Pe 7 noiembrie 2019 a început prima ediție a Festivalului de Proză Scurtă – SHORT. Organizatori: Revista Iocan, Librăria Cărturești Timișoara și Marius Chivu, scriitor.
În prima seară prozatorii invitați au fost: Adina Rosetti, Cătălin Pavel și Cosmin Manolache, întâlnirea fiind moderată de Daniela Rațiu. În timpul discuțiilor au mai intervenit scriitorii Călin Torsan, Daniel Timariu și Marius Chivu.
Daniela Rațiu, moderatoarea din prima seară, a spus câteva cuvinte foarte potrivite:
„Ca scriitor, cred că e natural să te laşi provocat de text. Dacă vorbim de text, atunci criteriul genului e, sau ar trebui să fie, irelevant, din perspectiva scriitorului. Desigur, îţi poate reuşi sau nu, poţi continua sau nu, dar cred că trebuie să scrii şi împotriva obişnuinţelor. E un bun exerciţiu să ieşi din zona de confort. E ca un antrenament mai dur, iar scrisul este o formă care te provoacă, nu doar stilistic, nu e doar însăilare de cuvinte.”
Scriitorii au lecturat câte o proză, apoi au răspuns întrebărilor moderatoarei.
Întrebați dacă au un public țintă, autorii au avut abordări diferite. Cătălin Pavel a făcut remarca că dacă la primul volum poți scrie ce vrei, pentru că nu ai siguranța că el va fi publicat, ulterior lucrurile se complică și fără să vrei începi să te gândești la public, chiar dacă nu la unul omogen. Adina Rosetii a mărturisit că familia ei este primul beneficiar al textelor, mai ales copii, care, nu de puține ori, devin personaje în povestirile ei. Cosmin Manolache a fost mai abscons pendulând între ideea de scris pentru tine și nevoia de public.
„Cititul este un ritual al ospitalității; autorul este oaspetele, el beneficiind de bunăvoința cititorului” — Cătălin Pavel
La întrebarile legate de scris, dacă au un ritual, un moment al zilei preferat, sau cum își împart timpul între job, familie și scris cei trei au avut, deloc surprinzător știind că au copii mici, răspunsuri apropiate: este foarte greu, dar merită. Chiar dacă scrisul necesită solitudine, uneori trebuie să te apleci asupra textului înconjurat de țipetele copiilor și al permanentei curiozități a acestora. Toți trei au mărturisit că se simt fericiți când copiii le „descoperă” cărțile, mai mult sau mai puțin întâmplător.
„Cititorii mei ideali sunt acasă, ei sunt inspirația mea și, mai nou, colaboratori. Sunt cei doi copii ai mei.” — Adina Rosetti într-un interviu la Radio Europa Liberă
O altă întrebare, venită din public, a fost despre munca de redactare a textelor. Cât se „taie” la rescriere, în ce măsură ideile inițiale se regăsesc în textul final. Răspunsurile au fost sincere, chiar brutale, pentru că uneori din orgoliu, alteori din frica de a nu pierde ideea, sau chiar din comoditate, textele ajung de multe ori la redactorul de carte în formă brută. De altfel, lucru cunoscut de scriitori, munca de finalizare a textului, incluzând aici rescrierile, corecturile și redactările consumă la fel de mult timp ca scrierea primei variante.
Scrisul este o plăcere tacită, nu este o jubilație. — Cătălin Pavel
A fost o seară excelentă petrecută în compania unor scriitori contemporani de succes.
Adina Rosetti este o cunoscută scriitoare pentru copii, titlurile: Aiurea-n tramvai, Cartea curajului, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? sau De zece ori pe buze (toate apărute la editura Curtea Veche) o recomandă ca un autor atent la detalii, ce scrie cu afecțiune și pricepere povestiri, însoțite de elegante ilustrații. Adina Rosetti publică frecvent în revistele Dilema Veche și Elle.
Cătălin Pavel este de profesie arheolog și îngrijește rubrica „O… ce vestigii minunate!” din revista Dilema Veche. A publicat volumele Aproape a şaptea parte din lume (Volum câştigător al Concursului de Debut Literar UniCredit (secţiunea roman), ediţia a III-a, 2010) și Arheologia iubirii (Bestseller Bookfest 2019), ambele la Humanitas, Chihlimbar (Polirom) și altele.
Cosmin Manolache, la fel ca anteriorii, este redactor la Dilema Veche. A publicat proză scurtă în revista iocan și în volumul colectiv: Povestiri mici si mijlocii, alături de Călin Torsan, Ciprian Voicilă și Sorin Stoica. Călin Torsan este și el un invitat al festivalului.
Astăzi, de la ora 19, tot în cadrul Librăriei Cărturești de pe Mercy, va avea loc a doua seară a Festivalului de proză scurtă SHORT.
Programul primei ediții SHORT. Festival de Proză Scurtă
TIMIŞOARA, Cărturești Mercy, ora 19:00, joi, 7 noiembrie
- moderator Daniela Raţiu
- Cătălin Pavel
- Cosmin Manolache
- Adina Rosetti
TIMIŞOARA, Cărturești Mercy, ora 19:00,vineri, 8 noiembrie
- moderator Marius Chivu
- Ana Maria Sandu
- Călin Torsan
- Marian Truţă
Pauze muzicale scurte și intense: Petre Ionuțescu
Comentarii prin facebook