Piaţa imobiliară timişoreană rămâne în topul marilor centre urbane din România, fiind depăşită doar de Cluj şi Bucureşti. De asemenea, se poate observa creşterea spectaculoasă a cererii, a căutărilor pentru noi apartamente, dar şi o scădere a ofertei de pe piaţă.
Cel mai recent raport de piață realizat de cei de la Imobiliare.ro relevă că marja de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale din România s-a situat, în ultimul trimestru din 2019, la 2,9%, după un plus de 3,2% în cele trei luni anterioare. Comparativ cu perioada similară din 2018, nivelul actual al prețurilor este cu 7,4% mai mare; spre comparație, în T4 2018, diferența anuală de preț se situa la 5,3%.
Dintre orașele cu peste 200.000 de locuitori din România, opt centre regionale au avut, în T4 2019, prețuri medii solicitate de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare. Cluj-Napoca se situează în continuare pe prima poziție în clasament (cu o medie de 1.690 de euro pe metru pătrat util), fiind urmat de București (cu 1.390 de euro pe metru pătrat), Timișoara (1.240 de euro pe metru pătrat).
Preţurile la Timişoara, plus de patru procente
În ceea ce privește evoluția trimestrială a prețurilor, de menționat ar fi că toate marile centre regionale au consemnat creșteri – majoritatea însă mai mici de 2%.
Și raportat la perioada similară a anului precedent evoluția prețurilor a fost una ascendentă în majoritatea marilor orașe analizate; excepție face, de data aceasta, doar Craiova, unde prețurile apartamentelor au rămas, practic, la același nivel. În urma evoluțiilor diferite de trimestrul trecut, cea mai mare marjă anuală de creștere, respectiv 9,8%, poate fi observată acum în Cluj-Napoca, care a detronat Capitala în clasamentul scumpirilor în T4 2019. Următoarele locuri sunt ocupate de Brăila (9,7%), Galați (+7,6%), Brașov (+7,4%), București (+6,9%), Oradea (+5,3%), Ploiești (+4,5%), Constanța (+4,1%), Timișoara (+3,9%) și Iași (+3,5%).
Potrivit datelor Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) în intervalul analizat, Timișoara păstrează un trend ușor crescător a preţului proprietăţilor de doar 0,6%.
Cererea, în creştere spectaculoasă, oferta în scădere
În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe a consemnat o marjă de creștere destul de importantă față de anul anterior. Astfel, aproximativ 157.000 de potențiali cumpărători au căutat apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro în cele mai mari șase centre regionale ale țării – cifră ce echivalează cu un avans de 25% față de perioada similară din 2018. Toate marile centre regionale analizate au consemnat creșteri de două cifre, în timişoara fiind vorba de un plus de 31%.
În paralel, oferta totală de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) a cunoscut, trimestrul trecut, o scădere importantă comparativ cu perioada similară din 2018, în Timișoara fiind înregistrat un minus de 14,1%.
Comentarii prin facebook