Timişoara nu va avea prea curând un institut oncologic modern, dar ar urma să beneficieze, totuşi, de un acelerator liniar plătit de Ministerul Sănătăţii. Ministrul Florian Bodog a declarat că va debloca finanţarea de la Banca Mondială pentru achiziţia acestui aparat.
Ministrul Florian Bodog a declarat, la Arad, că ministerul are toată deschiderea pentru a susţine viitorul institut oncologic de la Timișoara. „Săptămâna trecută am fost sunat de doamna de la Direcţia de Sănătate Publică, pentru că întâmpină mari probleme legate de procedura de achiziţie pentru viitorul institut oncologic. Ministerul Sănătăţii are toată deschiderea pentru a rezolva problema institutului oncologic de la Timişoara”, a spus Bodog. Conform proiectului de buget pe 2017, pentru acest obiectiv este alocată suma de 15 milioane de lei, finanţarea totală pentru acest spital fiind calculată la 511 milioane de lei. Estimările pentru 2018 prevăd o nouă alocare bugetară de 170 milioane de lei, pentru 2019 – alte 170 milioane lei, iar pentru 2020 – 156 de milioane lei. Dacă în cazul institutului oncologic lucrurile sunt neclare, ministrul Sănătății spune că la Timișoara va ajunge totuși un accelerator liniar, un aparat pentru radioterapie. „Am deblocat pe Banca Mondială acceleratorul linear care va merge la Timişoara şi va ajuta pacienţii bolnavi din toată această regiune care, aşa cum ştim, are o incidenţă foarte ridicată de cancer”, a mai declarat Florian Bodog.
Înfiinţarea Institutului Oncologic a fost aprobată prin hotărâre de guvern din 2009. Acesta ar urma să fie amplasat la marginea Timişoarei, pe o suprafaţă de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş. În această zonă a demarat, încă din 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din ziduri.
Comentarii prin facebook