Consiliul Județean Timiș caută noi metode prin care să pună în valoare a cicloturismului din zonă, aceasta având în vedere și faptul că acest tip de deplasare a devenit prioritate pentru administrație. O va putea face prin intermediul unui program cu fonduri europene nerambursabile, cu ajutorul a 800.000 de euro.
Proiectul „Cycling ROSE” se va desfășura în cadrul Programului IPA România – Serbia 2021-2027, de colaborare transfrontalieră.
Ideea implementării proiectului a pornit de la necesitățile identificate la nivel local în zona transfrontalieră româno-sârbă. În această zonă, preponderent rurală, existența unui traseu cicloturism consacrat la nivel internațional, precum Euro Velo 13, care traversează teritoriul, reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea generală a regiunii.
”Conceperea prezentului proiect este rezultatul demersurilor întreprinse până la această dată de Consiliul Județean Timiș în direcția promovării mersului pe bicicletă și vine ca o completare firească a investițiilor care urmează să fie realizate prin PNRR, cele două proiecte derulându-se paralel. Scopul este ca la finalizarea amenajării traseului EuroVelo 13 din județul Timiș (prin PNRR), acesta să dobândească și un conținut atractiv (prin Cycling ROSE), astfel încât să poată concura ca ofertă competitivă pe piața cicloturistică. Obiectivul general al proiectului Cycling ROSE este întărirea capacității de dezvoltare economică durabilă a regiunii frontaliere prin îmbunătățirea ofertei turistice a regiunii și crearea de condiții pentru dezvoltarea turismului cu bicicleta. Fiind o acțiune turistică la scară mică, orientată spre comunitate, acest proiect urmărește să dinamizeze sectorul turistic din zona de frontieră, stimulând comunitățile locale în vederea unei cooperări mai largi pentru beneficii socio-economice pe termen lung”, se spune în documentația aferentă proiectului.
Timiș are ca și atu prezența pe terenul său a rutei Euro Velo 13. Ca obiectiv specific al proiectului transfrontalier este crearea condițiilor pentru dezvoltarea traseului EuroVelo 13 prin regiunea de frontieră sârbo-română pentru a deveni o ofertă competitivă pentru turismul cu bicicleta.
Grupurile țintă vizate sunt în primul rând comunitățile de ambele părți ale graniței, respectiv județul Timiș și Banatul central, deoarece măsurile întreprinse pentru dezvoltarea unui traseu internațional pentru bicicliști poate deveni o sursă majoră de venit pentru comunitatea locală. Acțiunile organizate în cadrul proiectului pot avea un efect semnificativ de consolidare a comunității și de conștientizare a resurselor de care dispun. De asemenea, activitățile care se vor desfășura în cadrul proiectului vor crește gradul de apartenență și sentimentul de mândrie privind apartenența la comunitate. În același timp, autoritățile publice locale din regiunea de frontieră, care se află de-a lungul traseului EuroVelo 13 vor beneficia de soluții de dezvoltare a regiunii prin prisma cicloturismului. Furnizorii de servicii conexe turismului, în general IMM-uri din zona de graniță, vor beneficia în urma creșterii fluxului de vizitatori interesați atât de traseul EuroVelo 13 cât și de pista de biciclete de pe malul canalului Bega.
Dezvoltarea traseului de cicloturism se va realiza printr-un set complex de activități care va implica comunitățile locale și urmărește să valorifice potențialul acestor așezări.
În urma acestei activități se va elabora un plan de acțiune destinat autorităților locale și un ghid de bune practici pentru furnizorii de servicii locale. Pentru a monitoriza traficul bicicliștilor, pentru a avea un feedback cu privire la eficiența măsurilor luate, precum și în vederea planificării investițiilor viitoare, se vor monta contorizatoare pentru bicicliști în anumite puncte cheie ale traseului. Traseul va fi semnalizat, se vor pregăti panouri de informare și se vor dota locuri de odihnă pentru bicicliști.
Durata proiectului este de 24 de luni (estimat a fi derulat între ianuarie 2024 – Decembrie 2025). Bugetul total al proiectului „Cycling ROSE” este de 806.723,56 euro, din care bugetul Județului Timiș 500 773,20 euro/ Contribuția Uniunii Europene în cadrul Programului va fi în procent de 85%: 425 657,22 euro, de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se vor încasa un procent de 13%: 65 100,516 euro, iar ontribuţia proprie de 2% a județului Timiș: 10 015,464 euro.
Comentarii prin facebook