După cum prea bine cunoașteți, Marcel Ciolacu este președintele partidului care a făcut carieră prin populism de cale lungă. Au mai fost partide care au „ars” repede și s-au stins într-un ghem de cenușă, dar PSD este un partid care a practicat populismul de cale lungă, ba chiar a reîncălzit în perioada Dragnea ciorba patriotismului și suvernaismului, „aliment” gustat de marele public mai ceva ca ciorba de burtă și fasolea cu cârnăciori în oboare de 1 decembrie. Plecând de la această stare de fapt, Marcel Ciolacu n-a fost surprins să audă la o întâlnire cu pensionari ieșeni că țara noastră n-ar trebui să mai asculte directivele UE și ale americanilor, n-ar trebui aia și aialaltă, căci altfel…
„Vreau să vă spun în felul următor: poporul român nu vrea să daţi legi împotriva poporului român. Nu mai ascultaţi toate directivele de la UE, de la Guvern, de la americani. Noi suntem o ţară în care ne putem gospodări şi coordona singuri. Nu vrem…” și-a spus năduful o alegătoare moldavă, supărată, printre altele, că sunt luați copiii românilor și că UE ne obligă să luăm buletin cu cip. „Am buletin şi tocmai de aia nu vreau portofel digital. Ce-mi trebuie mie? Noi ne informăm, domnule Ciolacu, că nu suntem proşti”, a mai apucat să spună duduia la întâlnirea cu Marcel Ciolacu, practic certându-l.
Deși putea, Marcel Ciolacu nu s-a complicat s-o contrazică pe alegătoare când dânsa a făcut trimitere la coeficientul de inteligență caracteristic grupului de telespectatori din care face parte. Căci dânsa vorbea la plural, era o stare de spirit, iar o stare de spirit nu poate fi proastă când se adresează unui politician venit după voturi. Marcel Ciolacu știa că dacă îi spune dumneaei cum stă treaba cu ascultatul de UE, de americani, nu va rezolva nimic. Oricât i-ar fi povestit că Rusia, în prima fază, a vrut și ea să fie singură, să se gospodărească singură, tot se agață disperată de o comunitate de țări cu conducători autocrați măcar pentru a-și vinde ieftin bogățiile pământului.
Că oricât de puternică ar fi China, nici ei nu-i e prea comod să se extragă din economia globală dominată de americani și europeni, plus că nici n-ar vrea așa ceva, iar de noi nici nu poate fi vorba să facem socoteli economice din care să rezulte că am fi mai câștigați fără UE, fără americani, după cum voia pensionara din Iași. Nu, Marcel Ciolacu n-a zis nimic din toate astea de frică că pensionara din Iași se va duce la AUR să le ceară „patrioților” aceste lucruri, iar cei de la AUR s-ar fi bucurat să spună exact ce dorea dânsa să audă, că doar nu-i durea gura și doctrina.
Problema nu se pune numai în termeni de prostie. Doamna și altele ca dânsa poate că au înțeles dintr-un proiect de lege discutat în aceste zile și apoi votat în parlament că prevenirea separării copiilor de familie e același lucru cu separarea lor de acest mediu. Neajunsul se poate explica prin semianalfabetismul care ne lasă să citim un text, dar nu ne ajută să-l și înțelegem. De aici și până la agresivitatea cu care injectează acest partid o tot mai mare masă de simpatizanți nu este deloc cale lungă și nici mare mirare pentru ce ne spun sondajele de opinie despre creșterea acestui fenomen.
Nimeni, dar nimeni, nici măcar Marcel Ciolacu, nu i-a spus pensionarei ieșene cum se va termina filmul ăsta. Că AUR nu va ajunge acum la guvernare, că alianța PSD-PNL tocmai asta și-a propus când și-a amestecat atât de pervers electoratele, ca AUR să nu ajungă la guvernare. Și că dacă până în 2028 nu se dizolvă precum alte partide patriotice, eventual atunci AUR va guverna România, dezamăgind-o. Că AUR are idei puține, dar fixe, însă și alea sifonate din altă parte, că n-are un întreg aparat care să ocupe golul lăsat de partidele sistem și că acel gol va fi ocupat tot de pesediști și peneliști care se vor grăbi să abandoneze corabia veche pentru una nouă, șubredă, dar nouă, căci șobolanul nu are finețuri morale în politică. Asta nu le-o mai spune nimeni celor ce văd salvarea în AUR.
Comentarii prin facebook