Două autobuze, doi primari şi… o scurtă istorie recentă a transportului public din Timişoara

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Luni, în a doua zi de Crăciun, au ajuns la Timişoara primele două autobuze electrice Karsan (tot Turcia) dintr-un lot mai larg de 44, contractate de Primăria Timişoara printr-un program al Ministerului Dezvoltării. Contribuţia financiară a unităţilor administrative prin acest program este de doar 2%. Venirea celor două autobuze a fost anunţată triumfalist, aşa cum o cam face îă ultima perioadă, de primarul Dominic Fritz, care nici măcar nu era în oraş. Şi mai triumfalistă a fost prezentarea făcută de fostul primar, Nicolae Robu. Care, normal, şi-a revendicat şi acest proiect al Ministerului Dezvoltării.

Dar deja ne-am obişnuit cu acest aspect, Robu ajungând să-şi asume cam mai tot ce s-a făcut bine în Timişoara în… ultimul secol. Despre polarizarea dezbaterii nu mai discut, fanii lui Robu sărind în sus să spună că autobuzele venite sunt exclusiv meritul idolului lor, în timp ce simpatizanţii lui Fritz s-au grăbit să-i mulţumească actualului primar. În postarea lui, însă Robu vorbeşte despre cum a dezvoltat el transportul în comun în timpul mandatelor sale. Şi aici fostul primar trăieşte într-o realitate paralelă, lucru care mă obligă să fac o scurtă istorie a ce s-a întâmplat în acei ani în acest domeniu. Am comprimat lucrurile cât mai mult, fiindcă s-ar putea scrie câteva tomuri aici.

În 2012 Robu a moştenit de la predecesorul său Gheorghe Ciuhandu o societate plină de datorii, e adevărat, un manager extrem de controversat, Ioan Goia, dar “tramvaist” din interior, şi tot felul de gratuităţi. RATT, după Colterm, era a doua gaură neagră a municipalităţii. Şi mai trebuie spus că, înainte de-a ajunge priamr, dar în calitate de preşedinte al PNL Timiş, Robu îl implantase la RATT în calitate de director adjunct pe acelaşi omniprezent Ionuţ Nasleu, fosta sa mână dreaptă, specialist în toate domeniile posibile. (/Doar la spitalele din subordinea primăriei nu l-a pus Robu pe Nasleu.)

Ei bine, în primii ani de mandat Guvernul Ponta a şters TOATE datoriile RATT, la fel ca şi la Colterm. Un nou început de care administraţia Robu nu a profitat însă, cumulând noi şi noi datorii la ambele societăţi. În privinţa gratuităţilor, Robu le-a extins şi la alte categorii. De altfel, printre primele idei ale lui Robu vizavi de RATT a fost transportul gratuit pentru toată lumea. A ţinut-o cu asta langa până când a înţeles şi el explicaţiile că Uniunea Europeană (şi România era şi este în UE) nu permite astfel de gratuităţi. Pe Goia l-a păstrat poate datorită prieteniei acestuia cu Culiţă Chiş, un alt apropiat al lui Robu. Iniţial, Robu şi pe Chiş a vrut să-l dea afară, dar a cedat la insistenţele viceprimarului Dan Diaconu, priten cu acesta. Un lanţ al slăbiciunilor cu efecte nefaste pentru Timişoara.

În fine, Robu mai moştenise şi un contract pentru 35 de troleibuze, dar şi o Hotărtâre de Consiliu Local privind angajarea unui credit pentru achiziţionarea a aproximativ 30 de tramvaie moderne. Robu a anulat însă aceată ultimă HCL şi a făcut altceva. Pe filiera Relu Fenechiu, pe atunci ministru PNL al Transporturilor, a modernizat 30 de tramvaie la o fabrică din Paşcani aparţinînd controversatului Gruia Stoica, amic al lui Fenechiu. Cei doi au înfundat puşcăriile pe motive de mega corupţie. Mai mult, Gruia Stoica era în puşcărie când se lucra la tramvaiele timişorene, pentru o jumătate de milion de euro bucata. Cu mari întârzieri acestea au ajuns într-un final la Timişoara, dar au fost/sunt cele mai proaste şi nesigure tramvaie care au circulat vreodată în Timişoara. Poate să spună asta orice vatman. De altfel, din cauza deselor accidente, ele au fost rebotezate “Armonica”. Mai mult, din 30 de tramvaie, dacă mai circulă vreo 15, restul fiind stricate. Că s-au dat şpăgi pe acest contract, e greu să spui, dar relaţiile sunt dubioase. În epocă se spunea că, în contul acestui contract, Relu Fenechiu urma să dea bani pentru modernizarea Gării de Nord, lucru care nu s-a mai întâmplat. Aceste tramvaie sintetizează oarecum administraţia Robu: zorzoane şi sclipiciuri la suprafaţă, putregai înăuntru.

