Liderii administrativi din zona de vest a României s-au întâlnit, miercuri, la Deva, pentru a pune la punct strategia de atragere şi accesare a fondurilor europene din viitorul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional. Cea mai bună veste este că pe actualul ciclu de finanţare se va ajunge la fonduri nerambursabile totale obţinute de regiune de peste 1,1 miliarde de euro, cu un grad de subscriere de 176%.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit miercuri, la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, pentru a discuta despre investițiile cu finanțare europeană din Regiunea Vest, viitoarea perioadă de programare 2021-2027 și ce va aduce ea nou, precum și alte subiecte de interes. Pe actualul ciclu de finanţate al POR, în Regiunea Vest au fost contractate sau se află în curs de contractare 557 de proiecte, în valoare totală de 1,06 miliarde euro, din care 807 milioane euro finanțare nerambursabilă.
În cadrul şedinţei CDR Vest, cei prezenţi au fost informați cu privire la aprobarea de către Guvern a supracontractării tuturor proiectelor aflate în rezervă în cadrul POR pe axele prioritare 3 (3.1.C) – Eficiență energetică – Iluminat public, 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile pentru municipiile reședință de județ, 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Decizia supracontractării vine ca urmare a demersurilor realizate prin Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională (ROREG). La nivelul Regiunii Vest, acest lucru înseamnă că vor putea fi supracontractate în total 90 de proiecte care se aflau în rezervă, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 223,80 milioane euro. Ele urmează să continue procesul de evaluare și selecție în vederea contractării.
Supracontractarea va conduce la creșterea valorii proiectelor contractate în Regiunea Vest, care va ajunge la 1,13 miliarde euro – fonduri europene neramburabile și o rată de contractare de 176,04% ținând cont de alocarea financiară a regiunii – 643,65 milioane euro fonduri nerambursabile (FEDR și buget de stat). În total, Regiunea Vest va beneficia de o alocare suplimentară de fonduri în valoare de aproape 500 de milioane de euro, în plus față de alocarea financiară inițială.
De asemenea, în cadrul ședinței, membrii CDR Vest au avizat bugetul multianual pentru anii 2020-2022,
Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest. CDR Vest are 16 membri – este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale – municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii.
Comentarii prin facebook