Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost condamnat de o instanţă a Curţii de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Poli. În prima instanţă, Tribunalul Timiş, Ciuhandu a fost achitat. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie.
Curtea de Apel Timişoara a dat luni deciziile finale în dosarul privind finanţarea echipei Poli Timişoara din perioada lui Marian Iancu. În luna iulie a anului trecut, Tribunalul Timiş l-a condamnat în acest dosar doar pe fostul secretar al Primăriei, Ioan Cojocari, la trei ani de închisoare cu suspendare plus obligaţia de-a achita primăriei un prejudiciu estimate la 27 de milioane de lei. La acea decizie au făcut apel atât Cojocari, cât şi DNA.
Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au admis în parte apelul făcut de DNA, dispunând condamnarea la trei ani de închisoare cu suspenadare şi a fostului primar Gheorghe Ciuhandu. Au mai fost condamnate cu aceeaşi pedeapsă Smaranda Haracicu, fostă directoare economică a primăriei şi Violeta Mihalache, fosta şefă a Direcţiei de Comunicare. În cazul lui Cojocari a fost păstrată prima sentinţă. De asemenea, cei patru sunt obligaţi prin sentinţă să achite un prejudiciu de 27 de milioane de lei, Primăriei Timişoara.
În schimb, în acest dosar au fost achitaţi fostul viceprimar Adrian Orza şi alţi foşti şase angajaţi ai primăriei. Dosarul a fost trimis în judecată de către DNA Timişoara în aprilie 2017, iniţial fiind 11 inculapţi.
În rechizitoriu se preciza că, în 2008, Ciuhandu și Cojocari au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul CL Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A., fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. În acest context, Gheorghe Ciuhandu și Delia-Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu și Violeta Mihalache au semnat un contract de asociere, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9 milioane de lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Cojocari a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma respectivă.
Procurorii susțineau că banii nu erau destinați sprijinirii activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară. „Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar (…) inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată (…) Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (…) nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, se preciza în referatul procurorilor. Primăria Municipiului Timişoara se constituie parte civilă în acest proces cu suma de 31,6 milioane de lei.
Comentarii prin facebook