În mod cert cunoaşteţi retorica mai veche, dar care se extinde tot mai mult în ultima vreme, cu „România colonie”; „românii, sclavii Europei”; Oculta etc. În Timişoara principalul purtător de cuvânt al acestei retorici este fostul primar, Nicolae Robu. „Analişti” pripăşiţi prin televiziunile infractorilor ne spun că nici măcar preşedinţii nu îi mai aleg românii, decizia fiind luată dincolo de hotare, iar marea spaimă acum este ca Oculta să n-o desemneze pe LC Kovesi. Evident că această teorie bagă vânt din pupă curentului patriotard, suveranist, dacopat, captat cel mai bine acum de partidul extremist AUR, dar şi de personaje din alte formaţiuni. Inclusiv cei de la putere trag foloase din acest discurs: ei ar face mult bine, dar nu-i lasă Europa.
Două cifre seci pentru toţi idioţii utili Kremlinului, „patrioţii” second-hand, neatârnaţii, suveraniştii, AUR-iştii, consumatorii de conspiraţii mondiale, luptătorii cu Soros şi gândacii din farfurie. De la aderare, România a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 21 de miliarde de euro, încasând în schimb 63 de miliarde. Aşa cum suntem „colonizaţi” am luat de trei ori mai mulţi bani decât am dat. Şi puteam lua şi mai mulţi bani, dar din prostie, lene sau ideea că banii ăştia nu pot fi furaţi, ne-am oprit la această sumă.
Hai să vedem acum câteva din ştirile din ultimele zile, desprea „colonia” numită România. Europarlamentari din toate partidele, mai puţin PSD, l-au acuzat (unii i-au cerut demisia) pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul în care a negociat la Bruxelles compensaţiile pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. Cele mai mici compensaţii din zonă. Cazul este elocvent fiindcă Daea se numără printre acei autohtonişti, care se „luptă” de dimineaţa până seara cu gândacii pe care Europa ni-i bagă pe gât. Nu mai discut că individul e o dovadă vie prin care PSD vrea să ne reamintească, din când în când, de filiaţia sa ceauşistă. Aşadar, fiind de-o incompetenţă crasă, omul negociază cei mai puţini bani cu Comisia Europeană. Sigur, Daea la Bruxelles îmi dă imaginea unei haznale, din aia neaoşe româneşti, aşezate în mijlocul Muzeului de Artă Modernă din Centrul Pompidou. Evident că în ţară acest eşec va fi prezentat de televiziunile „patrioţilor” infractori drept o nouă „umilinţă” a României în faţa Europei. Când nu e. E prostie şi incopentenţă în stare pură. Dar mulţi vor fi cei care vor da vina pe Bruxelles, când nicăieri în lume, dacă la o negociere ceri doi lei nu vei primi trei lei..
Tot străinii să fie vinovaţi de creşterea aberantă a poliţelor RCA şi de insolvenţa unei noi companii de asigurări, Euroins? A doua într-un an după City Insurance. Ştiţi ce salariu are şeful ASF, instituţia care ar trebui să se ocupe de acest domeniu? E secret, deşi lucrează la stat. Într-un final s-a aflat: 12.500 de euro pe lună. La care, şi-a mai tras anul trecut bonus de „perfomanţă excelentă” de 36.000 de euro! ASF, la fel ca la ANRE (acolo unde şefii erau în Caraibe când facturile la energie trozneau în ţară), este un cuibuşor pentru politruci incompetenţi din toate partidele aflate la putere. Apropo de angajări. Probabil tot Bruxelles-ul i-a obligat pe cei din PSD să pună o fostă lucrătoare la un salon de masaj, director la un şantier naval.
Probabil tot Oculta ne-a obligat să avem 200 de secretari de stat (cu o liotă de angajaţi fiecare), de patru ori mai mulţi decât în 2010. (Un jurnalist s-a pus zilele trecute să-i numere.) Ştiţi câţi secretari de stat are Franţa, la o populaţie de 66 de milioane de oameni? 20, adică de zece ori mai puţini decât România. În ţările nordice sunt sub zece.
În fine, una din justiţie, tot de zilele trecute. O judecătoare condamnată la închisoare în prima instanţă fiindcă lua şpagă de la interlopi prin intermediul unei ghicitroatre a fost achitată prin… prescrirerea faptelor. Aşa că e tocmai bună să-şi ia pensia specială, una cât 30 de pensii normale. Tot Oculta ne-a cerut şi aceste pensii speciale nesimţit de mari? Doar aşa, ca să nu mai primim bani prin PNRR? Cele de mai sus sunt doar câteva ştiri din ultimele zile dintr-o ţară scăpată rău pe arătură. O fi România o colonie. Dar în niciun caz a Europei, fiindcă atunci lucrurile mergeau mult, mult mai bine. Suntem însă o „colonie”. Dar a corupţiei, minciunii, incompetenţei, ipocriziei etc. politicienilor noştri neaoşi, mulţi dintre ei mari „patrioţi”.
Comentarii prin facebook