Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, acuză Primăria Timişoara că nu a ţinut cont sub nicio formă de observaţiile ridicate de organizaţia profesională în ceea ce priveşte construcţia noii zone mixte care va înlocui ansamblul de clădiri din zona zero a Timişoarei, care include şi Liceul Israelit – Liceul de Arte. Din acest motiv, dezbaterile publice devin doar exerciţii de imagine, mai spun cei de la OAR.
Proiectul de aprobare a Planului Urbanistic Zonal ,,MIXED USE – ZONA CENTRALĂ. Construire clădiri cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” va fi supus atenţiei Consiliului Local.
Pe 29 septembrie a avut loc o dezbatere publică pe tema acestui PUZ, dar toate problemele ridicate atunci nu au fost luate în seamă.
„Constatăm că, din păcate, nici una dintre observațiile ridicate de OART nu au fost incluse în documentația finală, trimisă spre aprobare CLT, cum de altfel nu au fost incluse nici unul dintre punctele de vedere exprimate de către ceilalți participanți la dezbaterea publică menționată”, se spune în punctul de vedere al OAR.
„În aceste condiții, dezbaterea publică a proiectelor de urbanism de interes larg rămâne doar un exercițiu de imagine, fără a contribui la îmbunătățirea soluțiilor propuse și la armonizarea diferitelor puncte de vedere referitoare la un proiect sensibil pentru orașul nostru”, se mai spune în anunţul oficial al organizaţiei arhitecţilor.
OAR consideră că municipalitatea şi-a asumat în mod direct o serie de indici urbanistici şi a acceptat ilegal declasificarea unui ansamblu cu statut de monument istoric: „În cazul de față, PUZ – ,,MIXED USE – ZONA CENTRALĂ, considerăm improprie și pripită asumarea de către administrația publică, printr-un protocol direct cu proprietarul terenului, a unor indici urbanistici și a unor demersuri de declasare a ansamblului cu statut de monument istoric. Stabilirea unor indici urbanistici de dezvoltare a terenului se face in baza unei documentații de tip PUZ, aprobată în ședință publică de către Consiliul Local prin Hotărâre de Consiliu , după parcurgerea etapelor legale și obținerea tuturor avizelor și autorizărilor necesare”.
Organizaţia a anunţat că înălţimea propusă pentru noile clădiri nu se încadrează în zonă: „Pe strada 20 Decembrie 1989, clădirea propusă are o înălțime de 23,50 m la cornișă + un etaj retras la cota +26,00, comparativ cu înălțimea de 20,00 m la cornișă a clădirii Primăriei ( v. planșa U.10) Considerăm că înălțimea propusă este prea mare, depășirea cornișei Primăriei fiind de evitat, atât din motive urbanistice care țin de percepția străzii 20 Decembrie 1989 în lungul axei sale , cât și din motive de simbolistică urbană. (…)În mod normal, conform RGU, de la cota de +20.00 m ar trebui sa existe o retragere la un unghi de 45 grade pana la cota de 23.50 m.
Pe strada Patriarh Miron Cristea, clădirea propusă are o înălțime la cornișă de +22,50 m, cu un etaj retras la cota +26,00 m, în opoziție cu clădirea Mitropoliei Ortodoxe Române, care are o înălțime la cornișă de doar +10,50m, rezultând astfel un profil stradal dezechilibrat. Considerăm corectă retragerea corpurilor înalte ale propunerii către interiorul parcelei astfel încât frontul rezultat să fie echilibrat din punct de vedere al cotei cornișei pe ambele părți ale străzii”.
„Interesul public major este ca, pe acest sit atât de important pentru oraș și pentru memoria colectivă a comunității, produsul final să fie un ansamblu urban de înaltă calitate, realizat după regulile de bună practică și care să răspundă atât cerințelor investitorului, cât și celor ale administrației publice, specialiștilor și societății civile.
Pentru a atinge acest deziderat este necesar ca propunerea de PUZ prezentată să fie completată prin asumarea observațiilor prezentate de OART și a celor rezultate în urma dezbaterii publice”, este concluzia punctului de vedere exprima de OAR.
Comentarii prin facebook