Pentru mulţi 2021 a fost un an pe care vor să-l uite cât mai repede. A fost al doilea an de pandemie, iar tocmai de aceea a fost un nou an atipic. Dar asta nu înseamnă că n-au fost multe evenimente. Cele mai importante, cu precădere din Timişoara, vi le prezentăm într-o serie cronologică pe parcursul mai multor articole.
În pofida pandemiei şi a vremurilor grele, Anul Nou începe tot pe 1 ianuarie, semn că nu totul e pierdut. Cu toate restricţiile, românii continuă să sărbătoarească, pe motiv de Sfântul Vasile. Fotografia zilei în privinţa pandemiei: aproape patru mii de infectări şi 74 de decese, la nivel naţional. În Timiş, zece focare, 181 de infectări şi trei morţi. Aşadar un bilanţ mult mai “plin” decât în aceste zile.
1 ianuarie. Veşti triste pentru fumători: se scumpesc ţigările. Nici preţuruile la combustibili nu se lasă mai prejos şi o iau în sus.
5 ianuarie. Continuă schimbările în Primăria Timişoara. La puţin timp după ce a schimbat conducerea Poliției Locale, primarul Dominic Fritz face acelaşi lucru la Serviciul Public Creșe.
6 ianuarie. Covidul face o “vizită” la Primăria Timişoara, producând un focar la Direcţia Tehnică.
8 ianuarie. Dominic Fritz le recomandă cu căldură (sic!) timişorenilor să poftească la serviciile Colterm, pe motiv că centralele de apartament ar fi poluante.
9 ianuarie. Timişoara se numără printre cele nouă oraşe secundare ale Europei pe care cotidianul britanic The Independent recomandă să fie vizitate în acest an. Alături de Timişoara mai apar oraşe precum Braga (Portugalia), Rijeka (Croaţia) sau Düsseldorf (Germania). Din păcate şi acest an a fost plin de restricţii, iar recomandările englezilor nu prea s-au concretizat.
9 ianuarie. Patru comune periurbane intră în carantină pe motiv de Covid. Este vorba de Giroc, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Ghiroda.
12 ianuarie. Primarul Dominic Fritz anunţă că municipalitatea a început anul cu facturi neplătite de 120 de milioane de lei, datorii pe care fosta administraţie le tot rostogolea.
13 ianuarie. Covid-ul ajunge şi la Dominic Fritz, primarul intrând în carantină pentru 14 zile.
14 ianuarie. PNL Timiş primeşte o funcţie de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, funcţie în care este numit însă un… buzoian: Alin Chitu. Să nu fi găsit liberalii timişeni în filială un nume care să rimeze cu Cîţu, şi au mers până la Buzău?
14 ianuarie. Concomitent, Cătălin Iapă, omul de casă al fostului primar Nicolae Robu, îşi pierde funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.
15 ianuarie. Celebra “scriitoare” Maria Grapini îşi lansează a şaptea carte, de această dată scrisă în colaborare cu iubitorul de Putin, Nicolae Ţăran.
18 ianuarie. După o perioadă destul de tensionată, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica anunţă începutul unei frumoase prietenii cu USR. Mai mult, Nica afirmă că niciodată un preşedinte al CJ Timiş şi un primar al Timişoarei nu au colaborat mai bine decât a început să colaboreze el cu Dominic Fritz. Ce vremuri!
19 ianuarie. Liberalul Cosmin Tabără este ales al doilea viceprimar al Timişoarei. Primul, Ruben Laţcău, fusese ales în anul precedent.
23 ianuarie. Suntem încă într-o perioadă în care oferta de vaccinuri anti-Covid nu acoperă cererea. Primarul Dominic Fritz solicită mai multe vaccinuri pentru Timişoara şi cere şefului vaccinării anti-Covid transparenţă în alocarea dozelor.
26 ianuarie. Vă aminitiţi? România e pe locul II în Uniunea Europeană în campania de vaccinare. Mare coincidenţă, şi acum e pe locul II, dar trebuie întoarsă foaia cu clasamentul.
29 ianuarie. Bogdan Nanu, garantat de primarul Fritz, este numit nou director general al Colterm.
30 ianuarie. Scandal cu acuze de filaj în PNL Timiş! Pe grupul de WhatsApp al primarilor liberali circulă un filmuleţ, în care apar câţiva lideri care se întâlnesc la restaurantul unui cunoscut liberal din Timişoara. Primarul oraşului Lugoj, Claudiu Buciu acuză o operaţiune de filaj şi anunţă că se retrage din acest grup, dar renunţă şi la orice colaborare cu conducerea PNL Timiş.
31 ianuarie. Primul deces din acest an din cauza coronavirusului al unei persoane publice din Timiş. Este vorba de subprefectul Elena Popa.
1 februarie. În urma unui concurs, Matei Creiveanu devine city manager al Timişoarei. El anunţă că primul său obiectiv este plata datoriilor din anii precedenţi.
2 februarie. Printre datorii se numără una consistentă chiar la o proprie societate, SDM, căreia municipalitatea trebuie să-i dea 30 de milioane de lei în contul unor lucrări efectuate.
3 februarie. Secretar general adjunct al PNL Timiş, Bogdan Ghelbere este numit secretar general adjunct al Guvernului. Este singurul liberal timişean care are o poziţie în structurile guvernamentale centrale.
11 februarie. Vicepreşedintele USR Timiş Călin Badiu obţine funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.
12 februarie. La două săptămâni de la numire, Bogdan Nanu demisionează din funcţia de director general al Colterm, după ce s-a descoperit că în tinereţe a avut probleme cu legea. Mai exact, este vorba de o condamnare pentru infracţiuni financiare.
13 februarie. În zona de flori a Pieţei 700 izbucneşte un incendiu, cauza fiind o improvizaţie electrică. Primarul Dominic Fritz cere demisia lui Ionuţ Nasleu, şeful de la acea vreme al SC Pieţe. Din Florida, acesta reacţionează violent şi agramat, foarte probabil fiind sub influenţa lui Bachus. Iar asta în cel mai un caz…
16 februarie. Timişoara, singură în faţa valului de migranţi. După tot felul de dezbateri la nivel local, primarul Dominic Fritz ajunge la Bucureşti unde discută cu ministrul de Interne, Lucian Bode, această problemă extrem de sensibilă. Iar problema… rămâne în coadă de peşte.
Comentarii prin facebook