Poate nu există o oglindă a administraţiei Robu mai reală decât ceea ce se întâmplă de nu se mai ştie câţi ani în Parcul Central (fost Scudier, după numele generalului austriac Anton Scudier). Povestea are multe dintre ingredientele actualei administraţii: haos, tărăgănări la nesfâşit, firme de casă, dar şi nelipsitele autoelogii. Pentru o lucrare care trebuia terminată de vreo doi ani iniţial, dar care şi acum e în lucru. Şi chiar când va fi gata nu se ştie dacă va fi exact cum s-a promis. Cel puţin asta spun martorii care au văzut-o.
Povestea acestui parc începe în toamna lui 2013, când primarul Nicolae Robu se decide să le facă timişorenilor drept cadou un parc „cool”. Ei doar trebuiau să se decidă dacă vor unul ca la Schonbrunn sau ca la Buckingham. Şi cică timişorenii au decis varianta vieneză, al cărei prototip oricum a fost văzut „live” de mult mai mulţi dintre ei. Suntem aşadar în 2013. Trec nişte ani, perioadă în care se aşterne praful peste „Schonbrunn”-ul lui Robu şi ajungem pe 24 mai 2016. Atunci când primarul anunţă licitaţie pentru parc. Erau la acel moment trei oferte. Întrebat când vor demara lucrările, Robu spune: „Chiar în această vară, dacă licitația se finalizează cu succes. Eu sper să putem începe”.
Dar, ca aproape orice licitaţie a glorioasei „administraţii Robu”, aceasta se termină peste însă un an de zile. În fine, pe 31 mai 2017 se anunţă deschiderea şantierului, după ce licitaţia a fost adjudecată de asocierea Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un preț de 7,78 milioane de lei, mult mai mic decât cele 14 milioane estimate inţial. Termen pentru realizarea parcului: 12 luni. Aşadar pe 1 iunie 2018 trebuia să avem parc… Trebuie spus că, în paralel cu parcul s-a demarat un proiect, încă din 2015, pentru realizarea unui skatepark în aceeaşi locaţie. Şi aici licitaţii trântite, pentru ca în final lucrarea să fie dată tot asocierii Lovrintim SRL – Rogera Prest Com pentru ceva mai mult de 1,7 milioane de lei. Vom reveni însă asupra celor două firme. Trebuie spus aici că furtuna din toamna anului 2017 a fost un bun pretext pentru tărăgânarea la nesfârşit a acestor lucrări.
Haideţi acum să vedem şi câteva declaraţii ale primarului Nicolae Robu vizavi de terminarea lucrărilor. Nu de alta, dar el e om de cuvânt şi ce spune aia se întâmplă.
„În Parcul Central lucrează tot firma Lovrintim și are termen contractual să finalizeze lucrările, prin urmare va trebui să inaugurăm și acest parc în acest an” – 19 iulie 2018. N-a fost să fie finalul lui 2018.
„Parcul Central va ieși superb și-l vom adăuga la zestrea de parcuri frumoase ale orașului încă unul, ridicat la alte cote decât a fost până acum.În Parcul Central se face o mobilizare generală (…) Inaugurarea se face la primăvară. Pobabil la sfârșit de martie va fi efectiv predat parcul finalizat” – 9 octombrie 2018.
„La Parcul Central au sosit panourile de afişaj cu numele parcului. Eu cred că în luna mai putem să inaugurăm investiţia” – 18 aprilie 2019. N-a fost terminat nici pentru campania electorala cum a spera Robu.
Acum să vedem şi cine sunt firmele care se ocupă de parc. Aţi auzit în mod cert de Drufec, firma care în timpul administraţiei Ciuhandu umfla toate contractele municipalităţii pe tot ce înseamnă spaţiu verde. După milioane şi milioane de euro luate de la bugetul oraşului, firma intră în insolvenţă, soluţie la care apelau mai toţi şmecherii, care nu mai voiau să-şi achite datoriile. Drufec se dă peste cap însă de trei ori şi se transformă în… Lovrintim. Adică firma în care bagă bani pe aproape tot ce înseamnă spaţiu verde administraţia Robu. Că doar nu putea da bani la mult hulita Drufec, firmă emblematică a lui Ciuhandu. Adică cel care i-a lăsat o „grea moştenire”. Aşa că dă la Lovrintim, patron fiind însă acelaşi Sorin Iona Doda. În timpul lui Robu, Lovrintim a mai făcut, printre altele, Parcul Alpinet (cel ruginit încă de la deschidere) sau Pădurice.
În 2014, un raport al Curţii de Conturi arăta că primarul Nicolae Robu a prelungit ilegal contractele încheiate în mandatul lui Ciuhandu cu Drufec Cons CF SRL, creându-se astfel un prejudiciu de aproape un milion de euro, firma practicând preţuri de două-trei ori mai mari decât alte firme de profil. Şi totuşi, Robu continuă colaboarea, e drept cu Lovrintim. Şi încă un aspect, încă din perioada Ciuhandu – Drufec, care nu a fost remediat în era Robu – Lovrintim, unul demn de o comună din Teleorman. Şefa achiziţiilor din primărie, care participa la selecţia Drufec, ulterior Lovritim, are… un copil cu patronul Doda. Cât despre Rogera, este vorba de o firmă pur liberală, intrată pe piaţa din Timişoara după urcarea pe “tron” a lui Nicolae Robu. Patronată de un fost şef de cabinet al deputatului Ben Oni Ardelean, Rogera s-a racordat încet, încet la tot ce înseamnă întreţineri parcuri şi spaţii verzi. Sigur, aici nu e vorba de acte de corupţie, doar “minţile bolnave” pot să creadă astfel de lucruri puse la cale de o “conspiraţie ocultă” împotriva primarului Robu. (Ce e între ghilimele aparţine tot primarului.) Sunt doar coincidenţe.
P:S. Dacă am fi „hateri”, am spune că lucrările se amână la nesfârşit fiindcă nu s-a decis cum să fie statuia lui Robu din parc: ecvestră sau dând zece goluri.
Comentarii prin facebook