Primarului Dominic Fritz i s-a confirmat în câmpul bătăliei politico-administrative că nu mai are o majoritate prin care să-și treacă proiectele în Consiliul Local Timișoara. La acest moment meditativ ar fi ajuns mai demult, dacă nu ar fi apelat la armele partidelor unse cu toate alifiile, folosindu-se de votul rebel al consilierului liberal Raul Ambruș. Apoi i s-a defectat mașina de vot din interior. Andrei Meșter, un consilier local USR dădea „rateuri” și a fost exclus din partid, însă până la a pierde poziția de ales local, ca și Ambruș, va mai trece mult timp și majoritatea primarului USR va suferi.
Momentul confirmării de care vorbeam a venit cu ocazia respingerii în plenul CLT a două proiecte despre trasabilitatea deșeurilor din construcții. Acuma subiectul poate fi abordat politic sau tehnic. Liberalii l-au abordat tehnic, la alibi. Cum că ei nu se opun curățeniei orașului, lipsei particulelor de moloz în aer și așa mai departe. Nu, ei vor să fie bine, dar cele două hotărâri dacă nu sunt structurate în una singură vor crea haos în activitatea primăriei și a antreprenorilor. Aste este vestea bună și foarte tehnică care ne spune că odată ce proiectul devine mai ușor de aplicat și de înțeles, consilierii PNL vor vota și ei, bineînțeles.
Abordarea politică însă e cea dominantă și contează în acest calcul. Useriștii îi acuză pe liberali de interese electorale și de afaceri în strânsă legătură cu patronii firmelor care lucrează la proiecte imobiliare pe raza Timișoarei. Dincolo de rânduri poți citi că liberalilor mai tare le e de binele acelor patroni, decât de binele cetățeanului. Înainte de a lua votul de la cetățean, un partid ia banul de la sponsor. Ban cu care își face Campania în așa fel încât cetățeanul va fi fascinat de alte promisiuni și va uita de măgăriile acelui partid din timpul mandatului.
Dar să ne punem și în pielea cetățeanului. Oare el știe care e „binele cetățeanului”, adică al lui? Câți dintre noi suferim de pe urma subțierii stratului de ozon? Principial, cele mai afectate sunt participantele la concursurile internaționale de miss. Noi, ceilalți suferim de cald și cei mai mulți nu facem legătura dintre cauză și efect. Așa și cu molozul. Când ai o treabă în curte și vine o echipă de meșteri te bucuri dacă treaba merge ca unsă. Mai dai o sticlă de răchie la om și te rezolvă fără dureri de cap, dacă răchia nu e friptă cu zahăr.
E, dacă vine șeful de echipă și zice șoptit că acum e nasol cu molozul, că a venit „Fritz ăla” să înăsprească regulile, iar acum eliberarea șantierului de moloz nu mai merge a moca la marginea orașului, ci cu contract la firme specializate etc etc, atunci lumea indiferentă la cât de consistent e stratul de ozon ce va zice? ”Ia să ne mai lase Fritz cu prostiile astea!”. Vom vrea mai ieftim, nu mai scump. Vom vrea mai repede, nu mai birocratic, suntem în România, ce naiba!
Gândind în cheia asta, înțeleg ce face PNL. Liberalii strică proiectele primarului Fritz, bune, rele, nu contează, iar de pe urma acestei atitudini nu va pătimi deloc electoral, dacă i-ar interesa cumva. Ba s-ar mai identifica și cu interesele diferitelor patronate deranjate de echipa de la primărie. Ce e absolut imoral în această ecuație e participarea în executiv a PNL cu mesajul că așa a vrut electoratul. Da, știți voi ceva, domnilor de la PNL, electoratul timișorean e mai încăpățânat, nu v-ar vrea lângă PSD la vedere, ca la București, și-atunci vă petreceți voi bucile liberale în cele două luntri, de șmecheri ce sunteți.
Faceți opoziție câtă vreți, domnilor Tabără și Diaconu, dar renunțați atunci la funcția din executiv! Va veni USR cu altă propunere de viceprimar și nu va avea majoritate. Veți propune voi, liberalii și pesediștii, un viceprimar, că doi e mai greu, unul nou sau tot pe cel vechi… Sau lăsați guvernarea locală minoritară, e treaba voastră! Nu s-ar schimba nimic, firește, „doar” ar fi mai moral.
Comentarii prin facebook