Azilele groazei din Voluntari; incendiul din Crevedia; accidentul mortal din 2 Mai, iar acum incendiul de la Ferma Dacilor. Care este firul roşu, de fapt fire roşii, între aceste cazuri care au răscolit ţara în acest an? Interlopi cu legături politice; funcţionari ai statului implicaţi; corupţie, dar şi atât de românescul „merge şi-aşa!”. De culoare, la ultima tragedie avem şi-un pic de „patriotism” dacopat, dacă ne uităm la nume. Că e la modă şi orice interlop din ţara asta are la purtător muşchii de „suveranist”. Plus tot aici avem dovada că „noul DNA” nu mai are nicio legătură cu fostul DNA, transformându-se într-o măciucă politică pentru unii şi un „înălbitor” pentru alţii.
Încă nu l-am văzut pe Marcel Ciolacu ieşind cu pieptul umflat să spună că aşa nu se mai poate! Nici pe vajnicul ministru de Interne, Cătălin Predoiu. Să fie în concediu sau amândoi caută dovezi că tragedia a avut loc din cauza PNRR şi a „neomarxiştilor”? Or şi aici multe fire duc spre PSD. Dacă la „azilele groazei” aveam familia Pandele-Firea; la Crevedia un primar PSD şi familia unui baron PSD de Caracal; la 2 Mai avocata PSD Constanţa, aici îl „descoperim” pe Horia Constantinescu, şeful ANPC. El însuşi un fost interlop şi care îşi foloseşte acum funcţia pentru răfuieli cu iz interlop. Iar în trecut a fost şi Doru Ioan Tărăcilă, un nume extrem de puternic în partid la acea vreme, astăzi un indivd putred de bogat. Iar cei de la ISU, care chefuiau într-un local fără autorizaţie de securitate la incendiu, sunt în subordinea ministrului de Interne. Ulterior s-a aflat că nici autorizaţie de construcţie nu exista. Nu mai discut de DNA, care a clasat un dosar privindu-i chiar pe cei de la ISU.
Precum la celelalte tragedii, ne putem aştepta şi acum la declaraţii bombastice şi tot felul de promisiuni. Vor fi dictate tot felul de controale, iar vreo câteva zile, poate săptămâni, chiar vom avea parte de un festival cu astfel de anchete. În România tot timpul se acţionează reactiv, niciodată proactiv. Trebuie să se întâmple o tragedie ca să se întâmple ceva. Dacă se întâmplă, fiindcă de cele mai multe ori doar se mimează. (Aţi mai auzit ceva de ”azilele groazei”?). Îndeobşte după ce emoţia colectivă se atenuează se revine la starea iniţială. Până apare o nouă tragedie. Oricând în România poate să bubuie într-un loc sau altul. Ţara e ca un butoi aflat sub presiune, ale cărui doage pocnesc una după alta. Şi nimeni nu le repară, ci doar se cârpeşte acolo unde crapă. Că la noi „merge şi legat cu sârmă”.
La fiecare final de an se fac tot felul de retrospective. Pentru România anului 2023 nu cred că e nevoie de nicio retrospectivă, ajunge tragedia de la Ferma Dacilor. Avem aici toate ingredientele anul 2023: interlopi în cârdăşie cu politicienii, instituţii ale statului eşuate, corupţie cât încape, toate stropite cu puţină dacopatie suveranistă. Nu ştiu dacă individul de acolo are vreun doctorat în Apărare precum Ciucă sau unul în securitate energetică la fel ca Bode, pentru ca schema să fie comnpletă. Credeţi că se va întâmpla ceva la anul? Sigur, nu. Aşa cum 2023 a fost copie a lui 2022, şi 2024 va fi o reproducere a lui 2023…
P.S. Şi ca să dau o culoare locală acestui caz. Tot acest păienjeniş de politicieni cuplaţi cu interlopi, corupţie la vârf, localuri protejate, „merge şi-aşa!” aduce foarte mult cu o Timişoară condusă de un fost primar „supermegacinstit” şi „infinit de corect”. O Timişoară pe care sunt unii care o regretă…
Comentarii prin facebook