Drulă al II-lea. În căutarea electoratului pierdut

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cu un un optimism nedisimulat şi cu accente de festivism transmise în bula de partid, Cătălin Drulă a fost ales noul preşedinte al USR. El vine în funcţia pe care a deţinut-o tot Cătălin Drulă, dar ca interimar, obţinând un scor răvăşitor de peste 71%. În schimb, Cătălin Teniţă, candidatul Platformei „Curaj” a autointitulaţilor reformişti ai partidului, a obţinut sub 15 procente.

Fiind votat cu un procentaj atât de mare, concluzia simplă este că USR-iştii sunt mai mult decât mulţumiţi de modul în care Drulă Întâiul a condus partidul din 7 februarie, respectiv din momentul în care Dacian Cioloş şi-a dat demisia. Fiindcă nu cred că a fost un vot din inerţie sau conservator, aşa cum se votează în România de multe ori cu cel aflat în funcţie, că vorbim de preşedinte sau primar de comună.

Pe de altă parte, în cele cinci luni de când Drulă este în fruntea partidului, USR a scăzut în sondaje sub pragul de 10%. Şi asta în condiţiile unei guvernări haotice, impredictibile, cu adânci devieri spre iliberalism, dar şi cu accente comice, precum numirea lui Petrea Daea ministru al Agriculturii. Sigur, nu noul preşedinte ales al USR poartă vina acestei scăderi, semnale despre irelevanţa în care intrase partidul existând din timpul lui Cioloş. Acelaşi Cioloş care a dat apoi semnalul unei abandonări a USR prin plecări succesive spre un alt REPER.

Astfel, că Drulă preia un partid cu mari probleme, aparent în derivă şi nu azi, de ieri, ci din momentul în care, în propriile aplauze destul de infantile, ieşea de la guvernare. Şi asta fără să aibă un plan B, altul decât semnarea unei moţiuni de cenzură alături de AUR. Dureros e faptul că vorbim de un partid care ajunsese să fie singura speranţă a tinerilor care se încăpăţânau să rămână într-o ţară care nu le oferea nimic în afară de o politică sulfuroasă, corupţie, nepotism, parvenitism şi o scară întoarsă a valorilor. Tineri cu faţă spre viitor şi care credeau că pot aduce în România mult-râvnitul Occident. Nu s-a întâmplat acest lucru.

A livrat USR ceva către acest electorat? La nivel de pecepţie, foarte puţin spre deloc. Pe de altă parte, e adevărat şi faptul că perceţia asupra partidelor şi politicienilor e făcută de mass-media şi reţelele de socializare. Ori rar am văzut un partid transformat în carne de tun pentru televiziunile securistoide, patronate de infractori. La fel s-a întâmplat şi cu primarii USR, ciomăgiţi mai ceva ca în anii 50. Şi asta fără ca acei primari să simtă o solidaritate de la nivel central. Şi e doar una din problemele USR.

Nu revin asupra imenselor greşeli pe care USR le-a făcut de-a lungul timpului. (Am mai scris despre ele aici sau aici.) Important este ce se va întâmpla de acum încolo. Şi cred că era normal, ca atunci când începi un drum nou, aşa cum a anunţat Drulă, primul lucru e să depistezi şi să-ţi asumi greşelile din trecut. O boală, iar USR trece printr-o maladie, ca să fie vindecată trebuie să umbli la cauze. Ceea ce nu am văzut, decât la cei care au plecat din USR.

E adevărat şi faptul că USR s-a poziţionat de partea bună a istoriei la fiecare eveniment mai important. Cel mai recent, a fost singurul partid care s-a opus proiectelor de legi privind serviciile secrete, proiecte care aduceau România mai aproape de Moscova şi Minsk, decât de Bruxelles. La fel şi în cazul legii avertizorului de integritate şi mai sunt multe exemple de acest gen, din zona morală a societăţii, dacă pot spune aşa. Confruntaţi cu alte probleme, românii nu par să mai fie atenţi la astfel de probleme. Serioase, dar numai pentru o anumită caegorie de cetăţeni.

