De ce e praf transportul în comun din Timișoara. Supuran: Gratuități prea multe, achiziții la suprapreț, haos peste tot

Șapte săptămâni la STPT i-au fost de ajuns lui Sorin Supuran să înțeleagă cum stau lucrurile la societatea care ar trebui să asigure transportul în comun al timișorenilor. Pe listă: achiziții la suprapreț, lucrări fără autorizație, bani aruncați peste tot. Un raport de 181 de pagini a fost depus la Camera de Conturi.
supuran
Primarul Nicolae Robu spune că anul 2018 va fi anul în care timișorenii vor simți o îmbunătățire semnificativă a serviciilor de transport în comun și nu vor mai sta zeci de minute în stații. În mai, eternul director Ioan Goia a fost schimbat cu Sorin Supuran. La câteva săptămâni de la preluarea mandatului, Supuran anunța că n-a găsit lucruri prea bune la STPT, dar că lucrează la un plan de redresare. N-a apucat însă să-l pună în practică, fiind înlocuit, de urgență, la finele lunii iulie. Acum, director interimar este Nicu Bitea, care i-a mulțumit primarului Robu, vineri, că a asigurat o parte din salariile restante de două luni ale angajaților STPT.

Între timp, așa cum a promis, Sorin Supuran a prezentat public o parte din lucrurile pe care le-a găsit în neregulă la STPT. Ele au ajuns, cât se poate de detaliat, la Camera de Conturi a județului Timiș, într-un raport de 181 de pagini. „Am reușit să termin raportul de audit și l-am depus vineri, 10 august, la Camera de Conturi. Am făcut și explicații verbale aproape 40 de minute domnului director. Unul dinspre aspecte vizează nerespectarea de către autoritatea tutelară a angajamentului privind plățile pe care le datora către STPT. Probabil că am anticipat întrebările atunci când mă refeream la primarul Nicolae Robu. Înainte de a accepta poziția de director interimar, am avut mai multe discuții. Aveam deja cunoștințe din prezența mea la 3 ședințe ale CA de eventualele probleme, deși nu ni se puneam la dispoziție mape sau înscrisuri. Am solicitat ultimul raport al Curții de Conturi, decizia, planul de măsuri, dacă există un raport de follow-up, lucruri care mi s-au pus cu foarte mare greutate la dispoziție”, spune Supuran.

Conform fostului director interimar, situația financiară a STPT este una foarte proastă. „Am solicitat o foarte bună colaborare cu autoritatea tutelară, mai ales cunoscând datoriile față de furnizori, cheltuielile directe – energie, carburanți, piese de schimb. Am discutat în principal despre salarii. Am primit garanții că în lunile iunie-iulie autoritatea tutelară va achita obligațiile financiare pe care le datorează. În 31 mai, sumele datorate erau de 14 milioane și puțin. Dacă acea sumă ar fi fost achitată integral, societatea ar fi putut să achite salariile, acele rate de eșalonare și chiar o parte din furnizori. Foarte puțină lume știe că neplata la timp a datoriei către ANAF produce penalități și accesorii, care pot fi imputate celui care este manager. Pe lângă discuțiile verbale, am notificat primăria cu înscrisuri cu toate sumele datorate”, explică Supuran.

Prea multe gratuități, unul dintre motivele haosului

Unul dintre motivele pentru care STPT a ajuns într-o astfel de situație este însăși politica de gratuități pe care o duce primăria. „Am avut o discuție legată și de politica de gratuități. În opinia mea, există prea multe categorii de persoane care beneficiază în acest moment de gratuități. Cred că și opinia publică este de acord că atunci când vorbim de persoane care au pensii ce trec deja de 5.000 de lei, chiar până la 20.000 de lei, magistrați, oameni care au deținut poziții în instituții publice, funcționari care se bucură de o salarizare onorabilă, o serie de fundații, asociații… Din punctul meu de vedere, trebuie să existe gratuități, sunt practicate peste tot în Europa, chiar și în România, dar o revizuire a lor ar fi crescut veniturile proprii ale societății și ar fi ajutat-o să se descurce pe puteri proprii”, mai spune fostul director. Supuran susține că a existat o bună comunicare cu autoritatea tutelară, mai exact cu primarul Nicolae Robu, ba chiar în dimineața în care a fost demis. „Am avut o comunicare permanentă ca director, lucruri pe care oricând le pot dovedi. Am avut vizite la primărie, am susținute proiecte în comisii, am participat la ședință de consiliu. Vineri dimineață i-am transmis dl Robu o situație legată de parcul auto. Joi seară am convenit cu dumnealui că în cursul zilei de sâmbătă vom avea o întâlnire pentru a clarifica probleme legate de iluminatul public”, spune acesta.

