Cu toții ne dorim un oraș curat, însă mulți timișoreni nu fac minime eforturi în acest sens. Cel mai important, spun reprezentanții ADID și RETIM, ar fi să colectăm selectiv deșeurile pentru ca toate resturile din carton, hârtie, PET-uri etc. să poată fi reciclate.
În acest sens, ADID și RETIM cu sprijinul Consiliului Județean Timiș demarează o campanie în Timișoara și alte 55 de localități din județ.
„Legislația în domeniul deșeurilor este foarte strictă. În Timiș stăm destul de bine, dar suntem departe de unde ar trebui să ajungem. Pentru anul 2020, ținta de deșeuri reciclabile a fost 50%. Am reușit să atingem un grad de valorificare de aproximativ 18% în județul Timiș. Gradul de depozitare a deșeurilor municipale a fost 92,4%. Avem nevoie ca cetățenii să se implice în ceea ce înseamnă selecția deșeurilor”, a declarat, miercuri, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș.
Dan Pascu, director general al RETIM, a precizat că este obligatoriu să colectăm separat. Pentru că mulți timișeni nu respectă acest lucru, primăriile plătesc sume mari drept penalități la Fondul pentru Mediu.
„La nivel individual suntem pasibili de amendă. Așa cum suntem obligați unde este voie să parcăm, așa trebuie să colectăm deșeurile separat pentru că este lege. Trebuie să existe dorința de a respecta, apoi noi colectăm și ducem deșeurile la sortare. În primă fază, vom lipi pe pubele un autocolant galben astfel încât cetățeanul să știe că a făcut ceva greșit, să se informeze, tot așa până vom învăța. Sunt convins că în câteva luni de zile toți ne vom alinia. Nu se vor mai ridica tomberoanele. Dacă într-o pubelă neagră găsim altceva decât deșeuri reziduale, PET-uri, cartoane, sticle, vor rămâne pe loc. Amenzile le va da primăria”, a afirmat Dan Pascu, director general al RETIM.
După o perioadă de avertizări cu etichetă galbenă, pubelele nu vor mai fi golite dacă nu se respectă colectarea selectivă.
Campania demarată de ADID și RETIM se numește „Colectarea separată, obligație legală.
„Observăm la nivelul județului, în urma monitorizărilor pe care le facem, că multe deșeuri reciclabile se depun în pubela neagră”, a declarat Romeo Ursu, director executiv ADID Timiș.
Acesta a verificat personal câteva pubele de pe strada General Enescu din centrul Timișoarei. În pubela neagră a găsit deșeuri reciclabile, iar în pubela galbenă a găsit, spre exemplu, un buchet de flori uscate care trebuiau depuse în pubela neagră.
Acesta a mai spus că gradul de reciclare este foarte scăzut și abia atinge 17%.
După o perioadă de avertismente cu etichete galbene, angajații RETIM vor lipi stickere roșii pe pubele, ceea ce înseamnă că nu le vor mai ridica până când oamenii nu se conformează și adună selectiv gunoiul.
Comentarii prin facebook