O fi bine?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Hai să ne imaginăm cum am răspunde dacă cineva ne-ar întreba cum am prefera să fie transportul în comun: gratuit sau scump? Sau curentul ori gazul, orice, biletele la cinematograf sau la meci. Ne plac concertele gratuite în piețele din marile orașe, iar când se pune bilet pentru intrarea în perimetru vedem cum stau oameni după gard, să audă moca. Este că am vrea să fie salariile mari, sănătatea și educația la cote înalte, ca-n Occident, curățenie lună în orașe, clădiri renovate, iar impozitele minimale, conform legii? Este.

Am fi ipocriți să spunem că nu ne-ar place o viață mai bună. Toți am vrea să fie ceva mai ieftin, iar veniturile mai mari. Auzim de câte ori își plătește un American proprietatea în timpul vieții prin impozitul anual, cât de greu de cumpărat este o asigurare de sănătate acolo și nu vrem așa. Este normal să îți dorești o viață mai ușoară, suportabilă financiar, și n-are sens să spunem că ne bucurăm că în Timișoara impozitele pe proprietate sunt mari spre maximum prevăzut de lege.

Aici trebuie să vorbim de un echilibru între ce ești dispus să dai și ce ceri administrației. Nu cred că suntem în situația unui furt masiv de resurse, ca noi, contribuabili, să ne opunem finanțării unor excese funcționărești sau ale politicienilor locali. Dacă vrem mai bine în orașul în care trăim, atunci ne putem aștepta ca acest bine să vină din ingeniozitatea în administrație a primarului, viceprimarilor, a funcționarilor din aparatul municipal, dar și din nivelul bugetului de care dispun aceștia pentru a face lucruri.

Se vorbește de mult de faptul că impozitul pe proprietate în România este foarte jos, comparativ cu alte țări, și sperăm să se tot amâne momentul creșterii lui. Pe de altă parte, vorbim de Timișoara ca despre un oraș cu pretenții, unde totul vrem să fie ca la neamț, mai ales cu un primar venit din îngrijita Germanie. La un moment dat, ne și imaginam că suntem avantajați de poziționarea unor politicieni concetățeni ai noștri la București, ne doream stadioane, spitale noi, centuri etc, iar după alegeri ne e teamă să nu mai fie așa.

Nu știm dacă ne va mai răsfăța cineva. Oricum Timișoara contribuie mult la bugetul de stat, dar dacă până acum se întorceau bani mai puțini, iar acum vedem că se mișcă ceva, imediat o considerăm un răsfăț. Numai că răsfățul ăsta depindea de multe, inclusiv de cum nivelul taxelor și impozitelor stabilite de centru sau municipiu, dar și de capacitatea actorilor politici locali să se înțeleagă sau mai bine zis să nu se mai certe.

Dacă te aștepți ca doi politicieni din partide vrăjmașe și concepții diferite despre modul de a face administrație, viața ne va fi și mai grea atunci când acei politicieni, să le spunem Dominic Fritz, primar, și Alfred Simonis, președinte C.J. Timiș, nu mai sunt parteneri de bună colaborare locală, ci în ei se umflă ditamai gâlma de orgoliu de animale politice. Așa s-a întâmplat și acuma. Subiectul impozitelor venea la pachet cu supărarea din subiectul referitor la alegerea unui al doilea viceprimar de Timișoara.

Într-o colaborare cântată de ceva vreme între PSD și USR, social-democrații trebuiau să primească un viceprimar, al doilea, după cel votat deja pe numele său Ruben Lațcău (USR). Numai că politicienii își încearcă limitele, joacă șah și fac strategii, provoacă și după aia ajung la război, căci unul ambițios musai va pierde și nu poate suporta asta. S-a pornit de la chestiuni mici și gratuite, poate de la punerea lui Nicolae Robu în funcția de consilier la cabinetul lui Simonis, iar asta a fost o impolitețe în parteneriatul dorit cu Fritz.

Așa s-a ajuns la o majoritate negociată de USR nu cu PSD pentru Consiliul Local Timișoara, ci cu PNL, o filială de partid aflată într-un haos total, iar pentru USR și Dominic Fritz asta nu părea o garanție a stabilității pentru următorii patru ani. USR a obținut un al doilea viceprimar cu un vot la limită care a dovedit că PNL nu a fost în stare să susțină o majoritate cu USR mai mult decât câteva zile și, normal, doar din gură. Aici suntem azi, iar impozitele mărite sunt un pretext de mare bătălie. Căci social-democrații ar trebui să vrea doctrinar creșterea lor pentru măsuri sociale mai bogate, iar useriștii de profil liberal să nu le dorească mai umflate, pentru a nu împovăra inițiativa privată.

