Vezi oameni truditori la țară cu mâini ce n-au văzut săpunul probabil cu zilele, asta ca să fim eleganți în estimare. E adevărat că densitatea mare de populație de la oraș face urbanul un loc mult mai periculos în vreme de pandemie, dar satul nu se lasă, el vine tare din urmă prin ignoranță criminală, prin fudulie și un abuz de bășcălia prostului. Pe ce temă? Da, pe tema pandemiei de Covid-19, boala care omoară câte șase, șapte sute de oameni pe zi în Italia.
Autoritățile te imploră mai întâi să stai în casă, apoi te obligă prin ordine militare, îți cere să te protejezi dacă totuși ieși din casă, iar pentru asta în lumea visătoare a satului ești văzut ca un ciudat. Gesturi fals alarmiste, glume pretins savuroase le întâlnești mai cu seamă acolo, de la alesul comunității, primarul, și până la ultimul tractorist. Firește, nu peste tot, dar putem vorbi de o astfel de dominantă, iar riscul nu este atât de scăzut cum ar crede ei, în depărtarea de oraș. Nu, căci și la sate au venit acasă „căpșunari” și alți conaționali plecați cândva la muncă sau la furat în Italia, în Spania ori Germania, iar la țară Covid-19 e tratat ca un moft. E mediul ideal pentru un virus. Liniște, aer curat, oameni primitori… Carantina? O abureală. Știu ei mai bine.
Un „ghiduș” din ăsta a auzit că nu mori dacă nu esti foarte bătrân, prin urmare distanțarea socială se întinde la lungimea unei sticle de bere, poate. Dar nu i-ar trece prin cap odată cu berea că el, neglijent fiind, se îmbolnăvește deodată cu un bătrân din familie, de pe stradă sau de la 50 km distanță, de la oraș. Nu-i trece prin cap împreună cu rachiul că sistemul va fi sufocat de atâtea cazuri și trierea la terapie intensivă s-ar putea să-l aleagă pe el pentru un pat de salvare de la moarte, căci are doar 40 de ani, iar pe bătrân să-l lase în grija lui Dumnezeu. Nu gândesc asta deodată cu șprițul, că pe el îl doare în fund, dar va trăi, iar altul ce încearcă să fie atent cu viața lui nu va avea această șansă, pentru că în astfel de cazuri dai șansă celui cu o așteptare de viață mai lungă.
Bătrânul „filosof” de la oraș ce-ar zice el ascultătorilor și urmăritorilor săi? Că știe el că virusul ăsta e „scăpat” din laborator pentru ca marii guvernanți ai lumilor să nu mai aibă grija pensiilor pentru bătrâni. Nu, nu le dă banii toți odată, ci nu le mai dă deloc, prin decesul beneficiarului. E un scenariu povestit și crezut, dar bătrânii ăia care împrăștie astfel de bazaconii nu s-ar ambiționa să stea în casă de-al naibii, nu că-l obligă legile lui Vela, ci să facă în ciudă statului care-l vrea mort, iar el nu se lasă dus cu una, cu două. N-ar face așa ceva și revine să-și lumineze vecinii din scara blocului cum stă treaba cu conspirația. Poate nu crede nici el ce spune, dar sună bine ce spune. Iar dacă totuși moare, a murit ca un deștept, eroic chiar și fericit în „inteligența” lui.
Nu știu cum se face că aproximativ pe același segment de cetățeni băltește alt „virus”. Cel al toleranței totale la corupția politicienilor, mergându-se până la o complicitate tâmpă cu aceștia în împlinirea acțiunii de furt din bugetul de stat. Genul ăsta de oameni nu înțelege care este legătura dintre el, cetățeanul, și condamnarea unui politician care fură din bugetul țării. Nu i-ar trece prin cap, ba te și-ntreabă ce câștig ar avea el dacă un politician este băgat la pușcărie pentru corupție. N-ar face legătura dintre bugetele diminuate ale sistemelor de sănătate, de lipsa investițiilor în aparatură și echipamente de protecție când erau bani și timp pentru achiziții. Nu-i deranjează educația ce funcționează la nivel de avarie, nici ordinea publică, serviciile proaste oferite de acestea, și faptul că poporul e furat sistematic de niște șmecheri.
Așa și cu pandemia. Nu gândește că, precum corupția, și ocuparea aiurea a unui pat de terapie intensivă ne costă enorm pentru că el este ignorant. Pe el virusul nu-l va afecta, nu crede că va muri din asta, dar sigur îl va deranja că olandezii au măști căcălău, că nemții au ventilatoare mai multe ca noi, cetățenii de categoria a doua ai Europei. Mă gândesc că nu va mai dura mult și-apare vreo Olguță să acuze lumea occidentală c-ar vrea s-o scoată de pe scena politică, omorându-i electoratul cu Covid-19.
P.S. Ministrul Justiției spunea că în vreme de stare de urgență pedepsele sunt mai aprige. Am văzut. Citeam că umblătorii prinși pe stradă la filtrele poliției au fost amendați cu o sumă, dar care plătită în două săptămâni s-ar reduce la jumătate din minimum. În stare de urgență jumătate din minimum? Atunci care e diferența între starea de neurgență și starea de urgență, domnilor cu ordonanțele militare? Sau pastorul ăla penticostal de la Bethausen, care a ținut slujbă cu 25 de persoane contra unei modice sume de 300 lei amendă? 12 lei de persoană „distracția”, ca la film. Atunci să mai creadă careva că doare tare dacă nu respectă izolarea?
Comentarii prin facebook