Chiş Culiţă, director pe viaţă. Din nou despre justiţia timişoreană şi unele legături tenebroase

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Justiţia timişoreană a decis: Culiţă Chiş trebuie numit director general al unei direcţii din Primăria Timişoara. Nu, evident că nu aceeaşi justiţie care a închis ochii la umplerea centrului Timişoarei cu nişte grosiere imitaţii de Taj Mahal, ci alta. Şi, sigur, o decizie în justiţie nu se discută, se execută. Inclusiv atunci când şefa informală a justiţiei din România dă liber la pedofili pe stradă. În cazul de faţă, eventual poţi să-ţi pui foarte timid întrebarea dacă în locul Primăriei Timişoara era o altă instituţie, era aceeaşi decizie? Sau dacă legea are o marjă atât de largă de interpretare, încât în cazuri similare alte instanţe au scăpat instituţiile publice de “culiţii” lor.

Povestea de faţă nu e complicată. Administraţia Fritz a vrut să-şi pună în aplicare programul cu oameni în care are încredere, Culiţă Chiş fostul director maxim din perioada lui Nicoale Robu neintrând în această categorie. (Evident că legislaţia trebuie să-i apere pe funcţionarii publici de unele abuzuri, să nu fie daţi afară din instituţii, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămână directori pe viaţă. Mai ales în urma unor concursuri hilare, dar voi reveni aici.)  În funcţie de caracterul omului, în astfel de situaţii, foarte mulţi dintre cei care nu sunt doriţi fac un pas lateral. Chiş nu l-a făcut. Şi cum poţi avea încredere într-un om care îşi înregistrează şeful (Ruben Laţcău) pe sub masă şi apoi dă convorbirea în presă? Poţi să fii şi avertizor de intregritate. Deşi, multă lume ştie, alăturarea termenilor Culiţă – integritate ar trebui să apară la exemplificarea oximoronului. (Par exemple, a fost cineva curios să cerceteze legăturile lui cu terenurile de pe Drumul Boilor?).

Ba mai mult, s-a “îmbolnăvit”, o vară întreagă absentând la lucru, singurul contact cu primăria fiind certificatele medicale pe care, periodic, le trimitea pe adresa instituţiei. Da, în România a devenit o chestie absolut banală şi normală ca oricine şi oricând  să-şi obţină un certificat medical. Nu, nu e o normalitate, e o imensă ilegalitate. Dar cine să-i caute pe medicii care dau astfel de certificate?

Cum Culiţă Chiş nu s-a lăsat dus (dar nu doar din acest motiv), cei din primărie au modificat organigrama. Se întâmplă peste tot. Ea a fost validată în Consiliul Local, totul era ok. Ce să vezi, justiţia timişoreană n-a fost de acord, alternând sentinţele de aproape doi ani. De atunci chiar s-au mai făcut şi alte organigrame, toate votate în Consiliul Local, dar contestate de un sindicat din care fac parte şi câţiva clienţi ai DNA (Rodica Aurelian etc.) şi mare investitor imobiliar în Mamaia.

Apropos, de justiţie, bugetarul Culiţă Chiş a avut la un moment dat o afacere (un PUZ în Giarmata) împreună cu judecătoarea Maria Dascălu. Aceasta chiar trebuia să judece un proces în care era implicat Chiş, dar în ultima clipă a făcut o cerere de abţinere, lăsând o colegă să judece cazul partenerului de afaceri. Cică în România magistraţii au salarii imense şi pensii nesimţit de “everestiene” fiindcă nu pot face afaceri şi politică. Pe bune?

La modul foarte serios se poate pune problema cum poate un şef de instituţie să lucreze cu un director în care nu are încredere şi de a cărui competenţă se îndoieşte. Cum poate să-şi ducă proiectul cu un astfel de director, care – să spunem că o fi competent! – dar poate îl sabotează, în aşteparea revenirii fostului şef? Şi asta doar fiindcă a trecut un concurs de director.

Şi aici am rămas dator. “Pişculiţă”, aşa cum l-a ajuns o poreclă,  a devenit director în primărie, în perioada lui Gheorghe Ciuhandu, în urma unui concurs trucat care ar trebui pus într-o antologie a concursurilor la stat. Dincolo de faptul că la cerinţe s-a scos limba străină, doar pentru a se înscrie şi Chiş, acesta a ştiut să răspundă la o singură întrebare: “Câţi membri are Consiliul Local Timişoara?”. Succesorul lui Ciuhandu, Nicolae Robu, nu prea l-a vrut pe Chiş la începutul mandatului. A cedat însă la rugăminţile colaboratorului să, fostul viceprimar Dan Diaconu, care petrecea mult timp cu Chiş într-un birt de la Casa Tineretului, instituţie al cărei şef era Iulian Dascălu, membru PNL şi soţ al amintitei judecătoare Dascălu. Ca să vezi câte legături tenebroase!