La noi povestea se spune cam invers, pregătindu-se un război deloc convenabil nouă, alegătorilor, ce pare să înceapă cu nealocarea de bani pentru termoficare Timișoarei. De la planuri cu ctitorii mărețe la care să pună umărul pesediștii Grindeanu și Simonis, nu foarte confortabili în partid după alegerile parlamentare și prezidențiale, cu un Fritz pe cai tot mai mari la București, s-a ajuns la un război PSD-USR și la o majoritate în legislativul local la mare limită, făcută pe genunchi de cei 13 aleși USR, Forța Dreptei și UDMR, plus unul luat „la bucată” după negocieri, ca în mandatul trecut. O fi bine?

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (decembrie 15th, 2024 at 08:41 )

E bine cu mai puțin stat și birocratie și încurajate afacerile mici nu doar corporațiile. Și fără nici o subvenție. Sa funcționeze piața libera.

Andreea a spus: (decembrie 15th, 2024 at 08:48 )

Excelent articol domnul Eugen!!!

Liana a spus: (decembrie 15th, 2024 at 08:52 )

Probabil trebui evitat haosul create de marele salvator Freddy Camatarul. Mai bine pentru oras cu doi vice de la USR.

avem nevoie de stabilitate nu de jocuri politice marca PSD. Bravo lui Bolojan ca le-a cerut celor de aici sa mearga cu partenerii lor, chiar daca divortati de la USR.

Zdreanță a spus: (decembrie 15th, 2024 at 10:20 )

Este bine ca în democrație alegerile să se desfășoare la termen😉?Este bine în democrație să hotărâm după bunul plac sau în funcție de interese termene sau decizii peste voința poporului,exprimată prin vot🤔?Este bine pentru democrație să coabiteze toate partidele politice care până mai ieri erau în ochii populatièi :ciuma roșie,soroșiști și chiar putiniști🤑?Este bine pentru salvarea democrației (care o mai fi) și a imaginii României,alegerile să se desfășoare în cel mai scurt timp și să nu mai așteptăm binecuvântările celor de peste ocean🤮?Este bine pentru democrație ca cei care au moșit România să ignore votul poporului?🤮

ion a spus: (decembrie 15th, 2024 at 11:33 )

Vorbești de afacerile mici, Jack. Cea care sprijină afacerile mici in România este Uniunea Europeană, prin banii europeni care vin de pildă pentru afacerile din mediul rural. In rest ai dreptate, statul român a neglijat afacerile mici timp de decenii.

antiVrajeāla a spus: (decembrie 15th, 2024 at 11:45 )

Timisoara are un buget urias administrat prost(si asta nu doar de cand au venit sexo-eco-marxistii astia) . Nici macar curatenie nu se face, ce povesti povestim?

Romanii sunt foarte productivi, a doua productivitate in Europa, dar asta nu se vede in salarii, ceea ce denota neocolonialism https://tradingeconomics.com/country-list/productivity?continent=europe

Doctrine socio-economice? Nu merge cu povesti de secol 19, fie ele de stanga🤪 sau de dreapta🤪, sunt depasite, doar niste habarnisti pot pierde vremea laudandu-se cu cat de stanga ori dreapta sunt ei si ce virtute🤪 deosebita inseamna asta. Cand e nevoie de invatamant de calitate, de cercetare, cand te astepti sa fii tratat de tot felul de boli cu tot felul de tehnologii scumpe (RMN, roboti chirurgicali, medicamente patentate), cand ai nevoie de infrastructura uriasa (sistem energetic national interconectat cu cel al altor tari, de transport aeronautic, feroviar ori auto ultracostisitor, sisteme de alimentare cu apa potabila, internet etc), nu merge cu doctrine economice🤪 de pe vremea cand lumea bea apa de la fantana si se deplasa cu caruta pana la targ sau la camp si era suficient sa stie sa scrie, sa citeasca si ceva aritmetica.

Acum exista arme cat sa distrugi in cateva minute planeta de cateva ori, dar morala a ramas tot la secolul XIX (sau secolul I, nicio diferenta, n-a evoluat deloc), lumea e condusa de niste psihopati malthusieni iar PACEA SOCIALA COSTA, indiferent cat de echitabil/neechitabil i se pare cuiva treaba asta.

Regula de aur: fa altuia ce ai vrea sa-ti faca tie ceilalti daca ai fi in situatia lui.

Regula de argint: Nu fa altuia lucruri care nu doresti sa ti le faca tie altii.

Strategii de interactiune (competitie vs colaborare) in societate si la ce pot duce ele:

https://m.youtube.com/watch?v=mScpHTIi-kM

Restul sunt povesti.

#idiocracy🤪

Wanda89 a spus: (decembrie 15th, 2024 at 12:44 )

Gratuități și subvenții pentru unii, privilegiați, înseamnă pierderi personale pentru ceilalți, mult mai mulți. De acord cu sprijinul acordat de stat pentru persoanele aflate în reală nevoie. În dezacord total cu taxarea mea pentru câștigurile altora prin rabla pentru mașini, panouri solare, etc. În dezacord total cu subvențiile pentru gigacaloria livrată cu preț redus, subvenționat, în oraș. Orice oraș. Repet, susțin sprijinul acordat persoanelor aflate în nevoie, atât.

