Povestea Revoluției de la Timișoara a ajuns la Viena, capitala Austriei, prin intermediul fotografiilor document realizate de Constantin Duma în zilele evenimentului care a adus schimbarea cu 180 de grade a istoriei României. La Institutul Cultural Român din capitala Austriei a avut loc expoziția „Timişoara Incognito – Revoluţia Română 1989”, care a prezentat publicului, în premieră pentru Austria, instantaneele realizate cu mult curaj de către cel care este cunoscut ca și ”Fotograful Revoluției”.
La 35 de ani de la momentul care a făcut ca Timișoara să devină primul oraș liber de comunism din România, la ICR Viena imaginile surprinse de Constantin Duma pe străzile din capitala Banatului au prezentat vienezilor momentele cheie ale schimbărilor de atunci.
Institutul Cultural Român de la Viena marchează în perioada 11 decembrie 2024 – 14 ianuarie 2025 împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, moment istoric care desemnează începutul libertății și democrației în România, odată cu căderea regimului comunist, printr-o serie de manifestări reunite sub titlul ”1989: imaginile unei Revoluții”.
Seria de manifestări de la sediul ICR Viena a inclus și proiecția a două reportaje realizate de televiziunea austriacă ORF în 1989 și 1990 despre România,
„Timişoara Incognito – Revoluţia Română 1989” aduce în premieră la Viena expoziția de fotografie despre Revoluția din decembrie 1989 de la Timișoara, semnată de Constantin Duma.
Expoziția care va putea fi vizitată până pe 14 ianuarie 2025, reunește o colecție de fotografii, realizate în timpul Revoluției din decembrie 1989 de la Timișoara de către fotograful Constantin Duma.
Fotografiile expuse surprind instantanee ale evenimentelor de la Timișoara din perioada 16-22 decembrie 1989, multe dintre ele necunoscute publicului. Selecția de fotografii ilustrează momente tragice din zilele Revoluției și reconstruiește desfășurarea evenimentelor prin imagini.
Constantin Duma este cunoscut drept „fotograful Revoluției”, fotografiile sale alb- negru fiind cele mai valoroase documente în imagini ale revoltei populare din Timișoara care a declanșat Revoluția Română.
La Revoluție a realizat prima fotografie pe 17 decembrie, când a făcut parte din convoiul care pornise spre Complexul Studențesc din Timișoara. Cariera lui Constantin Duma are peste cinci decenii, în care fotojurnalistul s-a distins prin ilustrarea multor evenimente politice majore, prin fotografia citadină sau imaginea de reportaj.
”Aș vrea să aduc mulțumirile timișorenilor Austriei, pentru că ați fost primii care ați deschis granițele Europei de Vest pentru români, după evenimentele din Decembrie 1989 de la Timișoara. Atât prin fotografiile pe care le-am făcut în decembrie 1989, cât și prin spiritul liber pe care l-am găsit acum la dumneavoastră, aș vrea să înțelegeți că același mecanism m-a îndrumat și în 1989, același lucru îl găsesc și aici, anume spiritul de libertate care pleacă din sufletele dumneavoastră. Imaginea pe care am adus-o aici este o secvență din zilele în care Timișoara a explodat prin spiritul pe care îl avea atunci și pe care îl are și în prezent, sau, aș putea spune că l-a cultivat în ceea ce privește libertatea și forma de manifestare a libertății proprii. Sunt fotografii document, nu au nicio interpretare artistică, nu au nicio întâlnire cu tehnologia, sunt ceea ce de pe film am scanat și am pus în fața dumneavoastă”, a declarat Constantin Duma în deschiderea evenientului.
Un concert susținut de Horea Crișovan și Doru Iosif a urmat lansării expoziției, audiența apreciind melodiile oferte de cei doi muzicieni.
Acțiunile dedicate Revoluției de la Timișoara au continuat și vineri, cu simpozionul „România: Momentul 1989”.
Participanți au fost Vasile Szabo, vicepreședinte al Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara, conferențiar la Universitatea de Vest din Timișoara, Gino Rado, președintele Centrului Național de Documentare, Cercetare și Informare Publică despre Revoluția Română din 1989 și Siegfried Thiel, redactor-șef al Banater Zeitung. De asemenea, acțiunea s-a bucurat de prezența lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, oficialul fiind participant activ în cadrul dezbaterii.
Organizatori ai acțiunii au fost Institutul Cultural Român de la Viena, Ambasada României în Republica Austria, ORF Austria, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Universitatea de Vest Timișoara și Organizația de Management a Destinației (OMD) Timișoara, cu susținerea Asociației My Banat.
Comentarii prin facebook