Evident se poate pune întrebare cum de vreun headhunter nu l-a racolat pe Culiţă Chiş, dacă este atât de perfomant, ca să-l umple de bani la vreo companie privată? A, Chiş vrea să facă bine pentru Timişoara şi renunţă la bani pentru a cest scop măreţ? Unii câcotaşi ar spune că a făcut bani în primărie cât cinci CEO de mari companii la un loc. Dar dacă justiţia timişoreană spune că acest om trebuie să fie mare director în primărie, aşa-i că n-avem ce comenta?

P.S. Am scăpat la un moment dat un “Pişculiţă”. Să povestesc şi de unde vine porecla. Long time ago, tânărul şef de birou din Primăria Timişoara Culiţă Chiş este prins de jandarmi micţionând (precis nu din cauza alcoolului) în Parcul Rozelor. A fost luat pe sus după ce a făcut scandal (“Ştiţi cine sunt eu?”) şi dus cu duba. Dar n-a fost prima dată când a avut de-a face cu jandarmii, fiind amendat anterior în Complexul Studenţesc. Tot pe motiv de alcool.

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Iorgu a spus: (mai 26th, 2023 at 10:43 )

Mlaștina stalinistoido-balcanică nu-l vrea pe Fritz, ce-i așa de greu de priceput? A doua zi după alegerile locale, „liberalii” aveau spume la gură, de nervi. Iar despre justiție, nu-s prea multe de spus: gospodăria anexă și bordelul securității. Separația puterilor e un vis, încă.

Cosmin a spus: (mai 26th, 2023 at 13:14 )

Nu poti spune despre un conducator al unei institutii ca nu poate scapa de un angajat ce nu isi face treaba, decat daca e incredibil de incapabil. Solutia ar fi ca acel angajat sa primeasca de lucru si daca nu isi face treaba, ai comisii etc. asa cum se intampla peste tot. Dar sa il denigrezi in presa platita, sa te vaicaresti ca nu ai incredere in el, deja e penibil. Exemplul ce l-ati dat, cu oameni de incredere, nu se pupa cu conceptul de examen de angajare si ne duce spre celebrul caz Bedelean. Sa intelegem ca toti cei angajati de actuala administratie sunt oameni de incredere, apropiati?

Un trecător a spus: (mai 26th, 2023 at 13:29 )

Da, celebra mutare a problemei pe altcineva. Cred că e în manualul de propagandă sovietică de prin 1930 și ceva. În cele 36 de strategeme se zice „asediază Wei ca să ajuți Zhao”. În Sun Tzu n-am căutat, însă cred că Sta-Lin e sursa aici, nu Sun_Tzu.
Nu ajunge să vrei să judeci imparțial, trebuie să și poți și mai trebuie să fii crezut și de alții. Cazul Bedelean (o copilă care și-a construit experiența profesională în privat, ceea ce e interzis!!!) nu prea e opozabil cazului Chiș. E ca și cum ai compara un oblete cu un crap bătrân care știe toate ascunzișurile din mâlul bălții. (Nu știu cât și cine a greșit în cazul Bedelean, dar cazul Chiș e suficient în sine, fără a încerca false și neavenite „contextualizări”.)

cosva a spus: (mai 26th, 2023 at 13:45 )

Eu nu inteleg de ce nu i se imputa acestui individ toate mizeriile ce le-a facut pana acum ? Din cate stiam el este mintea bolnava din spatele tuturor pistelor de biciclete ilegale facute pe trotuare, inclusiv acea pista de biciclete de pe Lipovei ce a dus la uciderea lui Catalin Stauceanu.

Zburatorul a spus: (mai 26th, 2023 at 15:51 )

Dar pe la Aeroportul din Timișoara când faceți o analiza?Ca zboruri nu prea mai avem .Cei de la Hisky au fost obligați sa zboare seara spre București, dimineața spre Timișoara…Alt avion nu avem inafara Taromului…Spre Istambul , ioc..Sa fie niște spagute lipsă?

tm a spus: (mai 27th, 2023 at 09:36 )

Daca tu ca institutie cu o armata de juristi nu reusesti sa concediezi legal un angagat , incompetent si corupt , inseamna ca ai o mare problema .
Cititi dracu Codul Muncii , Legea Administratiei Publice Locale, Contractul Colectiv de Munca si cel individual .
Nu e destul sa-l concediezi ca asa vrei tu , trebuie sa o faci conform legii , altfel instanta il va repune in functie de fiecare data . Cum un angajat are indatoriri de serviciu cf. fisei postului , are si drepturi .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Top