2018 va rămâne cu siguranţă ca cel mai bun an pentru sportul de echipă din Timişoara de după Revoluţie. În oraş au venit trofee şi medalii, într-un an în care autorităţile locale şi judeţene au pus mai mult beţe în roată decât au ajutat. Partea goală a paharului este că peste noapte s-au desfiinţat echipe şi s-au înregistrat retrogradări din primul eşalon.
Constanta Timişoarei în ultimul deceniu a fost echipa de rugby. Timişoara Saracens a obținut al 10-lea trofeu din ultimii opt ani, şi al 5-lea titlu de campioană din ultimele șase sezoane. A fost însă un an greu pentru echipa de rugby, care l-a pierdut şi pe finanţatorul echipei Dan Dinu, cel care a făurit un vis aşteptat de mult în Banat, o echipă campioană şi o echipă europeană. Băieţii au continuat să performeze, dar condiţiile sunt grele şi salariile vin cu întârzieri mari.
Futsalul a fost de departe revelaţia sezonului. Băieţii lui Robert Lupu au reuşit imposibilul şi au câştigat, împotriva tuturor: Campionatul, Cupa şi Supercupa. În plus, Informatica a avut şi o participare onorabilă în Liga Campionilor, fiind singura echipă românească sub egida UEFA calificată în grupele principale ale unei competiţii europene. Anul nu se închide bine nici aici. Antrenorul care a obținut performanţe pe care cu greu puteai să le visezi, a fost nevoit să plece de la echipă, Robert Lupu rămânând însă la cârma naţionalei. Alţi jucători ai echipei, dar şi finanţatorul Gabriel Lungu au plecat şi ei înainte de sărbători.
Echipe desființate la baschet
Baschetul a început sezonul 2017/2018 cu trei echipe în prima ligă, două la masculin şi una la feminin. Deşi rezultatele au fost bune, în ciuda condiţiilor grele, SCM Timişoara – fete şi Timba s-au desfiinţat, iar în joc a rămas SCM – băieţi, echipă cu procese pierdute în străinătate şi datoare vândută, în ciuda unui baschet relativ bun oferit.
SCM Poli Timişoara, prim-divizionara de handbal a avut şi ea parte de un 2018 interesant. A terminat doar pe 6 în campionat, dar a jucat finala Cupei României, trofeu pe care nu l-a câştigat, însă pe care doreşte să şi-l adjudece în martie 2019. Au venit la echipă jucători valoroşi, dar şi aici anul se încheie cu datorii salariale mari.
Voleiul a produs multă bucurie, dar şi multă tristeţe. Echipa din prima ligă masculină a retrogradat, însă cea feminină, Agroland a încheiat pe 5 şi s-a calificat în cupele europene. Finalul de an a venit şi aici cu o veste foarte rea. Finanţatorul echipei a retras formaţia din campionat, din cauza uneltirilor federale împotriva clubului.
Fotbalul, mult sub așteptări
Probabil cele mai proaste veşti vin de la fotbal. Singura echipă ce a adus medalii la seniori în ultimii ani s-a desfiinţat. Este vorba despre prim-divizionara de fotbal feminin CFR, medaliată cu bronz în ultimele două sezoane din Superligă. Clubul feroviar continuă doar la nivel de juniori. În fine, cel mai mare dezastru e la băieți. ACS Poli, care de bine de rău reprezenta oraşul în prima ligă, a retrogradat. A intrat apoi în insolvenţă, iar acum este ultima în liga secundă, hrănindu-se doar cu himere şi promisiuni deşarte. Celelalte echipe din Timişoara care joacă la „matineu”, ASU Politehnica şi Ripensia sunt şi ele departe de aşteptările suporterilor.
Aşadar, un an 2018 cu două titluri, o Cupă şi o Supercupă, o altă finală de Cupă jucată, o medalie de bronz, dar cu mult mai puţine echipe din Timişoara, cu o grămadă de datorii şi cu multă nepăsare din partea celor care vor performanţă… pe stomacul gol.
Sursă foto: titusemanuel.ro, Sașa Pastro, Alex Szabo.
Comentarii prin facebook