Pandemia de prostie: cercetătorii se chinuie de secole și nu găsesc vaccinul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Vezi oameni truditori la țară cu mâini ce n-au văzut săpunul probabil cu zilele, asta ca să fim eleganți în estimare. E adevărat că densitatea mare de populație de la oraș face urbanul un loc mult mai periculos în vreme de pandemie, dar satul nu se lasă, el vine tare din urmă prin ignoranță criminală, prin fudulie și un abuz de bășcălia prostului. Pe ce temă? Da, pe tema pandemiei de Covid-19, boala care omoară câte șase, șapte sute de oameni pe zi în Italia.

Autoritățile te imploră mai întâi să stai în casă, apoi te obligă prin ordine militare, îți cere să te protejezi dacă totuși ieși din casă, iar pentru asta în lumea visătoare a satului ești văzut ca un ciudat. Gesturi fals alarmiste, glume pretins savuroase le întâlnești mai cu seamă acolo, de la alesul comunității, primarul, și până la ultimul tractorist. Firește, nu peste tot, dar putem vorbi de o astfel de dominantă, iar riscul nu este atât de scăzut cum ar crede ei, în depărtarea de oraș. Nu, căci și la sate au venit acasă „căpșunari” și alți conaționali plecați cândva la muncă sau la furat în Italia, în Spania ori Germania, iar la țară Covid-19 e tratat ca un moft. E mediul ideal pentru un virus. Liniște, aer curat, oameni primitori… Carantina? O abureală. Știu ei mai bine.

Un „ghiduș” din ăsta a auzit că nu mori dacă nu esti foarte bătrân, prin urmare distanțarea socială se întinde la lungimea unei sticle de bere, poate. Dar nu i-ar trece prin cap odată cu berea că el, neglijent fiind, se îmbolnăvește deodată cu un bătrân din familie, de pe stradă sau de la 50 km distanță, de la oraș. Nu-i trece prin cap împreună cu rachiul că sistemul va fi sufocat de atâtea cazuri și trierea la terapie intensivă s-ar putea să-l aleagă pe el pentru un pat de salvare de la moarte, căci are doar 40 de ani, iar pe bătrân să-l lase în grija lui Dumnezeu. Nu gândesc asta deodată cu șprițul, că pe el îl doare în fund, dar va trăi, iar altul ce încearcă să fie atent cu viața lui nu va avea această șansă, pentru că în astfel de cazuri dai șansă celui cu o așteptare de viață mai lungă.

Bătrânul „filosof” de la oraș ce-ar zice el ascultătorilor și urmăritorilor săi? Că știe el că virusul ăsta e „scăpat” din laborator pentru ca marii guvernanți ai lumilor să nu mai aibă grija pensiilor pentru bătrâni. Nu, nu le dă banii toți odată, ci nu le mai dă deloc, prin decesul beneficiarului. E un scenariu povestit și crezut, dar bătrânii ăia care împrăștie astfel de bazaconii nu s-ar ambiționa să stea în casă de-al naibii, nu că-l obligă legile lui Vela, ci să facă în ciudă statului care-l vrea mort, iar el nu se lasă dus cu una, cu două. N-ar face așa ceva și revine să-și lumineze vecinii din scara blocului cum stă treaba cu conspirația. Poate nu crede nici el ce spune, dar sună bine ce spune. Iar dacă totuși moare, a murit ca un deștept, eroic chiar și fericit în „inteligența” lui.

Nu știu cum se face că aproximativ pe același segment de cetățeni băltește alt „virus”. Cel al toleranței totale la corupția politicienilor, mergându-se până la o complicitate tâmpă cu aceștia în împlinirea acțiunii de furt din bugetul de stat. Genul ăsta de oameni nu înțelege care este legătura dintre el, cetățeanul, și condamnarea unui politician care fură din bugetul țării. Nu i-ar trece prin cap, ba te și-ntreabă ce câștig ar avea el dacă un politician este băgat la pușcărie pentru corupție. N-ar face legătura dintre bugetele diminuate ale sistemelor de sănătate, de lipsa investițiilor în aparatură și echipamente de protecție când erau bani și timp pentru achiziții. Nu-i deranjează educația ce funcționează la nivel de avarie, nici ordinea publică, serviciile proaste oferite de acestea, și faptul că poporul e furat sistematic de niște șmecheri.

Așa și cu pandemia. Nu gândește că, precum corupția, și ocuparea aiurea a unui pat de terapie intensivă ne costă enorm pentru că el este ignorant. Pe el virusul nu-l va afecta, nu crede că va muri din asta, dar sigur îl va deranja că olandezii au măști căcălău, că nemții au ventilatoare mai multe ca noi, cetățenii de categoria a doua ai Europei. Mă gândesc că nu va mai dura mult și-apare vreo Olguță să acuze lumea occidentală c-ar vrea s-o scoată de pe scena politică, omorându-i electoratul cu Covid-19.

P.S. Ministrul Justiției spunea că în vreme de stare de urgență pedepsele sunt mai aprige. Am văzut. Citeam că umblătorii prinși pe stradă la filtrele poliției au fost amendați cu o sumă, dar care plătită în două săptămâni s-ar reduce la jumătate din minimum. În stare de urgență jumătate din minimum? Atunci care e diferența între starea de neurgență și starea de urgență, domnilor cu ordonanțele militare? Sau pastorul ăla penticostal de la Bethausen, care a ținut slujbă cu 25 de persoane contra unei modice sume de 300 lei amendă? 12 lei de persoană „distracția”, ca la film. Atunci să mai creadă careva că doare tare dacă nu respectă izolarea?

