Un studiu realizat de Banca Mondială arată că timișorenii sunt, în general, mulțumiți de viața pe care o au în oraș. 90% din răspunsurile date arată mulțumirea referitoare la viața urbană pe care o trăiesc la Timișoara.
Banca Mondială a realizat un sondaj care stabilește clasamentul celor mai bune orașe în care să locuiești, în funcție de așteptările fiecăruia. La capitolul Satisfacția față de viața urbană, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiesc respondenții este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). cu cât centrele urbane studiate sunt mai mari, cu atât mai mare e satisfacția locuitorilor, aceasta venind și ca urmate a veniturilor mai mari din aceste centre urbane.
În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).
Timișoara e cunoscută pentru atracția pe care o are pentru realizarea aici de investiții străine. 54% dintre respondenții chestionați la realizarea studiului s-au declarat mulțumiți de atragerea investițiilor private în orașele în care locuiesc. Satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%), Cluj-Napoca (76%) și Oradea (82%). Sub 40% nivel de mulțumire s-a înregistrat în Piatra Neamț (37%), Caransebeș (37%), Alexandria (32%) și Buhuși (21%).
„La mine în oraș este ușor să găsești un loc de muncă”, această afirmație a fost apreciată de jumătate dintre respondenți. Regiunea Centru are cota cea mai mare de disponibilitate (61%), urmată de București-Ilfov (59%) și Nord-Vest (57%). Valori sub media națională au fost măsurate în Sud-Muntenia (38%), Sud-Vest Oltenia (42%) și Sud-Est (46%). Peste 65% disponibilitate se înregistrează în Cluj-Napoca (81%), Suceava (80%), Timișoara (71%), Alba Iulia (69%), Oradea (69%), Sinaia (66%); sub 30% disponibilitate se înregistrează în opt orașe, Alexandria (25%) fiind singura reședință dintre ele.
În ceea ce privește calitatea locurilor de muncă media națională a aprecierii a fost de 5,6, pe o scală de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Medii peste 6,5 puncte s-au înregistrat în patru localități: Timișoara (7,1), Cluj-Napoca (6,9), Constanța (6,7) și Iași (6,5). Medii sub 4,5 s-au înregistrat în șapte localități, dintre care două reședințe: Piatra Neamț (4,5) și Buzău (3,9). Atât percepția privind disponibilitatea locurilor de muncă în localitatea în care trăiesc, cât și media aprecierii calității locurilor de muncă din oraș, se corelează semnificativ cu nivelul de mulțumire privind prezența / atragerea investițiilor private în localitate.
Tinerii din capitala Banatului par destul de mulțumiți de facilitățile pe care le au la dispoziție pentru petrecerea timpului liber. La nivel național, media este de 6,0 puncte. Cluj-Napoca (medie 7,5), Timișoara (7,3), Constanța (7,1), Oradea (7,1) și Iași (7,1) se situează pe primele poziții. Buzău este singura reședința cu o medie mai mică de 5.0 (respectiv 4,7 puncte).
78% din populația urbană ocupată s-a declarat mulțumită sau foarte mulțumită de locul de muncă. Timișoara se poziționează pe primul loc, cu 90% satisfacție.
11% din cei chestionați au anunțat că intenționează să migreze (intern sau extern) în următorul an. Cea mai mare pondere la nivel de reședințe de județ a fost înregistrată în Alexandria (20%), iar cea mai scăzută în Constanța (4%).
Cluj-Napoca este orașul considerat cel mai atractiv la nivel național urban (21,8% din totalul populației urbane), urmat de Brașov (15,6%) și Timișoara (10,3%)
Comentarii prin facebook