobiliare și n-ai făcut porcării cum sigur ar fi făcut mulți alți mprimari în locul tău. Poate că într-o astfel de cheie fatalistă putem vorbi în Voluntari, Bragadiru, Otopeni sau alte localități din Ilfov. De ce nu și în zona metropolitană a Clujului, Timișoarei sau a altor mari orașe, dar sigur nu trebuie să fie un alibi pentru un primar de mare oraș.

Despre Dominic Fritz nu poți spune că n-a făcut nimic, dar poți conveni cu partenerul de dezbatere că n-a rupt gura târgului. Chiar și-așa, dacă am putea spune cu mâna pe inimă că Dominic Fritz n-a făcut măgăriile cu care ne-au obișnuit alți primar, de aici sau de altundeva, vom zice că e bine. Ne amintim că am avut două mandate primar care se mulțumea să spună că n-a știut că șefa de personal scrie testele de angajare, n-a știut că șeful de la Piețe e băiat bun la mesele interlopilor sau că șeful de la Patrimoniu face afaceri cu administratorii cimitirelor și asta e doar ce-am aflat.

Nu știm totul, dar faptul că multe proiecte imobiliare s-au amânat până în vremuri „mai bune” ne-ar spune că putea fi și mai rău decât ca un primar să nu facă nimic. Pentru primul mandat i-am căutat scuze lui Dominic Fritz și n-a trebuit să umblăm mult după ele, căci știm cât de greu a fost să-și remodeleze organigrama. Nici n-a reușit, dar asta nu mai poate fi un alibi pentru al doilea mandat. A preluat o termoficare împovărată de datoriile altui primar, dar după patru ani în care n-am aflat mare lucru, vin alți patru înc are măcar o logică a reconstrucției sistemului de termoficare are trebui să primim cu titlu informativ.

A făcut câte i-a mai lăsat primarul de dinainte, dar marele său proiect a fost o nouă mentalitate. Am luat fără să mestecăm acest proiect și pentru a-i da timp să respire, să cadă, să revină și să o ia de la capăt, iar mulți dintre noi ne-am făcut că-l înțelegem.Acum intrăm în al doilea mandat și nici măcar susținătorii nu-i mai pot da cecuri în alb. Ne vom bucura pentru cât de bine vorbește româna, germana, engleza, maghiara, sârba sau franceza, de fluiditatea discursului său în toate aceste limbi, comparativ cu ce-am avut înainte, dar nu va suficient atâta.

Vom vrea un primar care să arate că știe ce are de făcut și poate să facă ce știe că are de făcut. Nu de puține ori, în primul mandat a lăsat impresia că nu știe și că aparatul din subordine bâlbâie. Cu siguranță nu am fost în pielea lor și nici n-aș vrea să fiu. Dar acestea au fost așteptările, iar când dai cel mai mic semn de slăbiciune ești mâncat în lumea asta. Poate e mai bine că pentru al doilea mandat n-a promis mare lucru, dar încet-încet să observăm că lucrurile încep să se miște. Iar pentru asta nu lipsită de importanță este și formula politică prin care își va asigura majoritatea.

Va fi un mandat al naibi de complicat politic. Primarul nu va mai avea majoritate plătind cu „mărunțiș” votul de aur. Va trebui capacitat un partid,  un partid flămând, iar asta îl va costa în planul imaginii. Dacă nu plătește, mandatul îi va fi un eșec, iar următorul contracandidat sigur nu va mai și același Robu ușor de învins. Un alt candidat de forță  pregătit de marile partide nu-i va mai face campania din 2028 la fel de ușoară. Fără a arăta forță, siguranță, știința lucrurilor, ceea ce n-a făcut-o până acum, al doilea mandat îi va fi ca un mers pe sârmă. Fără plasă de siguranță.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

liviu a spus: (iunie 18th, 2024 at 08:39 )

Alegerile consumate recent au produs un Timis ROSU..
In aceste vremuri se pune intrebarea „CE POATE SA FACA O MUSCA(Fritz) UNUI FALNIC ARMASAR”= CIUMA ROSIE? Cite odata sa intepe in cur falnicul.
In rest vorba poetului idiot inutil ………..