Fără autorizații și avize

Supuran a explicat și care este situația la fostul sediu central al RATT, dar și de la muzeul de tramvaie, care nu are autorizație de la ISU. „Pe Take Ionescu 83, unde funcționează muzeul și depoul de tramvaie de epocă, lucrările au fost făcute în neconcordanță cu contractul de execuție. Lipsa autorizației ISU este cauzată de neglijența unor colegi care au convenit să facă recepția pe fugă și să restituie constructorului 70% din garanția de bună execuție. Nu s-a respectat scenariul de incendiu, eu am refuzat să aloc alte sume de bani atâta timp cât a existat un contract, iar constructorul a încasat banii (…) Pe Take Ionescu 56, fostul director Ioan Goia a afirmat că au existat discuții cu autoritatea tutelară, Ordinul Arhitecților și reprezentanții ISHO, privind predarea acelei clădiri pentru obiectivul Capitală Culturală Europeană. Acest lucru mi-a dat de gândit și am încercat să vedem ce se întâmplă cu un constructor care niciodată nu era prezent. Am notificat dirigintele de șantier și am reziliat contractul, am semnat un alt contract cu alt diriginte de șantier care a scos la iveală alte nereguli. Constructorul a notificat STPT și a suspendat lucrările. deoarece nu era autorizație din partea Direcției de Cultură.

Nici baza sportivă a societății, cu care fostul director s-a lăudat anul trecut, nu e în regulă. Deschisă în vara lui 2017, aceasta nu are autorizație și este în perpetuă renovare. „Centrul de agrement, acea bază sportivă numit centru social sindical, l-am găsit închis, fără autorizație de funcționare. Aproape zilnic, fără exagerare, îmi veneau comenzi de materiale și solicitări de a elibera bani din casierie pentru a continua lucrări de reparații acolo. Se făceau investiții fără a exista autorizație de construire. Am suspendat lucrările la acele obiective. Curtea de Conturi a fost la iveală nenumărate nereguli în ceea ce privește acest centru, pentru perioada 2010-2014. Există sume constatate, în 2017, printr-o sentință a Curții de Apel Timișoara, sume decontate ilegal pentru terenuri sintetice. La fiecare licitație, cel care ieșea pe locul 2 era de fapt executantul. Erau de fapt niște regii ale unor constructori care luau lucrările de comun acord și le împărțeau după cum doreau ei”, spune Supuran.

Cum se cumpără piese de schimb

Cu mare grijă pentru banul public, cei de la societatea de transport în comun au achiziționat diverse piese de schimb la prețuri duble și chiar mai mult. Au fost preferate anumite firme, susține Supuran, chiar în detrimentul producătorului original. „Colegii de la Direcția de Auto și Naval nici măcar în situația pe care mi-au predat-o sub semnătură nu au fost serioși, indicându-ne codurile de piese, dar nu cele de achiziție, ci pe cele din depozit. Nici a doua situație nu este în legătură cu realitatea. Am găsit achiziții de kituri de ambreiaj la preț de producător 2.000 de lei, ei le-au luat cu 8.000 de lei. Computere de bord, cuple magnetice, compresoare și altele pentru autocarele Mercedes… este ilar să achiziționezi de la firma Coprot din Oradea, o firmă de apartament, în condițiile în care Mercedes putea să livreze mult sub prețul acela. Am avut o întâlnire cu reprezentantul firmei Coprot, pentru că societatea datorează foarte mulți bani și am întrebat cum se poate să aibă asemenea adaosuri. Am văzut că nu deține depozit și stații de carburant, deși în trecut a vândut carburant către Colterm. Foarte ciudat”, a spus Sorin Supuran.

Uite telefonul, nu e telefonul

Haosul din STPT pare să fie unul extins la toate compartimentele. S-a ajuns chiar, susține fostul director, că societatea să semneze de recepție pentru zeci de telefoane mobile de ultimă generație, pe care însă nu le-a văzut nimeni. „Am rămas oarecum mirat când am văzut contracte cu mai mulți operatori de telefonie mobilă. La solicitarea pe care am avut-o în scris nu au putut să justifice 38 de telefoane, IPhone X, Samsung de ultimă generație, și 15 tablete. Nici măcar doamna Lăscuț (directorul economic – n.r.) nu a putut să-mi justifice dacă au fost sau nu înregistrate în contabilitate. O colegă a semnat primirea coletelor și nu știe unde sunt și nu le-a văzut”, a mai declarat Supuran.

Fostul director Sorin Supuran nu intenționează să depună plângere penală, dar va contesta în instanță demiterea sa din funcție. El nu vrea însă, sub nicio formă, să revină. „Nu voi solicita revocarea (hotărârii de demitere – n.r.), voi arăta că nu a fost justificat, dar voi cere daune morale. Îmi las libertatea de a mă îndrepta personal împotriva fiecărui coleg care a votat revocarea mea din funcție. Voi rămâne în CA și voi verifica să se aloce salariile, iar acele achiziții de piese, carburant etc să fie făcute just”, a conchis Supuran.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Tease a spus: (august 10th, 2018 at 14:16 )

Astea sunt doar teasinguri. In realitate partea heavy metal e alta. Se va folosi in negocierea unui armistitiu sau e facuta sa il trimita pe Robu undeva unde e multa racoare si timp liber.

