Un parc prea îndepărtat. Parcul Central, o radiografie perfectă a administraţiei Robu

Poate nu există o oglindă a administraţiei Robu mai reală decât ceea ce se întâmplă de nu se mai ştie câţi ani în Parcul Central (fost Scudier, după numele generalului austriac Anton Scudier). Povestea are multe dintre ingredientele actualei administraţii: haos, tărăgănări la nesfâşit, firme de casă, dar şi nelipsitele autoelogii. Pentru o lucrare care trebuia terminată de vreo doi ani iniţial, dar care şi acum e în lucru. Şi chiar când va fi gata nu se ştie dacă va fi exact cum s-a promis. Cel puţin asta spun martorii care au văzut-o.

Parcul Central

Parcul Central

Povestea acestui parc începe în toamna lui 2013, când primarul Nicolae Robu se decide să le facă timişorenilor drept cadou un parc „cool”. Ei doar trebuiau să se decidă dacă vor unul ca la Schonbrunn sau ca la Buckingham. Şi cică timişorenii au decis varianta vieneză, al cărei prototip oricum a fost văzut „live” de mult mai mulţi dintre ei. Suntem aşadar în 2013. Trec nişte ani, perioadă în care se aşterne praful peste „Schonbrunn”-ul lui Robu şi ajungem pe 24 mai 2016. Atunci când primarul anunţă licitaţie pentru parc. Erau la acel moment trei oferte. Întrebat când vor demara lucrările, Robu spune: „Chiar în această vară, dacă licitația se finalizează cu succes. Eu sper să putem începe”. 

Dar, ca aproape orice licitaţie a glorioasei „administraţii Robu”, aceasta se termină peste însă un an de zile. În fine, pe 31 mai 2017 se anunţă deschiderea şantierului, după ce licitaţia a fost adjudecată de asocierea Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un preț de 7,78 milioane de lei, mult mai mic decât cele 14 milioane estimate inţial. Termen pentru realizarea parcului: 12 luni. Aşadar pe 1 iunie 2018 trebuia să avem parc… Trebuie spus că, în paralel cu parcul s-a demarat un proiect, încă din 2015, pentru realizarea unui skatepark în aceeaşi locaţie. Şi aici licitaţii trântite, pentru ca în final lucrarea să fie dată tot asocierii Lovrintim SRL – Rogera Prest Com pentru ceva mai mult de 1,7 milioane de lei. Vom reveni însă asupra celor două firme. Trebuie spus aici că furtuna din toamna anului 2017 a fost un bun pretext pentru tărăgânarea la nesfârşit a acestor lucrări. 

Haideţi acum să vedem şi câteva declaraţii ale primarului Nicolae Robu vizavi de terminarea lucrărilor. Nu de alta, dar el e om de cuvânt şi ce spune aia se întâmplă.

„În Parcul Central lucrează tot firma Lovrintim și are termen contractual să finalizeze lucrările, prin urmare va trebui să inaugurăm și acest parc în acest an” – 19 iulie 2018.  N-a fost să fie finalul lui 2018. 

„Parcul Central va ieși superb și-l vom adăuga la zestrea de parcuri frumoase ale orașului încă unul, ridicat la alte cote decât a fost până acum.În Parcul Central se face o mobilizare generală (…) Inaugurarea se face la primăvară. Pobabil la sfârșit de martie va fi efectiv predat parcul finalizat” – 9 octombrie 2018.

„La Parcul Central au sosit panourile de afişaj cu numele parcului. Eu cred că în luna mai putem să inaugurăm investiţia” – 18 aprilie 2019. N-a fost terminat nici pentru campania electorala cum a spera Robu.

Acum să vedem şi cine sunt firmele care se ocupă de parc. Aţi auzit în mod cert de Drufec, firma care în timpul administraţiei Ciuhandu umfla toate contractele municipalităţii pe tot ce înseamnă spaţiu verde. După milioane şi milioane de euro luate de la bugetul oraşului, firma intră în insolvenţă, soluţie la care apelau mai toţi şmecherii, care nu mai voiau să-şi achite datoriile. Drufec se dă peste cap însă de trei ori şi se transformă în… Lovrintim. Adică firma în care bagă bani pe aproape tot ce înseamnă spaţiu verde administraţia Robu. Că doar nu putea da bani la mult hulita Drufec, firmă emblematică a lui Ciuhandu. Adică cel care i-a lăsat o „grea moştenire”. Aşa că dă la Lovrintim, patron fiind însă acelaşi Sorin Iona Doda. În timpul lui Robu, Lovrintim a mai făcut, printre altele, Parcul Alpinet (cel ruginit încă de la deschidere) sau Pădurice. 

