Domul Catolic din Piaţa Unirii e în plin şantier, finalizarea lucrărilor e aşteptată înaintea Crăciunului de anul viitor

Domul Catolic din Piaţa Unirii

Domul Catolic din Piaţa Unirii

Cea mai importantă biserică catolică din zona centrală a Timişoarei, Domul din Piaţa Unirii, va fi închis publicului timp de un an de zile. Cu 22 de milioane de lei, fonduri europene lăcaşul de cult trece prin cea mai importantă reabilitare din întreaga istorie.

Crăciunul anului 2020 va redeschide Domul Catolic pentru credincioşi şi turişti, după ce timp de un an de zile va suferi transformări majore. Toate pentru a oferi o reabilitare de anvergură, care să pună într-o lumină mai bună clădirea şi ceea ce oferă aceasta. O lumină mai bună şi la propriu, pentru că sistemul de iluminat din interior se va schimba radical. Toate statuile şi decoraţiunile din biserică au intrat deja la reparaţii, poate pentru mulţi e o surpriză să afle că acestea sunt realizate din lemn şi ulterior acoperite cu un chit special şi cu foiţă de aur.

Prin intermediul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Regional, Episcopia Romano-Catolică beneficiază de fonduri nerambursabile, cu care va putea realiza toate aceste reparaţii costisitoare.

O importantă etapă a renovării a fost deja dusă spre sfârșit, mai sunt mici detalii de pus la punct. Ne referim la un nou sistem de încălzire, acesta a fost instalat deja în pardoseala Domului şi va oferi un confort sporit ocupanţilor. Acum se lucrează intens la şarpanta clădirii, meşterii maramureşeni intervin la structura din lemn şi îi oferă o viaţă nouă, care să dureze mulţi ani bun de acum înainte.

Poate cea mai importantă intervenţie se realizează la statuile care mobilau biserica, toate acestea, dar şi numeroasele decoraţiuni existente au fost date jos şi mutate în laboratoare speciale, acolo unde specialiştii le refac şi le oferă luciul care fusese pierdut în cele câteva sute de ani în care au fost afectate de diferiţi factori.

Reparaţii de amploare, oameni pricepuţi puţini

Sunt câteva zeci de oameni care lucrează în mai multe etape ale reabilitării. Sunt zidari, dulgheri, arhitecţi, ingineri, restauratori, toţi ştiu fiecare ce sarcini au şi când trebuie să intervină. Din păcate, atât reprezentanţii firmei de construcţii, dar şi cea de restauratori se plâng că nu mai sunt oameni pricepuţi în aceste sectoare, intervenţiile realizându-se dificil.

Valoarea de excepție a întregii catedralei este dată de caracterul unitar, de componentele artistice păstrate aproape intacte.  Catedrala romano catolică din Timişoara este una dintre cele mai importante monumente baroce din țară şi una dintre puținele monumente unde s-a păstrat, aproape integral, şi mobilierul iniţial al edificiului. Astfel, era de sine înțeles că proiectul de restaurare, revitalizare a obiectivului are două componente de egală importanță – asigurarea cerințelor de performanță a clădirii și restaurarea, punerea în valoare a tuturor componente artistice – cele legate organic de clădire – piatra sculptată, metal, pictura murală, vitralii, dar și cele mobile (altare, mobilier pictat, etc.).

Echipa pluridisciplinară s-a alcătuit astfel încât să acopere toate specialitățile, fiind formată din arhitecți, ingineri structuriști, instalatori și restauratori de piatră și metal, restaurator de orologiu, echipă care a colaborat cu specialiștii din echipa de restaurare (prezentarea lor se va referi la această parte importantă a clădirii).

Vestea bună e că biserica se află într.o stare destul de bună. Atât expertiza tehnică a clădirii, cât și verificările ulterioare prin măsurători, diagnostizări vizuale şi modelări au pus în evidenţă o stare bună a ansamblului care necesită doar intervenții minimale, punctuale.  Intervenţii punctuale au mai fost, iar una dintre cele mai importante a avut loc în 1982, atunci când interiorul a fost rezugrăvit. Iar această lucrare ar putea să pună probleme mai mari restauratorilor, care sunt acum în poziţia de a verifica ce se află sub această zugrăveală. Vor fi realizate decapări pe suprafeţe mari, pentru a se stabili dacă zugrăveala iniţială nu era diferită de cea existentă acum

Important, clădirea va beneficia acum de instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu. Are loc, de asemenea, nlocuirea instalațiilor electrice și asigurarea iluminatului ambiental interior pentru iluminatul bolţii, și a componentelor artistice restaurate precum și iluminatul exterior.

Sistem de iluminare artistic, cu LED şi sistem de comunicaţii de tip bluetooth

Noua soluție de iluminat va schimba radical percepția interiorului bisericii, pentru că din soluțiile existente anterior, se va păstra lustra de argint din altar care simbolizează „Lumina veșnică”, respectiv lustra autentică din centrul navei, restul fiind soluții noi cu tehnologie nouă de comandă.  Iluminatul general al navei și altarelor se va obține dintr-un iluminat indirect, prin amplasarea reflectoarelor pe cornișă. Reflectoarele propuse sunt echipate cu surse LED de diferite puteri electrice. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate și cu modul de comunicație radio de tip bluetooth low energy (BLE) care va permite confirgurarea unor scenarii de utilizare a sistemului de iluminat în corelare cu nevoile de utilizare ale beneficiarului. 