În fine RATT, redenumită STPT, merge din ce în ce mai prost. Salarii neplătite, angajaţi nemulţumiţi, condiţii insalubre în mijloacele de transport, iar datoriile curgeau. Multitudinea de gratuităţi date de Robu, dar neacoperite financiar, dădeau să expolodeze. Apoi o greşeală fatală a lui Goia i-a adus sfârşitul, respectiv demiterea lui Nicu Bitea din funcţia de director adjunct, la mijlocul lunii februarie 2018. E drept şi până atunci Robu l-a criticat public pe Goia, dar fără a-al demite. Indolent, incapabil şi foarte slab manger, au fost calificativele date chiar de Robu lui Goia. Asta nu l-a oprit pe Robu în 2019 să-l facă pe “incapabil” şef la Societatea Metropolitană de Transport Timişoara (SMTT)!!!

Câteva cuvinte despre Bitea şi cum a juns el la STPT. Agronom la bază, el l-a cucerit pe Robu prin filmările pe care le făcea la deja celebrele meciuri de fotbal ale fostului primar. Sigur, un om normal ar ascunde imaginile de la acele simulacre în care toţi se dădeau la o parte din faţa “goleadorului”, batjocorind fotbalul. Robu se mândrea cu ele, iar pe cel care filma l-a recompensat.

După Goia este pus în funcţie Sorin Supuran, un vechi membru PNL. Fost contracandidat al lui Robu la preşedinţia PNL Timiş, în 2010, Supuran l-a susţinut însă în 2017, când Robu s-a bătut cu Alin Nica pentru aceeaşi funcţie. Supuran a încercat să facă treabă, s-a implicat mult, a umblat pe la bănci pentru a contracta un împrumut. A făcut însă două “greşeli” în accepţiunea clui Robu. În primul rând a comandat, ca orice manager care se respectă, un audit al societăţii. A găsit datorii de 64 de milioane de lei, din care 14 milioane către furnizori și 50 de milioane către ANAF, plus un sechestru. Plus un dezastru total, care ar fi trebuit să intre şi în atenţia DNA, dar nu s-a întâmplat, procurorii având alte probleme, probabil cu chelnerii care iau bacşiş.

Apoi a fost un zvon că funcţia de la STPT este o trambulină a lui Supuran pentru o candidatură la preşedinţia CJ Timiş, o funcţie care-i punea în pericol poziţia lui Robu în fruntea PNL Timiş. Astfel Supuran, singurul director care a vrut să facă lucruri la STPT, a fost zburat de cozile de topor ale lui Robu, printre care se remarca un anume Cosmin Buboi (bacalaureat la 38 de ani!), ajuns preşedinte al CA la STPT. Asta apropos de meritocraţia pe care o tot vehicula Robu! În locul lui Supuran vine omul cu filmatul, Nicu Bitea. Singura calitate, slugărnicia şi că a început să îi placă la Bogsig”, îl descria Supuran.

Cu şef un băiat de mingi al lui Robu, au venit zile mai bune pentru angajaţi cel puţin, fiindcă primăria, spre desoebire de perioada Supuran, a livrat bani la STPT pentru salarii. Sigur, în privinţa transportului nu s-a făcut nimic. Una peste alta, Robu i-a lăsat moştenire lui Fritz o societate aflată în pragul falimentului, deloc modernizată. Reamintesc, în condiţiile în care a pornit la drum cu datoriile achitate. “Uitarea este cea mai divină victorie”, spunea Schiller, un conaţional al lui Fritz. Pe asta mizează şi Robu?