În 2014, un raport al Curţii de Conturi arăta că primarul Nicolae Robu a prelungit ilegal contractele încheiate în mandatul lui Ciuhandu cu Drufec Cons CF SRL, creându-se astfel un prejudiciu de aproape un milion de euro, firma practicând preţuri de două-trei ori mai mari decât alte firme de profil. Şi totuşi, Robu continuă colaboarea, e drept cu Lovrintim. Şi încă un aspect, încă din perioada Ciuhandu – Drufec, care nu a fost remediat în era Robu – Lovrintim, unul demn de o comună din Teleorman. Şefa achiziţiilor din primărie, care participa la selecţia Drufec, ulterior Lovritim, are… un copil cu patronul Doda. Cât despre Rogera, este vorba de o firmă pur liberală, intrată pe piaţa din Timişoara după urcarea pe “tron” a lui Nicolae Robu. Patronată de un fost şef de cabinet al deputatului Ben Oni Ardelean, Rogera s-a racordat încet, încet la tot ce înseamnă întreţineri parcuri şi spaţii verzi. Sigur, aici nu e vorba de acte de corupţie, doar “minţile bolnave” pot să creadă astfel de lucruri puse la cale de o “conspiraţie ocultă” împotriva primarului Robu. (Ce e între ghilimele aparţine tot primarului.) Sunt doar coincidenţe.

P:S. Dacă am fi „hateri”, am spune că lucrările se amână la nesfârşit fiindcă nu s-a decis cum să fie statuia lui Robu din parc: ecvestră sau dând zece goluri.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

leo di taio a spus: (iulie 11th, 2019 at 12:34 )

Hotie si incompetenta=un nou mandat (la DNA) si cazare la POPA SAPCA sa-si vada zilnic mareata realizare:PASAJUL.
Cat despre sala polivalenta cu 16000 de locuri, stadion ultramodern de 40000 de locuri, bazin olimpic, (minciuni si gargara ieftina cu care a mintit in campaniile electorale si ne-a fraierit) toate sant mult prea indepartate.
LEHAMITE!!!

Gigi a spus: (iulie 11th, 2019 at 13:11 )

Foarte bun material. Dorim si un articol pe tema Superconstruct-Podul Eroilor – Robu.

roaba domnului satan a spus: (iulie 11th, 2019 at 16:26 )

Nemernicia si minciunile acestui fanfaron pe nume Robu au depasit orice inchipuire!
Orasul acesta se distruge pe zi ce trece iar acest fatarnic nu este luat de nimeni la intrebari?!
De ce va plangeti?A organizat cineva ceva impotriva acestui ticalos?!Ne plngem pe forumuri de pomana!

Alex a spus: (iulie 12th, 2019 at 01:26 )

Exact ca Firea in București. La fel de cocotă, de isterica și de mincinoasă primărița noastră din Timișoara. Doar că sperietoarea noastră e mai neagră în cap. Sperietoarea de Ciori…

Calea Europeana a spus: (iulie 12th, 2019 at 01:35 )

da nimeni nu-i jurist de meserie ca să deschidă un proces colectiv împotriva acestei administrații mincinoase Robu &friends?!
Că eu as subscrie imediat !
Și cred că iute s-ar aduna minim 10mii de oameni.
Daca as fii PSD sau USR asta as face.
De fapt PSD nu poate, că sunt toți mânjiți cu afaceri murdare. E suficient sa le vezi averile !

CH a spus: (iulie 12th, 2019 at 12:11 )

Din ceea ce știu eu, din presa timpului, Parcul trebuia să aibă toate aleile repavate cu piatră de pavaj de bună calitate…sanchi, piatra bună (sperăm bună, că doară nimeni nu ne precizează calitatea materialului, proveniența, etc.) pavează doar aleile principale, cele secundare – asfalt….Aș vrea să știu și eu cum justifică onor primăria acest fapt (cu siguranță vor exista explicații fantasmagorice referitor la motive), poate ar fi bine să ne uităm cine are acum curțile nou pavate…

vest a spus: (iulie 15th, 2019 at 12:03 )

Ar trebui bagat la puscarie acest taran de Bocsig, pentru ca ne-a prejudiciat atatia ani de un bun public.

Mihai a spus: (iulie 17th, 2019 at 10:08 )

Va rog faceti un articol si despre starea avasata de nepasare din parcului copiilor. Patinoarul artificial a fost primit neterminat, caruselul nu a functionat mai mult de o luna, castelul e inchis de la redeschiderea parcului, terenul de mini golf fara crose (o gluma trista), cladirea de sticla renovata din parc care sta neinchiriata de la realizarea ei (pe care se cerea o chirie de 3000 euro daca nu era cu dedicatie), fantana arteziana cu lumini care are momentan placi de lemn puse in loc de ciment cat este in „reparatii”, circuitul de barcute pe rausorul artificial care la fel, a functionat cred ca maxim 3 luni (in momentul de fata un pericol public), potecile care sunt sparte, roase pe alocuri.

Luculus a spus: (august 6th, 2019 at 10:15 )

Domnule Alex, măcar Firea are cohones!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top