Primarul Nicolae Robu se luptă din nou cu haterii şi cu presa care face imagine proastă oraşului, după ce aceştia nu au fost dispuşi să aştepte să vadă dacă se taie gazul la Colterm şi au anunţat informaţia confirmată de cei de la furnizorul de combustibil. Deşi se plânge că el, de fapt, putea să nu intervină în problema societăţii de termoficare, spune că e un „primar-jucător” şi că nu poate sta deoparte în această problemă.
Cine a spus că se va tăia gazul la Colterm e rău şi vrea să facă imagine proastă oraşului, aşa consideră Nicolae Robu. Conform lui, informaţia trebuia dosită undeva în aşteptarea salvatorului, care s-a nimerit să fie chiar el, discuţiile purtate cu cei de la E.ON oprind operaţiunea de închidere a robinetului cu gaz. Toată presa timişoreană a relatat miercuri că cei de la E.ON stau cu mâna pe butonul care tăia gazul societăţii de termoficare, pentru că aceasta e datoare vândută la E.ON. În consecinţă, toată presa locală e „rea”, pentru că şi-a informat cititorii asupra situaţiei existente. Conform primarului, era mai bine ca toţi să tacă şi să aştepte minunea salvării.
„Am avut un gust amar să constat că în toată ţara s-a anunţat că timişorenii rămân fără apă caldă. Nu era mai corect să aşteptăm? Este corect să facem această imagine oraşului nostru atunci când ea nu are corespondent în realitate? Este adevărat că am fost în pericol de a ajunge fără apă caldă, dar nu s-a întrerupt furnizarea gazului, până în ultimul moment am făcut diligențe să nu se întâmple asta”, a anunţat Nicolae Robu, supărat foc, vineri.
De ani de zile el se luptă să ţină în viaţă colosul Colterrm, care suferă pentru că fosta administraţie nu şi-ar fi plătit datoriile pentru subvenţii, la fel cum au făcut-o şi fostele guvernări, care doar au promis bani, dar nu au şi plătit pentru menţinerea la un preţ mic a gigacaloriei, consideră primarul.
„Colterm e într-o situaţie dificilă, mulţi spuneau aşa: sunteţi de şapte ani primar, de ce nu aţi rezolvat problema în atâta timp. Au fost sute de milioane datorie. Au fost o sută de milioane de lei plătite. În plus, am avut de plătit 68 de milioane pentru STPT, după ce fosta administraţie nu a plătit acel TVA şi ANAF a câştigat procesul intentat primăriei. Sunt eu de vină pentru această moştenire? Că guvernele anterioare nu au plătit subvenţia, au promis doar, dar nu au plătit. Administraţia locală precedentă a făcut la fel. Ei nu au plătit subvenţia, a fost acumulată o datorie uriaşă, plus acele pierderi induse. O dată cele financiare, penalităţi şi majorări la datorii etc, plus cele tehnice, legate de pierderile din reţea. Aceste anu sunt plătite de cei din bloc, se plătesc de bugetul local. Nu sunt pierderi ale blocului”, spune Nicolae Robu.
Legat de problema cu E.ON, primarul spune că furnizorul de gaz ar fi solicitat plata în avans a facturilor, pentru că alte societăţi de termoficare din alte oraşe au intrat în faliment şi, astfel, au rămas cu facturile neîncasate. Primăria Timişoara nu are asemenea posibilităţi. În plus, deocamdată se plătesc datorii istorice, nici acum nu sunt plătite facturile la zi, dar se fac eforturi foarte mari. Iar toate acestea pentru că Robu nu se lasă şi este un primar „jucător”, o aluzie la caracterizarea pe care şi-o aloca fostul preşedinte, Traian Băsescu.
„Noi plătim din datoriile istorice, dar nu mai avem banii necesari pentru facturile la zi să achităm. E.ON are probleme cu fostele societăţi de termoficare, moştenite de alte oraşe din comunism, acestea au dat faliment şi E.ON a rămas cu pagube mari, societatea vine acum şi ne cere plata în avans, nu avem capacitatea să plătim în avans noi nu am plătit nici ce avem la zi. Eu puteam, atunci când am fost numit primar, să nu mă implic, să trimit societatea în faliment, nu eram obligat să fac ceva. Dar nu puteam asta, e vorba de 60.000 de familii, de 300.000 de oameni care erau afectaţi, puteam să îi trimit să îşi pună fiecare centrală individuală pe gaz. Dar nu pot, eu sunt un primar jucător!”, spune Nicolae Robu.
Conform primarului, preţul gigacaloriei nu a mai fost modificat de mult timp, iar primăria a realizat un grafic, astfel ca acesta să rămână aici până în anul 2021. Atunci ar trebui tăiată subvenţia cu 21%, ceea ce va duce la o creştere de preţ cu 21%. În plus, Robu îşi laudă şi colegii liberali puşi pe funcţie la societatea Colterm, care au înlocuit managementul lipsit de eficacitate din trecut: „Nici managementul nu era bun, e mult mai bun acum, iar eu pun presiune permanent. Ei trebuie să ia măsuri de eficientizare. Nu se poate continua aşa, o să vedem ce e de făcut. Am putea veni cu o bulă de oxigen, dacă am reduce subvenţia şi am majora gigacaloria”.
Întrebat care este suma datorată de primărie, dar şi de guvern la Colterm, Nicolae Robu a spus că nu ştie care este valoarea acestora.
Comentarii prin facebook