În 2018, prețul apartamentelor la nivel național s-a apreciat cu 6,4% față de anul precedent. Acestă creștere este mai temperată față de anii precedenți când s-au consemnat măriri de peste zece procente. Acest lucru înseamnă o stabilizare a pieței imobiliare care se va extinde și pe anul 2019, consideră specialiștii de la Imobiliare.ro.
La finele lui decembrie 2018, suma medie solicitată pentru apartamentele noi și vechi puse la vânzare la nivel național a ajuns la o valoare de 1.239 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,2% față de luna precedentă, când s-a înregistrat o medie de1.242 de euro pe metru pătrat. Pe tot parcursul anului trecut, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 6,4% al prețurilor, în condițiile în care, în decembrie 2017, pretențiile vânzătorilor se situau la o medie de 1.164 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, prețurile apartamentelor au consemnat o marjă de creștere de aproape 11% în 2017 și, respectiv, de 10,4% în 2016.
Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este, așadar, cât se poate de evidentă – iar acest fapt reprezintă, desigur, un semn clar și pozitiv al stabilizării pieței, având în vedere că un ritm de creștere de 10% pe an este dificil de susținut pe termen mediu și lung, arată cei de la Imobiliare.ro, cel mai important portal de profil din România.
În Timișoara prețul mediu al apartamentelor s-a diminuat cu 0,4% în decembrie 2018 (de la 1.212 la 1.207 euro pe metru pătrat util) în vreme ce, la 12 luni, s-au majorat cu 4,8% (de la o valoare 1.152 de euro pe metru pătrat util). La un preț mediu de 1.213 euro pe metru pătrat, apartamentele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 4,9% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni (când costau 1.156 de euro pe metru pătrat). Apartamentele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, s-au apreciat în ultimul an cu 3,8%, de la 1.144 la 1.187 de euro pe metru pătrat util. “2018 pare a fi cel mai echilibrat an pe care l-a cunoscut piața imobiliară locală. Chiar și în Cluj, avem o creștere de puțin peste 6%, care se înscrie în trendul anual national. Cu o evoluție de +6% pe an și o cerere stabilă, piața arată bine per ansamblul ei. Ne așteptăm la un 2019 în care prețurile vor oscila destul de puțin în jurul valorii actuale. Tot în acest an vom vedea cu adevărat primele livrări de apartamente de generație nouă, post-criză, în toate orașele mari din țară. Este de așteptat ca apetitul cumpărătorilor să crească pentru segmentul nou, în aceste condiții”, subliniază Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro
Comentarii prin facebook