Societatea Aquatim SA informează clienții că, începând cu 1 ianuarie 2025, vor intra în vigoare noi tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă și de canalizare. Astfel, prețul pentru apa potabilă va fi de 7,71 lei/metru cub (0,0077 lei/litru), iar tariful pentru canalizare va fi de 7,86 lei/metru cub, la ambele se adaugă cota de TVA de 9%.
Decizia se bazează pe Ordinul 230/30.03.2022 emis de ANRSC – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, care impune operatorilor regionali de apă elaborarea unui „Plan de Afaceri” și a unei „Strategii tarifare” pentru următorii cinci ani. Această măsură are scopul de a asigura resursele financiare pentru investițiile în infrastructura de apă. În același timp, sunt previzionate și resursele necesare pentru cofinanțarea investițiilor realizate din fonduri europene.
Aquatim gestionează în prezent investiții de peste 240 de milioane de euro pentru îmbunătățirea și extinderea serviciilor de apă și de canalizare în județul Timiș. Aproape 80% din această sumă provine din fonduri europene nerambursabile, ceea ce subliniază angajamentul companiei de a dezvolta infrastructura vitală la tarife accesibile. Fără aceste fonduri, tarifele ar fi trebuit să fie de 4-5 ori mai mari pentru a realiza aceleași investiții. Pentru a cofinanța proiectele europene, Aquatim SA a obținut un împrumut de 15,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în condiții avantajoase, datorită experienței sale în gestionarea sustenabilă a resurselor financiare în proiectele de investiții anterioare.
În acest context, Aquatim a elaborat „Planul de afaceri” pentru perioada 2024-2029, care include „Strategia tarifară” bazată pe o analiză cost-beneficiu ce garantează recuperarea costurilor de exploatare, respectarea indicatorilor de sustenabilitate și de suportabilitate. La nivelul Uniunii Europene, pragul de suportabilitate privitor la plata serviciilor de apă și de canalizare este de 2,5% din bugetul unei familii. În cazul companiei Aquatim, chiar și după aplicarea noilor tarife, pragul de suportabilitate va fi sub acest nivel.
În prezent, Aquatim investește de peste cinci ori mai mult decât cifra sa de afaceri, ceea ce implică eforturi considerabile. Raportul dintre fondurile de investiții și cifra de afaceri este un indicator economic important, care reflectă alocarea resurselor financiare pentru dezvoltare, modernizare și extindere, în raport cu veniturile totale. În practica internațională, un raport de aproximativ 30% indică o afacere stabilă, cu investiții moderate, iar un raport de 100% este caracteristic doar perioadelor de creștere rapidă ce atrag de la sine riscuri mari. Raportul, în cazul Aquatim, este de 500%, ceea ce obligă compania să implementeze un plan solid de recuperare a costurilor prin creșterea eficienței și a veniturilor. Aquatim aplică această abordare de peste 20 de ani, dovedindu-se că este una eficientă.
Actele normative care stau la baza ajustării tarifelor sunt Hotărârea 208/18.10.2024, emisă de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș, prin care a fost aprobată „Strategia tarifară”, precum și Decizia 284/21.11.2024, emisă de ANRSC, prin care se aprobă noile tarile ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
Comentarii prin facebook