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Horea a spus: (decembrie 28th, 2022 at 08:45 )

Robu frizează psiho-patologicul: nu știu de ce-i acordați atâta atenție. Oamenii pe care i-a numit arată că omul habar nu are de leadership ori management. Plus că e periculos pentru PNL. În orice moment PSD-ul poate descoperi vreo bubă prin hârtiile semnate de el și-l va juca pe degete. Pentru că dincolo de ambalările autoerotiste pe FB, omul nu pare a poseda nici curaj.

Reos a spus: (decembrie 28th, 2022 at 11:39 )

STPT-ul este una din firmele care erau în prag de faliment plus toate facturile neplătite la firme care nici pînă astăzi nu au văzut banii de la proiecte din pix a domnului profesor mare geniu în administrație.

Dan A. a spus: (decembrie 30th, 2022 at 18:03 )

O buna rememorare a matrapazlacurilor facute, dar si amanunte de culise pe care nu le-am mai citit nicaieri. Multumesc pentru articol!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primaria Timisoara

243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112

În ultimele 12 luni, 243 de dosare pentru obținerea gratuită a terenului de sub locuințele dobândite în baza Legii nr. 112/1995, inclusiv a anexelor gospodărești, a curților și grădinilor aferente au fot soluționate de Primăria Timișoara și au fost înaintate spre aprobare și validare Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Timiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli handbal

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a umplut miercuri, 16 octombrie 2024, încă de la primele ore, de studenți și absolvenți veniți la cea de-a XXV-a ediție a Zilelor Carierei, cel mai important târg de joburi și practică din partea de Vest a țării, organizat de Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Parfumul arăbesc

Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Parfumul arăbesc nu este doar un produs cosmetic, ci o artă rafinată cu o istorie de mii de ani, care în ultimele decenii a cucerit întreaga lume, inclusiv România. Cum s-a întâmplat acest lucru? Parfumul arăbesc își are originile în Orientul Mijlociu, o regiune cunoscută pentru bogăția sa în mirodenii și esențe aromate. Încă din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de baschet din cadrul proiectului „Tri-Sport Challenge: Campionatul Interșcolar de Volei, Baschet și Handbal”. Întrecerea a fost câștigată de elevele Liceului Teoretic „Nikolas Lenau” care, astfel, vor reprezenta Timișul la faza regională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Competiția de baschet...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet
O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!
Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală, de pe piste de biciclete, care blocau circulația tramvaielor ori din apropierea spitalelor. Poliția Locală Timișoara continuă acțiunile de verificarea a modului în care se respectă legislația pe linie de oprire și staționare a autovehiculelor în zonele în care acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația
Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
Forța Dreptei Timiș abordează alegerile parlamentare din Timiș cu mult curaj. Partidul a depus la Biroul Electoral Județean listele de candidaturi. Și vorbim de liste mai mult decât … generoase. De fapt, lista celor de la Forța Dreptei este formată din candidați de la trei partide, ceea ce explică numărul mare de candidați propuși, adică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Forța Dreptei Timiș merge la parlamentare cu gânduri mari. 13 candidați la Camera Deputaților, 6 la Senat
Actualul (încă) președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat oficial că nu va candida pentru un post de parlamentar. După ce a evitat un răspuns tranșant pe acest subiect luni de zile, de la alegerile parlamentare în urma cărora a pierdut postul de lider al administrației județene, Nica spune că Bucureștiul nu e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica nu candidează la alegerile parlamentare: ”Bucureștiul nu este o miză pentru mine”
Druckeria vă invită, vineri, 25 octombrie, de la ora 14.00, la deschiderea expoziţiei „La revedere, El Monumental!”, aflată în tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinişanu”. La eveniment vor participa mai mulţi jucători emblematici și personalități din istoria clubului de fotbal Politehnica Timişoara. Prin proiectul „La revedere, El Monumental!”, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, tribuna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deschiderea expoziției ”La revedere, El Monumental!”, pe 25 octombrie
Top