Poate Drulă şi echipa să readucă USR acolo unde a fost cândva? Respectiv în mai 2019, când a obţinut peste 22% la europarlamentare? Poate să recupereze acel electorat? Drulă, care este şi deputat de Timiş din 2016, a fost un bun ministru al Tranporturilor. Are el însă calităţile necesare pentru a scoate USR din criza în care se află? Altfel decât învârtind ranga prin aer. Dar echipa sa, una extrem de ermetică, potrivit adversarilor din partid? Având în vedere că este vorba de aceeaşi echipă care a condus partidul în ultimii ani, cu unele bune, cu multe rele, e greu să spui un DA automat. Ceea ce înseamnă că e absolut necesară o schimbare la nivel individual. Mai puţină autosuficienţă, chiar aroganţă, mai multă muncă şi seriozitate. Şi, foarte important, mai mult sprijin pentru aleşii din teritoriu, singurii care mai pot valida politicile publice ale USR

Apoi, ce şi-a fixat USR pentru 2024? Drulă a spus că revenirea la guvernare cu premier USR.  Cum e imposibil de unul singur, trebuie să găseşti aliaţi. Când în primul discurs de preşedinte ales, Drulă îşi numeşte potenţialii aliaţi drept „bandiţi” parcă nu te gândeşti la guvernare. În politică nu poţi să te iei după galeria Rapidului şi să te lauzi că eşti „singur împotriva tuturor”. Fiindcă s-ar putea să ţi se împlinească şi chiar să rămâi singur. Iar când stai două mandate consecutiv pe tuşă, oamenii te cam părăsesc.

Revin la momentul europarlamentare 2019, marele succes electoeral al USR. Numai că în acel moment se crease un mare val anticorupţie, anti-Dragnea, val pe care USR se urcase cu succes prin unele campanii gen „Fără penali…”. Următorul val antiguvernamental, dacă va exista, va fi unul împotriva foametei, sărăciei, facturilor uriaşe, frigului etc. Atâta timp cât românii nu vor înţelege că nivelul sărăciei într-o ţară este direct proporţional cu nivelul corupţiei, celor din USR le va fi greu să se urce pe acel val. (Totuşi, trăim într-o ţară în care popii invocă ploaia prin slujbe făcute pe câmp.) Şi asta, fiindcă o altă mare problemă a liderilor USR, începând cu Drulă, este faptul că nu transmit compasiune, empatie cu categoriile vulnerabile din România. Dacă liderii USR nu depăşesc şi acest handicap, partidul riscă să se transforme într-un vis. Frumos, dar vis.

P.S. O statistică a voturilor obţinute USR la alegerile la care a prticipat:

Parlamentare decembrie 2016: 629.375 voturi,  8,92%;

Europarlamentare mai 2019: 2.028.236  de voturi, 22,36%;

Prezidenţiale, noiembrie 2019: 1.384.450 voturi, 15,02%;

Locale, septembrie 2020: votul pentru consilii judeţene, considerat cel mai politic: 478.659,  6,65%. Aici se vede că USR nu are organizaţii în teritoriu, ceea ce înseamnă multă muncă în viitor.

Parlamentare decembrie 2020: 936.864  voturi,  15,86%.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

USR vs Frecați pe Loc România a spus: (iulie 12th, 2022 at 09:50 )