Iluminatul de accent al picturilor din altare, respectiv al picturilor care reconstituie “Drumul crucii” se va realiza cu ajutorul unor reflectoare amplasate pe cornișa și orientate diametral opus față de obiectul care dorim să fie iluminat. Reflectoarele au unghiuri de dispersie a luminii diferite, cuprinse între 13 grade și 40 grade, în funcție de zona care trebuie iluminată, raportată la distanța de la care se face iluminarea acesteia. Reflectoarele propuse sunt echipate cu surse LED echipate cu modul de comunicație de la distanță de tip bluetooth low energy (BLE) dar pentru funcția de ON/OFF.

Instalaţia de iluminat arhitectural exterior se compune dintr-un sistem complex, cu  aparate de iluminat amplasate atât în sol, cât și pe fațade. Aparatele de iluminat vor fi cu poziţie reglabilă.

Şarpantă nouă, lucrări la ziduri şi criptă

Paralel cu intervenția la șarpantă, se înlocuiește integral învelitoarea, utilizând țiglă solzi și tablă de cupru, se refac integral sistemele de colectare și dirijare a apelor pluviale, asigurarea paratrăsnetului și a împământării.

De asemenea, are loc asanarea criptei, asigurarea unui acces în condiţii siguranță, eliminarea umidității și a sărurilor din zidurile criptei și soclu, consolidarea gardului zidit și restaurarea panourilor de fier forjat, asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotorii prin amenajarea unei rampe de acces.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize

Goluri multe, spectacol, controverse, destule lovituri de la 11 metri, unele chiar pe final… acesta este tabloul primei etape din „Divizia D”, care s-a restartat în acest weekend. Peciu Nou este una din favoritele competiției, iar faptul că Brian Filimon, jucătorul cu cele mai multe campionate câștigate a ales să vină aici, spune multe despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sute de amenzi rutiere în doar câteva ore. Vitezomanii și motocicliștii, în topul negativ

Sâmbătă, în intervalele orare 08:00-10:00 și 15:00-22:00, pe raza județului Timiș s-a desfășurat o razie cu efective mărite sub coordonarea Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. Polițiștii au acționat pe principalele artere din județ, în vederea creșterii gradului de disciplină rutieră, prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de amenzi rutiere în doar câteva ore. Vitezomanii și motocicliștii, în topul negativ

Economic vezi arhiva Economic

combină frigorifică Beko

Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În căutarea de talente artistice pentru a oferi proiectului  Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 un program artistic cât mai bun, primarul Dominic Fritz își îndreaptă privirea spre străinătate. El anunță că a lansat un apel european pentru operatori culturali și artiști de a se implica în Programul Cultural Timișoara 2023. ”Scopul nostru este dublu:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Dominic Fritz caută artiști pentru TM 2023 în străinătate
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că proiectele legilor justiţiei propuse de ministrul Cătălin Predoiu sunt total depăşite şi întorc România în anii 90. El mai spune că aceste proiecte sunt total diferite de versiunea prezentată partenerilor europeni. Raoul Trifan afirmă că, încercând să ia USR peste picior, ministrul Cătălin Predoiu a reușit doar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre legile justiţiei: “Rodica Stănoiu ar fi mândră de propunerile actualului ministru”
Sâmbătă, în intervalele orare 08:00-10:00 și 15:00-22:00, pe raza județului Timiș s-a desfășurat o razie cu efective mărite sub coordonarea Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. Polițiștii au acționat pe principalele artere din județ, în vederea creșterii gradului de disciplină rutieră, prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri la volan și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de amenzi rutiere în doar câteva ore. Vitezomanii și motocicliștii, în topul negativ
Șantierul de la extinderea Clinicii ORL din Timișoara a fost oprit, iar primăria așteaptă punerea în executare a ordonanței președințiale prin care a primit drept de utilizare pentru un drum de acces de pe strada opusă celei pe care se ridică noua clăire. Viceprimarul Lațcău spune că nu vrea o intervenție cu poliție și jandarmi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șantierul de la Clinica ORL e momentan oprit. Viceprimarul Lațcău vrea să evite intervenția jandarmilor
Goluri multe, spectacol, controverse, destule lovituri de la 11 metri, unele chiar pe final… acesta este tabloul primei etape din „Divizia D”, care s-a restartat în acest weekend. Peciu Nou este una din favoritele competiției, iar faptul că Brian Filimon, jucătorul cu cele mai multe campionate câștigate a ales să vină aici, spune multe despre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 4 Timiș. Noul sezon a început cu destule surprize
Sâmbătă, în jurul orei 17:00, polițiștii Biroului Rutier Timişoara au fost sesizați de lucrătorii Direcției Poliției Locale Timișoara cu privire la faptul că au depistat pe strada Piața Huniade din oraș, un bărbat, în vârstă de 36 de ani, care conducea un autoturism, având permisul de conducere suspendat. În urma verificărilor efectuate de polițiștii rutieri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Făcea liniștit taximetrie, deși avea carnetul suspendat
Top