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ochiul limpede a spus: (martie 26th, 2020 at 11:20 )

Domnule Sasu conspirația exista, lumea nu este condusa la întâmplare, critici pot fi aduse occidentului și marilor forte europene cu siguranță. Armata nu mai avem, sistemul sanitar este la pământ iar noi ca cetățeni am devenit o forță de muncă ieftina, atât în tara cât și afara. La polul opus occidentul și marile forte europene se bucura de toată infrastructura statala independenta. De ce oare? Ne vor binele, și aleși nu? O abureala!

TMEUTM a spus: (martie 26th, 2020 at 14:13 )

Editorialele „debanat” sunt directe si ar trebui citite mai ales de oamenii cu un IQ limitat sau de cei care se cred extrem de importanti si ocupati. de prima categorie de cate ori trebuie pana vor fi intelese sau pana isi vor putea pune cateva intrebari existentiale de genul: „oare e bine ca gandesc sau fac asta? cine ma poate lumina?”. Da, unii au nevoie de „iluminare”. Editorialele trebuie citite de cei ce lucreaza la stat, de la portar, sofer, pana la distinsii preamariti si iluminati primari, consilieri, manageri. Si la ei se aplica regula: de cate ori e nevoie. Nu neaparat din cauza IQ-ului, dar mai ales din cauza bagatului in buzunar pe orice cale(fie ea directa, care sper eu ca scade si va ajunge la 0, nu ca la matematica unde doar tinde spre 0., cat si cea indirecta-firmele de patrid care fac lucruri proaste la preturi de Vestul Europei sau peste, platind salariatii cu bani de cateva ori mai mici ca in vestul Europei). Nu ii acuz pe toti, desi unii se incadreaza. Din pacate ce nu realizeaza ei sunt cateva lucruri esentiale. Cum se poate schimba viata lor, a copiilor, dar si a tuturor romanilor prin a nu fura cat si prin a fi profesionisti si a face lucrurile de calitate. O sa spun cateva lucruri banale:
1. Invatamant de calitate ==>scade prostia, omul va gandi, va fi mai responsabil si vor fi mai putine furturi
2. Lucrari de calitate -drumuri, orice altceva ===> in Romania nu vom duce niciodata lipsa muncii legate de drumuri si cladiri. Vremea deterioreaza drumurile, cladirile samd. Plus ca mai sunt multe drumuri ce nu exista si trebuie facute(nu e vorba doar de autostrazi). Avand drumuri, toata lumea va ajunge mai repede la mare, la rude, la obiective turistice sau in scop profesional. Mi-e rusine de ce cladiri au spitalele la care se filmeaza acum cand merg cu izoleta. Cred ca si in Africa arata mai bine. Si ei saracii, sunt muritori de foame, tot din cauza sistemelor.
3. Nu furati, dormiti mai linistiti. Nu va cauta nimeni, nici pe voi, nici pe copii. Banii aia se pot duce in spitale. Cand aveti nevoie de ingrijire medicala nu mai platiti bani grei prin Austria. Daca va prinde infarctul sau altceva aici, si nu exista aparatura, va salveaza banii furati? Aveti voi toate aparaturile medicale ce va pot fi disponibile voua sau familiilor voastre? Ma gandesc inclusiv la sate si orase mai mici unde lipsesc lucruri elementare.
4. Cresc salariile. De ce? Pentru ca forta de munca va fi mai performanta si bugetul va putea fi mai bine alocat.
5. Din cauza punctului 4, nu va vor pleca ai vostri copii. Da, multi se vor infige in munca la stat pe pozitii sus puse. Dar au asigurata viata acolo? Credeti ca daca voi reusiti, vor reusi si ei toata viata? Poate vor pleca in alta tara si nu ii veti mai vedea decat o data pe an. Dar e frumos, ei sunt realizati…Poate uita de voi si nici nu le mai pasa.
6. Aveti sanse mai mari sa nu aveti copii de genul Iorgulescu, rasfatati si plini de bani, carora nu le ajunge o masina normala, le trebuie bolizi de sute de mii de euro. Nu mai zic de droguri. Dumnezeu sa il ierte.

O sa dau un exemplu pe care l-am vazut pe FB. Un personaj despre care nu gasesc nimic pe google si nici declaratii de avere. Poze la zidul /gardul vilei. Si el si fiica. Fiica pana sa termine facultatea a avut vacante cat nu au avut 50% din cei ce lucreaza cu salarii duble sau triple peste media nationala. De haine nu mai vorbesc…ce fel de haine poarta si el si fiica…Evident, lucreaza la stat. Toate luate, probabil, din salariu de functionar/sef.
Evident, DNA si toti ceilalti dorm. Daca asa continuam, vom fi mereu slab pregatiti si dotati la de toate. Ce ventilatoare ne trebuie, ce paturi ATI? Noi ne tratam in masini scumpe si vile facute cu designeri si haine extra scumpe…Romani treziti-va!

Lista poate continua…
Vreti o tara mai buna? Fiti profesioniti si nu mai furati in nici un fel!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top