Una dintre cele mai vechi și mai mari facultății din Universitatea Politehnica Timișoara a fost în sărbătoare. Vineri și sâmbătă au fost ”Mec Days – Zilele Facultății de Mecanică din UPT”, cu surprize pentru toate vârstele.
Facultatea de Mecanică,, prezentă ca specializare încă de la înființare, în 1920, iar din 1948 ca facultate de sine stătătoare. După cum a precizat decanul Facultății de Mecanică, Virgil Stoica, evenimentul Mec Days s-a dorit a fi unul motivațional, atât pentru studenții facultății, cât și pentru elevi, potențiali viitori studenți, care au putut vedea, cu această ocazie, atât ceea ce înseamnă viața de student, cât și oportunitățile de carieră pe care le vor avea ulterior, după absolvire.
Zilele Porților Deschise au dat posibilitatea elevilor să viziteze standurile specializărilor, să efectueze vizite în laboratoarele facultății, să urmărească demonstrații practice, să discute cu studenții facultății, cu membrii echipei UPT Racing Team care au pregătit și demonstrații cu mașinile de Formula Student, cu firmele partenere ale facultății, prezente cu standuri la eveniment, și au putut astfel să-și formeze o impresie despre ce înseamnă viața de student la Facultatea de Mecanică, dar și ce posibilități de carieră vor avea ulterior, la absolvire.
Despre șansele de angajare, așteptările companiilor și diverse oportunități de carieră, au putut să se informeze și studenții facultății, care au asistat la prezentările companiilor, dar și la povești de succes ale absolvenților Facultății de Mecanică, realizați profesional, fie în proiectare, fie în management. Sunt absolvenți cu care actuala conducere se mândrește, dar și ei, la rândul lor, se mândresc cu facultatea care i-a format și cu profesorii cărora le poartă un profund respect.
O întâlnire de suflet a avut loc cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică ca facultate de sine stătătoare, eveniment ce a reunit cadre didactice actuale sau pensionate, prilej cu care au fost prezentate momente importante din istoricul facultății, marile realizări ale acesteia, multe de ele în premieră națională, au fost depănate amintiri, dar au fost prezentate și proiecte de viitor, mai ales că în ultimii ani se constată un reviriment, în condițiile în care industria din zonă se dezvoltă și e nevoie din ce în ce mai mult de ingineri cu specializări din domeniul mecanicii.
Un punct de atracție l-a constituit expoziția autovehiculelor românești din toate timpurile, organizată în colaboraare cu Retromobil Club România, ce a reunit de la motociclete și camioane, până la autoturismele Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia Lăstun, Oltcit sau IMS. De asemenea, pasionații de autovehicule de epocă, printre care și foarte mulți tineri, au avut ocazia de a discuta cu oameni care au participat efectiv la crearea unor autovehicule românești, inclusiv cu designerul celebrului Lăstun, fabricat la Timișoara, de la care au putut afla întreaga poveste a autovehiculului ce ar fi putut revoluționa piața auto și care au fost cauzele care au dus la prăbușirea acestuia.
Nu în ultimul rând, evenimentul a programat, în parcul din spatele Facultății de Mecanică, un concert susținut de Sergiu Simionese, cu un grup de copii pe care îi pregătește, formația de rock/blues Vest (Radu Stoica, Viorel Screciu, Remus Măruță și Ioan Popa) și solista Alexandra Elena Sinoi, cu un recital de muzică pop.
Comentarii prin facebook