FALT este nemulțumită de modul de modificare a Legii Asociațiilor de Proprietari

petru olariu

petru olariu

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3552 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România, esteă nemulţumită faţă de modul cum se desfăşoară procesul de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

FALT a participat în procesul de  modificare a acestei legi am participat, alături de Liga Habitat România, la grupul de lucru constituit la Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor din anul 2020 și până în data de 27 iunie 2022, când grupul de lucru a considerat că nu mai e nevoie să se lucreze pe acest proiect, probabil era o mare grabă să adopte legea.

”Spre surprinderea noastă, de atunci şi până la începutul lunii aprilie 2023, nu s-a mai întâmplat nimic, iar acum au avut loc trei întâlniri ale comisiei în 12, 19 şi 25 aprilie. Nu putem înţelege care este motivul pentru care acum nici o organizaţie care reprezintă interesele asociaţiilor de proprietari nu a fost invitată să participe la lucrările comisiei. În cei aproape trei ani cât am participat, fie fizic, fie on line ni s-a spus, la o serie de articole care nu s-au clarificat la grupul de lucru, că se vor clarifica în plenul comisiei. Mai mult, nu este public documentul pe care se lucrează la comisie, iar dacă încercăm să vedem discuţiile din comisie, nu se înţelege nimic ( spre exemplu: „trecem la marginal 7” )  pentru că nu se spune pe ce articol din vechea lege se discută, sau care este forma propusă a amendamentului aprobat de comisie. Din ceea ce am putut înţelege din înregistrare, constatăm că sunt articole care au fost acceptate intr-o formă corectă la grupul de lucru, iar acum la presiuni politice se modifică cu 180 de grade”, spune Petru Olariu, împuternicit FALT.

Un exemplu în acest sens la articolul 64 care se referă la atestarea administratorilor de condominii de către Primărie, în grupul de lucru prevederile au fost abrogate, iar acum la presiuni politice, se prevede din nou atestarea administratorilor de către primării.

Preşedinta comisiei a afirmat că a avut discuţii cu Asociaţia municipiilor din România şi că e necesară atestarea”, mai spune Olariu.

Legea actuală, prevede că atestatul se emite în baza următoarelor documente: certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară; cazierul fiscal. Se poate constata faptul că atestatul nu îşi mai are rostul întrucât faţă de Legea 230/2007, cînd nu era obligatoriu un curs, ci doar un examen la Primărie, acum Primăria nu ar mai avea nicio treabă, întrucât cele trei documente se pot depune la asociaţie în momentul angajării administratorului.

În cadrul grupului de lucru un deputat, fost primar, a venit şi a spus că e inutil acel atestat din moment ce Primăria nu mai examinează persoana, pentru că ea a urmat un curs şi ca atare această birocraţie este inutilă, argument care a fost luat în considerare de către deputați și ca atare au propus abrogarea prevederilor referitoare la atestat. Acum la comisie, când s-a discutat oportunitatea atestatului reprezentantul Ministerului Dezvoltării a motivat necesitatea prin faptul că Primăriile trebuie să aibă un control al administratorilor şi că asociaţiile nu ar  fi capabile să verifice cele trei documente.

Adevărul este că se doreşte un control politic din partea Primăriilor asupra administratorilor de condominii. Deşi Primăria nu mai poate refuza emiterea atestatului, sunt Primării care abuzează şi dau HCL-uri prin care pun alte condiţii, astfel încât să poată retrage acel atestat cum vor ele și atestatul să devină o sperietoare pentru administratori, prin care Primăria să se poată folosi de administratori, mai ales în campaniile electorale și nu numai atunci. Acest lucru a fost dovedit de unul dintre parlamentarii din comisie, la solicitarea preşedintelui comisiei şi a unor deputaţi care se făceau că nu cunosc ce se întâmplă în Primării. Aşa cum decurg lucrurile la comisie, se pare că toată munca grupului de lucru a fost doar de faţadă, că vor să îmbunătăţească legea, iar acum procedează tocmai invers. Comisia de administraţie, pe lângă faptul că nu ne-a dat posibilitatea de a participa să susţinem propunerile noastre, a mai găsit o altă modalitate ca deputaţii să nu poată să îşi spună părerea decât din argumentele reprezentantului Ministerului Dezvoltării, prin faptul că nu a prezentat deputaţilor tabelul de lucru pe care s-a lucrat la grup”, mai spune Olariu.