NeoLiberalul a spus: (august 10th, 2018 at 15:40 )

Bai hahalelor de consilieri personali. V-ati tras Iphoane tuva liberalismu-n *** să va tuf. Ati mai dat din Iphone si samsungiuri la tinerele liberale din primarie.

koks a spus: (august 10th, 2018 at 16:53 )

Primarul asta duce orasul in faliment. Sper ca cei de la curte sa dea curs raportului lui supuran si sa i-a o masura concreta fata de iresponsabilul asta de robu.

anteconbega a spus: (august 10th, 2018 at 18:09 )

Cineva trebuei să i-o pună-n bot edilului de trei parale A făcut-o un liberal: Supuran!

Stelu a spus: (august 11th, 2018 at 10:56 )

Dacă cineva s-ar apleca serios asupra activității firmei Coprot SRL din Oradea, ar constata foarte facil faptul ca aceasta reprezinta o pusculita de partid. Pai credeați oare ca greutatea lui Bolojan în partid e gratuita? Nu, ea costa bani. Iar Robu este un fel de sclavete al oradeanului. Fără număr, fără număr…

1 Trackbacks pentru acest articol

De ce e praf transportul în comun din Timișoara. Supuran: Gratuități prea multe, achiziții la suprapreț, haos peste tot – Banat24 Says:

[…] The post De ce e praf transportul în comun din Timișoara. Supuran: Gratuități prea multe, achiziții la&#… […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4057 cazuri

3494
active
157
decese
406
vindecate

Situația globală

Total: 1287169 cazuri

944749
active
70533
decese
271887
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare

Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Romania tineret

Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul

După ce Federația Română de Fotbal s-a adresat FIFA pentru confirmarea jucătorilor eligibili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, forul de la Zurich a anunțat aseară că, deși competiția se va desfășura în 2021, pot fi prezenți jucătorii care au obținut calificarea. Pe 27 martie, FRF s-a adresat FIFA cu privire la situația jucătorilor cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei șoferi sunt cercetați penal după ce au fost depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii Secției 5 Poliție Urbană Timișoara au depistat un bărbat în timp ce conducea un autoturism pe calea Dorobanților, sub influența băuturilor alcoolice, în 4 aprilie, în jurul orelor 20.15. Polițiștii  au oprit pentru control, pe calea Dorobanților un autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei șoferi, care au condus prin Timiș sub influența alcoolului, au dosar penal
Timișul are aproape 600 de oameni în carantină, luni, 6 aprilie. În ceea ce privește persoanele aflate în izolare, numărul acestora a trecut de 900. Luni, 6 aprilie,în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică, sunt 598 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat COVID – 19, iar alte 936 persoane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș sunt aproape 600 de persoane în carantină
Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a donat 105 calculatoare copiilor din județul Timiș care au rămas fără acces la educație, după închiderea școlilor. Calculatoarele ajung astăzi și mâine la şapte şcoli din judeţ. Acestea au fost recondiţionate de persoane excluse și marginalizate angajate într-un parcurs de reintegrare socio-profesională. Asociația Ateliere Fără Frontiere sprijină elevii din familii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ateliere Fără Frontiere donează 105 calculatoare elevilor din Timiș rămași fără acces la educație după închiderea școlilor
Pentru a doua oară consecutiv, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a scăzut de la o zi la alta. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 193 de noi cazuri, în raportarea precedentă fiind 251. În Timiş, numărul de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore este de numai cinci. Grupul de Comunicare Strategică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România trece pragul de 4.000 de cazuri cu COVID-19. În Timiş, doar cinci noi cazuri în ultimele 24 de ore. Situaţia pe judeţe
Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile
Poliţiştii şi jandarmii din Timişiş au aplicat, doar în ziua de 5 aprilie, 398 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie. Cumulate, amenzile au ajuns la suma de 1.039.800 de lei. În cursul zilei de 5 aprilie, în județul Timiș, au fost aplicate de către poliţişti 354 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 948.700...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, amenzi de peste un milion de lei, într-o singură zi, pentru nerespectarea restricţiilor
Universitatea Politehnica Timişoara se pregăteşte să dea până la 21,7 milioane de lei pentru un nou contract de pază a bunurilor şi persoanelor din cadrul instituţiei. Firma stabilită în urma licitaţiei va trebui să aibă dispecerat, echipă rapidă de intervenţie şi maşină specială pentru transportul valorilor. Conform anunţiului de licitaţie publicat pe SEAP, valoarea contractului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timişoara caută firmă de pază pentru aproape 22 de milioane de lei
Top