Daniel a spus: (decembrie 15th, 2024 at 12:52 )

La adăpostul a tot felul de teorii, trolii putiniști vor banii celor care muncesc ca să păstreze pacea socială și să nu voteze extremiștii. Sub șantajul că lor nu le pasă dacă le va fi mai rău iar cei care și-au creat un nivel de confort vor ajunge aproape de nivelul respectiv, preferă să dea foc la țară în loc să se facă utili societății. Astfel aceștia se cred îndreptățiți la tot felul de privilegii pentru care nu au mișcat un deget, pe ideea zicalei comuniste Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea, cine-i leneș și chiulește are tot așa. Ceea ce uită cei de țeapă lor, este că în astfel de situații populația productivă va emigra și nimeni nu va mai fi motivat să facă ceva, din moment ce rezultatul este același iar cei cu astfel de mentalitate vor avea exact ceea ce și-au dorit, adică anii ‘90 redivivus.

Zdreanță a spus: (decembrie 15th, 2024 at 14:45 )

Daniele,diferența este total opusă,dacă în ’90 oamenii au fost cei care au produs schimbarea,astăzi cei care moșesc democrația au spus nu voinței populare🙃.Totul este ca la carte,sub umbrela adevăraților stăpâni.Marii profitori ai democrației au beneficiat pe rând de legea insolvenței😇,de tot felul de proiecte oiropene cu dedicație🤑,de afaceri la pot,bazate pe cumetrii sau afinități de partid, toate sub standardul meritocrației😜.După mintea unora alegerile se pot valida doar atunci când iese cine trebuie🫡.Degeaba o frecați cu USR-ul ăsta care stă încremenit de ani buni la 10-12%,fiindcă el nu poate mai mult🤭.Singura lui șansă a fost impunerea unui președinte care a eșuat.🤣După episodul Clotilde,tăvălugul merge mai departe.Sunt totuși 8 ani de ,,ninica”🤭nou!Dovada este și această alianță toxică de la centru.🤮Progresiștii merg înainte dar în jos👎.

antiVrajeāla a spus: (decembrie 15th, 2024 at 14:50 )

Wanda, transportul in comun subventionat nu-ti pute? Dar pretul la energie electrica si la gaz compensat de la buget? Cat ai beneficiat de pret reglementat la electricitate si la gaz? Cat te-ar fi costat gazul conform cu „piata libera”, necompensat de la buget? Tu repeti doar ce-ti convine tie, uitand ca ar trebui sa incepi cu a protesta impotriva subventiilor de care beneficiezi TU! Si uite asa maine poimaine ai sa vii cu userisme de genul privatizarii invatamantului ori a sanatatii, sa nu se mai subventioneze nici agricultura si sa mancam goange si carne sintetica, ba chiar „sa nu avem nimic ca sa fim fericit”🤪Sistemele nu functioneaza uitandu-te doar la particelele care iti convin tie si fara a intelege interdependentele.
PACEA SOCIALA COSTA. Sau poate preferi un ultim razboi mondial care sa faca totul praf…

Lozincile simpliste nu tin loc de o intelegere profunda a unui sistem cum este omenirea pe planeta.

#idiocracy🤪

antiVrajeāla a spus: (decembrie 15th, 2024 at 15:21 )

@Zdreanta, tu pari baiat destept, ce-ti bati capul cu aia care bat campii mestecand aceleasi lozinci zero argumente, zero contraargumente, doar atac la persoana si bullshit neo”liberal”? Sub un anumit nivel n-are rost nici macar sa citesti, ai vazut cu cine ai de-a face si… de ce sa recitesti aceleasi lozinci pentru… simpatici🤪 a suta oara? Eu ii las in trancaneala lor… Dar tu faci cum crezi tu, evident, eu doar ma mir ca ai timp de toti… simpaticii🤪

#idiocracy🤪

Daniel a spus: (decembrie 15th, 2024 at 20:55 )

După cum se vede troll-ul antiVrajeāla răspunde la propriile sale mesaje scrise sub alt nume, adică Zdreanță. Pe principiul ce se aseamănă se adună, nu este de mirare că acesta este mare fan Kremlin Georgescu cu care ar putea să fie fie coleg de instituție pe secția de rusofilie.

SDF a spus: (decembrie 16th, 2024 at 09:06 )

1) Frapant în toată istoria asta cu bugetul este altceva: rectorul instituției în sânul căreia se găsește facultatea de economie, el însuși economist, dacă nu mă înșel, își dă cu părerea despre buget. Fără nicio cifră, fără nicio referire la inflație, la planurile de investiții, la personal, la legislație, la legislația privind administrația publică … Prin alte părți, construirea unui model de buget ar fi o temă de licență pentru un student mediu spre bun. S-ar putea și cu câteva foi de Excell. Pe de altă parte, aflăm zilnic ce isprăvi a mai făcut UVT prin clasamentele internaționale.
2) Curățați rubrica de comentarii de trolli putiniști!

Wanda89 a spus: (decembrie 16th, 2024 at 12:32 )
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Top