Rapsodii dedicate Sinagogii din Cartierul Fabric

Luna august aduce melomanilor timișoreni un eveniment de înaltă ținută artistică ce devine liantul dintre public și patrimoniu. Prima ediție a proiectului „Sunetul Sinagogilor”, organizat de Asociația Pantograf, prezintă un concert inedit susținut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de solista Clara Cernat (vioară), pe compoziții de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută.

Programul ales invită la descoperirea și valorificarea rădăcinilor multiculturale ale muzicii românești, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric.

Rapsodii pe teme românești, 25 august, ora 20.00, Grădina Institutului Francez

Concert educativ pentru copii, 25 august, ora 11.00, Grădina Institutului Francez

Concertul este parte din prima ediție a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot ce se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana. Scopul proiectului este acela de a stimula turismul cultural în regiune și de a pune în valoare un patrimoniu inedit.

Calitatea artistică de înaltă ținută este pusă în slujba patrimoniului și tradițiilor, concertul semnalând valoarea sinagogii din Fabric, abandonată de peste trei decenii: „Proiectul crează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana. În mod deosebit, concertul de la Timișoara va fi dedicat Sinagogii Noi din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, închisă publicului în ultimele trei decenii. Ne dorim ca timișorenii să-i redescopere frumusețea și, în timp, comunitatea locală să se implice în renovarea ei.”, declară organizatorii.

„Rapsodii pe teme românești”, concert dedicat Sinagogii din Fabric, este parte dintr-un turneu pe care Orchestra de Cameră din Toulouse, pianistul și compozitorul francez Thierry Huillet, și violonista Clara Cernat îl susțin în România între 22 și 28 august în sinagogile neologe din Arad, Oradea, Lugoj și Caransebeș. Programul ales este un mozaic al emoțiilor transpuse pe unde sonore, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric.

Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Thierry Huillet, compozitor și dirijor, a câştigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, etc. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Muzica este un tărâm fabulos plin de povești fermecătoare ce merită să fie descoperite de la o vârstă fragedă. În 25 august, tânărul public – cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani – este invitat la un concert inedit prezentat de artiști de renume internațional care oferă o incursiune în lumea muzicii clasice.

Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, susțin un concert explicativ a cărui program deosebit îmbină, într-o manieră ludică și interactivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră, ajungând chiar la explicarea temelor muzicale care l-au inspirat pe compozitor și a modului în care au fost prelucrate acestea în cheie contemporană.

Durata concertului este de 60 de minute, iar participarea se face pe bază de înscriere. Detalii pe pagina evenimentului.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de vaccin anti-COVID sau test PCR negativ.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Top