FALT îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de modul cum va arăta noua lege să urmărească lucrările Comisiei de administraţie şi să încerce să discute cu parlamentarii care au promis că susţin proiectele de modificare/îmbunătăţire a legii, iar acum nu le mai susţin.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Gubandru Eugenia a spus: (mai 4th, 2023 at 12:25 )

Referitor la legea 196/2018 a asoc. de proprietari, aceasta odiosenie, ce permite ca facturile la cotele de întretinere sa fie f. mari, și de nimeni verificate, organele competente fiind corupte, urgent trebuie desființată, sa plătim facturile La furnizorii de servicii, atat cât consumam nu este necesar sa plătim salarii nesimțite președinților, vicepreședinților, cenzorilor alți angajați fără acordul proprietarilor, în București și în tara nu se tine cont de aceasta lege în mare parte, ce fraudează veniturile persoanelor cu venituri mici. Trebuie sa i a sfârșit aceasta hoție protejata de legea196/2018

Agora a spus: (mai 4th, 2023 at 17:34 )

Pe kegea 196/2018 am realizat 6 pagini de observatii, trimise la Min. Dezv.Reg. si Comisiei deputatilor pt. Adm.publica dar nu am primit nici un raspuns. Legea este una proasta facut din burouuri fara legatura cu realitatea. Consider ca fiecare proprietar sa detina contracte cu furnizorii. Aceste administratii de bloc si firme sa dispara. La scara de bloc, cu 36 ap. unde locuiesc platim 1500 de lei lunar doar ca face factura lunara. Iar calculele pt caldura, aoa rece si calda le primeste de gata de la firma cu citirile. Concret cu soft bun, firma de administrare face o factura in 4 or de munca. Si are in administrare zeci de blocuri.

Claudia a spus: (mai 4th, 2023 at 18:40 )

Acest securist de 2 lei , acest boșorog comunist care are vilă , spații comerciale, un apartament in zona Sagului fură de rupe. Ar trebui schimbat cu celeritate si acest boșorog dar si administratorii care se îmbogățesc pe seama oamenilor.Spuneti-i lui Fritz să -i dea sutul acestui securist!!!!

Florin Mihalcea a spus: (mai 4th, 2023 at 21:33 )

Art 66 din legea nr.196/2018 Administratorului nu are voie sanutilizeze fondurile asociației, decât cu aprobarea a comitetului executiv sau adunări generale.
Concret administratorul a luat banii din caza sa plătească taxa pt contract de asistență judiciara, fără a cere acordul adunări generale.
Cine răspunde primaria ca administratorul are atestat.
Și multe asociati de proprietari accepta sa îl angajeze pe administrator ca are atestat.
Primaria nu se baga în relațiile administrative ale asociației de proprietari, doar în cazuri de conflicte.
Primaria fiind un mediator comitetul executiv și adunarea generală hotărăsc și controlează activitatea Administratorului.

Paidola Petru a spus: (mai 5th, 2023 at 10:32 )

Acest moșneag *besinos*, un comunist de proasta speță, cu un srl, își imaginează că-l bagă cineva în seamă.
Dădea cu *ciocu* la miliție și securitate.
Acum nu-l mai baga nimeni în seama.

Dumitru Duran a spus: (mai 5th, 2023 at 17:12 )

Am urmat curs de adtrator, am dat examen, am atestatul de adminitrator pe Legea 230. Noua lege spune ca trebuie sa obtin un nou atestat de calificare. Ma intreb de ce mai este nevoie de un nou curs. Nici medicii care opereaza nu dau din nou examen dupa atestare. Trebuie sa dam de lucru firmelor care organizeaza cursuri de calificare de pe langa primarii.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
isho.ro

Social vezi arhiva Social

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a două persoane, cu vârste de 43 și 70 de ani (membre ale aceleiași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc. Din cercetările efectuate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
Top