Daniel a spus: (iunie 18th, 2024 at 09:25 )

Omul nu se pricepe la mare lucru iar acest lucru se vede pentru că nu poate discuta liber în niciun interviu fără întrebări pregătite, iar cei care îi trimit întrebările înainte nu se pot numi jurnaliști. Când vine vorba de oprirea hemoragiei bugetului local, aici s-au oprit niște robinete dar s-au deschis altele. S-a trecut de la modul clasic de operare la cel white collar, legal dar cu același consecințe iar taxele mărite facilitează acest lucru. Că nu s-au făcut multe, se poate observa când vedem lucrările complexe din Oradea și timpul în care au fost executate, comparabil cu cel necesar pentru o pasarelă pietonală și la jumătate față de un bulevard de 2 km.
Din păcate este clar ce să vă face și anume o alianță cu PSD prin care Simonis va prelua întreg județul pe persoană fizică și se va instala baron local iar Fritz nu va mai putea să împiedice anumite aranjamente ale acestuia. Dacă lucrurile nu sunt ținute în frâu ne vom transforma exact ca în exemplele din articol de unde lipsește comuna Chiajna, un exemplu de cooperare între diversele tipuri de criminalitate, atât cea clasică cât și cea white collar care include politicul, poliția, justiția și elemente din serviciile secrete.

@Gargarel a spus: (iunie 18th, 2024 at 10:50 )

După mintea ta, când ăia de la A3 sau alte latrine roșii îi pun microfonul sub nas lui Fritz, în spate e regie? Compară discursurile lui Fritz cu cele în limba nematernă ale lui Robu, Simonis, Grindeanu și alți poligloți (conform CV-urilor); asta în condițiile în care găsești așa ceva la drăguții tăi.
Dacă ar fi mafia white collar (ai și tu câteva expresii pe care le duci prin comenturi cum duce vaca talanga!), băieții de la big ears – big eyes (take another one!), la cât îl iubesc pe Fritz, azi n-am mai vorbi de Fritz în libertate!
Lucrările din Oradea n-au fost făcute împotriva zgurei comunistoide din oraș, ci ÎMPREUNĂ CU EA! Este o diferență.
Fiind înaintevăzător, ne-ai informat și despre alianța PSD-USR. Și dac-ar fi, cine-ar pierde? Că, oricum, PNL nu mai există decât ca hârtie Zewa pentru PSD.
Finalul comentariului este apoteotic, ca al unui film porno turnat pe un yacht. Dac-am fi în anii 1980′, te-am putea considera un imaginativ inteligent, dar acum, te considerăm opusul.

@Timisorean obiectiv a spus: (iunie 18th, 2024 at 14:21 )

Constructia lor a durat intre unul si doi ani iar acelasi lucru se poate spune la noi despre pasarela de la Gelu. Pe Bogdanestilor pentru 2km s-a lucrat 3 ani iar pe Vidrighin 2 pentru mai putin de 2km. Cat despre pasajul de la Solventul, Dumnezeu cu mila. Hai sa nu ne furam singuri caciula, este foarte clar cum stau lucrurile cu gestionarea santierelor.

@@timisorean obiectiv a spus: (iunie 18th, 2024 at 17:09 )

Sa ne amintim de pasajul Michelangelo, care trebuia făcut în 9 luni și a durat mai mult de 2 ani?????????? Niciun constructor serios nu făcea mizeria aia in 2 ani. Încă aștept, fmm de administrație robista, polivalenta aia începută acum 14 ani, fmm de oligofren!!!!!!!! Și stadioanele( 7 la număr), bazinele olimpice (4), etc, etc. cat a durat sa facă 30 de tramvaie la firma de casa a Pleșcoiului penelist din Pașcani?????? Și mai ales cat a costat?????? Am crezut că te oprești după ce Fritz a dat din nou cu curul de pământ cu tovarășul doctor inginer distinsul academician profesor Robu. Evident că Fritz nu e perfect, dar a fost ales încă un mandat. Așa funcționează democrația, că ne convine ori nu. Nici mie nu mi-a plăcut când cretinul ăla de roaba a luat al doilea mandat, dar nu m-ai prins zi pe zi pe site-urile timișorene sa îl înfierez pe cretin.
Atât de mult lăudați ba Clooooj ba Oradea de parcă ar fi peste noi cu ceva, uitând cu ajutorul cui au reușit sa arate cat de cat ok. Scoateți munții și dealurile din preajma acelor doua orașe și altele ca Brașov, Sibiu și veți vedea că arată exact ca niste sate, un pic mai aranjate.

