Specialiștii care lucrează la fabrica de componente electronice a celor de la Continental, de la Timișoara, trec la un nou nivel de lucru și vor folosi ochelarii speciali pentru realitate virtuală atunci când vor proiecta noile linii de producție ale concernului german. Soluția tehnologică face parte integrantă din strategia companiei cu privire la implementarea industriei 4.0 în locațiile sale.
În fabrica de componente electronice a Continental de la Timișoara se va folosi simularea virtuală înainte de punerea în funcțiune a unei linii de producție. Ochelarii de realitate virtuală sunt folosiți pentru cea mai bună amplasare a locului unde sunt fabricate produse pentru cele mai noi modele de mașini. Noile linii de asamblare pot fi vizitate într-un mediu virtual, cu mult timp înainte de implementarea lor fizică. Asemenea altor tehnologii folosite de Continental, și această soluție tehnologică face parte integrantă din strategia companiei cu privire la implementarea industriei 4.0 în locațiile sale. Scopul este de a optimiza întregul lanț valoric folosind procese digitalizate și fluxuri de date cu transparență și predictibilitate ridicate, timpi scurți de producție, stocuri reduse și flexibilitate ridicată.
Prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală, se poate obține o senzație mult mai apropiată de linia de asamblare care urmează să fie integrată în producție. Contribuția acestei tehnologii are un impact major asupra digitalizării locației. Nu doar că se pot folosi din orice colț al lumii, ci se pot conecta și mai multe persoane la aceeași cameră virtuală unde se pot desfășura tururi virtuale ale fabricii. Pe de altă parte, proiectele care se doresc a fi introduse în producție sunt mult mai ușor de revizuit vizual, în loc de a fi doar imaginate. De asemenea, pe viitor se dorește ca instructajul noilor operatori să fie realizat prin intermediul acestei tehnologii.
„Realitatea virtuală reprezintă un avantaj substanțial în ceea ce privește producția noastră. Acesta este doar primul pas care ne îndrumă către îndeplinirea viziunii fabricii digitale, o fabrică în care planificarea și organizarea sunt efectuate cu ușurință și rapiditate, iar crearea și proiectarea unor posibile scenarii este un punct forte pentru îmbunătățirea fiecărui proces. Intenționăm să ducem acest proiect la următorul nivel, iar acesta este doar începutul,” spune Ralf Luchs, directorul fabricii de componente electronice din Timișoara.
Și în celelalte fabrici Continental din țară sunt folosiți ochelarii de realitate virtuală. Spre exemplu, în fabrica de componente electronice din Sibiu, în unitatea de producție ContiTech și în fabrica de anvelope din Timișoara, compania oferă un serviciu – Smart glasses for remote expert – folosit pentru diverse audituri remote și pentru orice tip de intervenție ce necesita un expert la distanță secondat de un tehnician la fața locului. Același serviciu este oferit și în fabrica de componente electronice din Timișoara. Printre beneficii se numără de asemnea o organizare mai eficientă a costurilor, cât și prevenirea răspândirii coronavirusului.
Comentarii prin facebook