Problema se poate pune și altfel: dacă n-au reușit tinerii, câtă (imensă) putere au bătrânii? Cum pot fi atât de mari inerția și rezistența la schimbare ale României? Atât de drastic a fost și este efectul de tâmpire exercitat de comunism asupra maselor? (Răspuns sugerat: Da! Mergeți într-un orășel, dintre cele situate pe drumul național, și intrați în vorbă cu oamenii; veți vedea că sunt supraviețuitori atemporali practicând cultul cargo (PSD sau UE, depinde cine ce dă)). Atât de mult a lucrat școala în favoarea comuniștilor? Da, dar mai mult după 1990!!!
Astea sunt datele, USR, we have a problem. Soluția? În niciun caz o aplicație care să conțină algoritmi deștepți.
Dacă nu l-ați aruncat la timp pe Barna, dacă ați făcut un mariaj complet nepotrivit (ea- 1.90m, el – 1.55m!) cu PLUS, dacă n-ați ieșit din virtual, trebuie să se audă scrâșnetul dinților (de ciudă, de furie, de muncă grea).
Cum se face că borfași, unii dați în urmărire internațională, au canale de televiziune și publicații media care și-au făcut fond de comerț din criticarea USR (și ocolirea implicită a subiectelor importante!), în timp ce niciun mare patron sau mare companie nu investește în promovarea mediatică a USR? Bizar!
De ce nu-l vedem pe Olaf Scholtz plimbându-se la o scurtă discuție cu Dominic Fritz pe cheiul Begăi? Sau de ce nu trece pe la biroul Clothildei Armand președintele Macron (sau prim-ministrul Franței)? Sau de ce nu sponsorizați 3-4 cercetători să umble în arhivele proaspăt desecretizate din Occident și care conțin informații importante despre „marii” patroni de azi și familiile lor preacucernice? Etc.

În orice caz, să crezi că pe calea prlamentarismului și alegerilor vei reuși într-un sistem al cărui Dumnezeu este falsificarea a tot și toate este o mare naivitate! Un chiar caracteristică vârstei juvenile. Problemele adânc-cronice cer soluții inteligente și IQ mare (IQ politic, nu IQ pentru scris algoritmi.).
Pentru că problema se pune acum exact cum o punea Ion Rațiu (a propos, n-am auzit de vreo propunere a PNL de includere în vreun manual școlar a numelor și faptelor marilor români din diaspora 1945-1990. Care, între altele, au ținut aprinsă și flacăra liberalismului românesc.) în 1990: mergem spre Vest sau așteptăm Estul să traverseze Transnistria și să ne bage la loc în plăcuta noastră hibernare cu bancuri, timp liber, foame moderată și rugăciuni ardente către Domnul să ne aducă o Revoluție? Oricât ar fi de solidă umbrela NATO, parcă mulți dintre cei care ne conduc tânjesc după o vodculiță cu-un castravecior murat! Nu-i mai bună decât LGBTQ? Păi nu?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se amenajează un nou parc în zona de sud a Timișoarei/FOTO

Un nou teren din zona de sud a orașului a intrat în atenția municipalității, fiind amenajat pentru a deveni parc. Mare parte din lucrările necesare au fost deja efectuate, urmând ca după Paști să fie realizate și ultimele finisaje, a anunțat Primăria Timișoara. Conform instituției, un teren nefolosit din zona Braytim, de pe străzile Musicescu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se amenajează un nou parc în zona de sud a Timișoarei/FOTO
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu

Liderii politici ai principalelor partide din coaliția PSD – PNL – UDMR s-au adunat, joi la prânz, pentru susținerea candidaturii lui Crin Antonescu la funcția de președinte al României. La Palatul Administrativ, în sala Multifuncțională, au fost prezenți Emil Boc, primarul Clujului și prim vicepreședinte al PNL, respectiv Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și prim vicepreședinte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara

Baschetbaliștii își joacă șansa de a ajunge în play-off, handbaliștii vor să scape de retrogradare, iar rugbiștii vor avea un meci ușor în campionat. Juniorii clubului de sub panou și de pe semicerc luptă pentru madaliile naționale. Programul echipelor SCM Timișoara în săptămâna 21-27 aprilie: BASCHET – Seniori (două partide): 1. SCM winsed.swiss Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște

A trecut „dincolo” în Săptămâna Luminată. Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni într-o declarație video, punând capăt unei domnii adesea turbulente, marcată de diviziuni și tensiuni, în timp ce încerca să revizuiască instituția, relatează Reuters. El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că a fost finalizat și dat în folosință un prim segment din calea ferată inclusă în proiectul PNRR – “Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad” LOTUL 2 Lugoj – Timișoara Est. Începând cu 14 aprilie se circulă pe prima porțiune de cale ferată modernizată, aceasta fiind situată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Baschetbaliștii își joacă șansa de a ajunge în play-off, handbaliștii vor să scape de retrogradare, iar rugbiștii vor avea un meci ușor în campionat. Juniorii clubului de sub panou și de pe semicerc luptă pentru madaliile naționale. Programul echipelor SCM Timișoara în săptămâna 21-27 aprilie: BASCHET – Seniori (două partide): 1. SCM winsed.swiss Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara
Un nou obiectiv destinat mediului universitar se pregătește pentru a fi ridicat la Ghiroda. De această dată investiția va fi realizată de Universitatea de Vest Timișoara și presupune ridicarea unui cămin studențesc cu 162 de locuri. Vă reamintim că tot la Ghiroda se construiește și noul campus al Universității de Medicină Timișoara, dar și Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crește hub-ul studențesc de la Ghiroda. UVT construiește acolo un cămin cu 162 de locuri pentru studenți
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Informatică și Matematică (FMI – UVT), va organiza evenimentul „Quantum School @ UVT 2025”, în perioada 8-10 mai 2025, la sediul facultății amintite, vineri 8 mai, și la sediul principal UVT, în 9 și 10 mai. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de viitorul tehnologiilor cuantice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest pregătește Quantum School
A trecut „dincolo” în Săptămâna Luminată. Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni într-o declarație video, punând capăt unei domnii adesea turbulente, marcată de diviziuni și tensiuni, în timp ce încerca să revizuiască instituția, relatează Reuters. El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște
La Dumbrăvița, gusturile Banatului prind viteză… pe bicicletă. Cea mai nouă ediție a evenimentului CicloBanat pedalează prin peisajele și aromele regiunii, în cadrul proiectului “Cooperarea GAL-urilor în vederea adaptării promovării turismului și producătorilor locali la contextul actual”, finanțat prin PNDR 2014-2020 – Axa LEADER, Submăsura 19.3. Un pas important în cursa către titlul de Regiune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CicloBanat: Gusturi locale pe două roți
„Cadouri” muncite. Echipa de robotică a Colegiului Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara se întoarce în glorie de la Houston, Texas – Statele Unite, unde a avut loc o competiție mondială de profil. Tinerii roboticieni s-au remarcat și în acest an la competiția din SUA, acolo unde au participat aproape 260 de echipe de pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vești bune în prima zi de Paște! Elevii de la „Peda” vin de la Houston cu mai multe medalii
Mai sunt patru etape rămase de disputat în play-off și cinci în play-out iar în cea mai vestică serie lucrurile se conturează, ușor, dar sigur. În play-off, Politehnica a ajuns la 44 de puncte și este clar că se va lupta doar cu Lupeniul pentru cele două poziții ce duc în seria barajelor de promovare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum stau echipele din Timiș cu câteva etape rămase de disputat în Liga 3! Politehnica, principala favorită la câștigarea seriei C9
Timișorenii vor avea parte în aceste zile de evenimente unul și unul. Vor fi concerte cu nume cunoscute, atât la Bastionul Theresia, dar și la Târgul de Paști organizat de Casa de Cultură Timișoara. Astfel, duminică seara, la Bastionul Theresia, de la ora 19, este programat un concert cu Direcția 5. În perioada următoare, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vom avea câteva zile pline de concerte la Timișoara. Se va cânta la Bastionul Theresia și la Târgul de Paști
Paștele catolic și cel ortodox au avut loc în acest an în aceeași zi. Iar momentul a oferit la Timișoara dovada că în Banat toate națiunile conviețuiesc în liniște. Procesiunile Bisericii Romano-Catolice și cel al Bisericii Ortodoxe Sârbe s-au întâlnit în Piața Unirii, acolo unde sunt situate Domul și Catedrala Ortodoxă Sârbă, cei prezenți sărbătorind...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piața Unirii din Timișoara, în Noaptea de Înviere, spirit al conviețuirii/FOTO
Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi încep sâmbătă noaptea şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. Până la Înălţarea Domnului, timp de 40 de zile, vestea Învierii Domnului este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Învierea, cea mai mare, frumoasă și veche sărbătoare a creștinătății
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.