Timisorean obiectiv a spus: (iunie 18th, 2024 at 17:55 )

@Daniel. Nu excelezi la capitolul „analiza si sinteza „. E o mica mare diferenta intre pasajele alea din Oradea pe bani europenni si santierele de care spui din Timisoara. La noi TOATE cele 4 santiere ( Cetatii, Buziasului, Solventul, Gelu ) desfaurate concomitent sint finantate de la bugetul local……si in total vorbim de lucrari de aproape 70 milioane euro. Abia de anul trecut a aparut finantarea de pe Anghel Saligny pentru Solventul si anul asta se „refinanteaza’ pe fonduri europene Buziasului si Cetatii. Ca sa intelegi diferenta de proportie ia in calcul faptul ca pasajele Jiul si Popa Sapca au costat vreo 12-13 milioane eur…..impreuna !

@ Timisorean obiectiv a spus: (iunie 18th, 2024 at 20:55 )

Se stia de ani buni ca acele proiecte vor fi incluse in seria celor decontate din fonduri europene iar pentru acest lucru se puteau accesa imprumuturi pe termen scurt. Dar treaca de la mine ca nu s-a facut asta. In schimb ai omis proiectul de pe Bogdanestilor care din start era executat pe fonduri europene si care a durat 3 ani pentru 2 km. Acolo ce scuze mai exista? Sau ala nu se pune?

Timisorean obiectiv a spus: (iunie 18th, 2024 at 23:23 )

@Daniel. Da, asa e, Bogdanestilor a fost semnat de administratia Robu cu finantare pe fonduri europene …o treaba buna. Dar de ce spui ca a fost intarziat, s-ar fi pierdut fondurile europene.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Rapid

Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă

Echipa de old-boys a Rapidului va întreprinde la finalul acestei săptămâni un turneu cu două meciuri demonstrative la Timișoara și Arad, anunţă clubul giuleştean. Vineri, 27 septembrie, de la ora 16:000, Rapid o va înfrunta pe Politehnica Timișoara pe arena Dan Păltinișanu, acesta fiind unul din ultimele meciuri pe acest stadion înainte de demolare. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli şi Rapid joacă un amical vineri, pe stadionul Dan Păltinişanu. Este un duel între old-boys, iar prezenţa spectatorilor, incertă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria Timișoara a finalizat și lucrările de reabilitare a acoperișului corpului de clădire de pe str. C. Sălceanu, care aparține de Liceul Teoretic „J. L. Calderon”. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 120.000 de euro. „Am făcut lucrări la acoperișul clădirii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28
Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează, și pentru cei care o contemplă, iar pentru cei care-și doresc să-i descopere virtuțile, un loc perfect este splendida expoziție de pictură arabă deschisă în aceste zile la Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș. Joi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat
Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai Politehnicii. Evenimentul va avea loc pe data de 27 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, la Cinema Timiș. Gala va aduce în prim-plan realizările remarcabile ale comunității Alumni UPT și impactul lor la nivel global,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri
Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit, pe care ar trebui să îl repare și să îl folosească sub formă de soluție de cazare pentru șoferii și vatmanii pe care i-a atras la Timișoara din alte localități, pentru a acoperi necesarul pe aceste posturi. Locația era nefolosită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze
Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare este una proastă, e de părere edilul-șef, Dominic Fritz, răspunzând, astfel, unei interpelări a unui consilier local, care acuza faptul că acestea ar fi fost desființate. Acum se gândește o nouă licitație, care să aducă la Timișoara alte coșuri, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata
Consilierii județeni au primit, joi, pe lista proiectelor de votat în ședința de plen, un proiect de hotărâre prin care ”privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de până la 257.000.000 lei”, de către Consiliul Județean Timiș. Banii ar urma să fie folosiți pentru plata finanțării unor proiecte proprii, respectiv pentru cofinanțarea unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș vrea să ia un credit de 257 de milioane de lei. Banii, folosiți pentru demolare stadion, Muzeul Banatului, drumuri
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, organizează în data de 2 octombrie 2024, între orele 10.00 – 12.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din B-dul Eroilor de la Tisa nr.22, Sala Banat (et.I), un eveniment complex de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii
Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor din România (ACoR) – Filiala Timiş. În acest sens, la Şag se construieşte un nou sediu pentru asociaţia, care acum este condusă de primarul comunei Birda, Marius Stoian. Plasat pe lista PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor, Flavius Roşu anunţa, zilele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş
Zilele Culturii Maghiare a ajuns la ediția cu numărul nouă și  programează activități diverse, de la promovarea culturii maghiare, la sport, protecția mediului înconjurător, dezvoltarea unui stil de viață sănătos, dar mai ales toleranța interetnică. Începând de astn diverse spații din oraș vor avea loc expoziții, cercuri literare si spectacole. A 9-a ediție a acestui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În centrul Timişoarei, astăzi încep Zilele Culturii Maghiare
Top