Bravehearts

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cred că puţină lume n-a văzut mult „oscarizatul” “Braveheart” al lui Mel Gibson. În film, nobilii scoţieni, din când în când, strângeau câte o armată pentru a se lupta cu asupritorii englezi. Înainte de luptă însă nobilii negociau cu englezii diverse favoruri – evident doar pentru ei – şi, ajungând la un acord, îşi trimiteau apoi luptătorii acasă fără să curgă o picătură de sânge. O astfel de negociere a fost însă dată peste cap de legendarul William Wallace (Braveheart), rezultând astfel bătălia de la Stirling Bridge, una dintre cele mai strălucite izbânzi din istoria scoţienilor în faţa englezilor.

Imaginea cu nobilii negociind cu englezii mi-a venit în minte văzând pertractările liderilor naţionali de sindicat din educaţie cu guvernul. Se pare că ei şi-au atins scopurile personale, ca şi în alte multe ocazii de acest gen, şi ar cam vrea să termine “bătălia”. Şi cum să nu ajungi la o înţelegere când printre negociatorii sindicalişti se numără unul ca Anton Hadăr, om cu n-şpre sinecuri şi un favorit al televiziunilor infractorilor şi securiştilor? Numai că, nu un “braveheart” se opune acum, ci mii, zeci de mii de “bravehearts” din educaţie. Spre lauda lor vor ca “lupta” să fie dusă pînă la capăt de această dată. Spre disperarea guvernanţilor şi a cohortelor lor de sinecurişti care se comportă în realitate precum o armată de ocupaţie.

Ba s-a mai enervat şi profesorul Klaus Iohannis, autorul monumentalei cacealmale “România educată” care a făcut ce ştie şi el: a aruncat cu paltonul în capul dascălilor. Ca la un semnal, a demarat o adevărată campanie pe modulul “divide et impera”, profesorilor fiindu-le antagonizaţi părinţii. Dovadă că e greu, au fost scoşi la înaintare toţi “ciutacii” de serviciu. Şi dacă asta nu e destul, tot pe canalele securiste şi la televiziunea infractorului Ghiţă a început şi o operaţiune de compromitere a profesorilor, aceştia fiind acuzaţi că au politizat greva, fiindcă ar avea în spate USR şi AUR. Evident, intoxicări slinoase.

Da, am şi scris recent, în acest moment şi în modul în care funcţionează statul român nu sunt bani pentru a satisface toate revendicările salariale ale dascălilor. Sau dacă ar fi, acordarea lor ar produce un grav dezechilibru bugetar şi o mare inflaţie. Dar ar fi bani dacă s-ar produce acele reforme instituţionale de care se discută de decenii. Fiindcă în trei decenii nu am făcut de bunăvoie nicio reformă. Cele făcute au fost doar la presiunea UE, iar mai recent pe motiv de PNRR.

De aceea cred că această grevă a depăşit deja bariera unor revendicări salariale. Ea pune pe tapet fundamentul educaţiei în România şi chiar mai mult, revendică la modul serios reformele instituţionale. E important acum ca profesorii grevişti să reziste. Şi nu mă joc cu cuvinteler când spun despre ei că sunt adevăraţi eroi ai momentului. Puţină lume ştie, dar ei nu sunt salarizaţi pentru aceste zile în care se află în grevă. Ideal ar fi ca întreaga societate să-i sprijine, să se solidarizeze cu ei. Fiindcă lupta pe care o duc nu mai e doar pentru ei. E şi pentru colegii lor care n-au intrat în grevă şi, la umra urmei, pentru toţi românii care vor să trăiască într-o ţară normală. Ei luptă pentru noi toţi împotriva unei clase politice impostoare. Lupta lor este pentru adevărata “Românie educată”.

Din păcate nu cred că va fi aşa, puţine au fost momentele în istorie în care românii au dovedit că pot fi solidari. Greviştii vor fi arătaţi cu degetul, umiliţi, jigniţi, înjuraţi şi scuipaţi ca pe un adevărat “drum al Golgotei” pe care-l urcă acum. Vor veni ameninţările, poate şi desfacerea unor contracte de muncă. E adevărat că sunt sacrificii şi de cealaltă parte, a părinţilor şi elevilor, mai ales ale celor din anii terminali. Dar ne aflăm în faţa unei adevărate revoluţii, iar orice revoluţie înseamnă şi sacrificii, pierderi colaterale.

Da, lupta profesorilor este total inegală având în vedere ce forţe imense şi tenebroase li se opun. Nici la Stirling Bridge nimeni nu le dădea o şansă scoţienilor lui Braveheart în faţa unei mult mai numeroase şi ehipate armate a englezilor. Nici măcar unii scoţieni nu prea credeau în izbândă, dar luptau fiindcă ştiau că dreptatea este de partea lor şi asta trebuie să facă, să lupte. Asta fac eroii. Dar dacă şi “bravehearts”-ii României de astăzi vor izbândi…

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Sărăcia Edulcorată și Prost Machiată a spus: (iunie 5th, 2023 at 10:04 )

Inimi brave ar trebui să fie securiștii și toți ceilalți speciali! La ei nu vă gândiți? Și pentru ei este acum o oportunitate istorică! De ce nu vă gândiți la judecătoarea care plângea de mila pensionarilor care nu vor mai avea de unde să-și cumpere ziare după ce (entitatea malefică care acționează ca tămâia asupra nărilor Celui Roșu și „patriot”, denumită) Fritz le-a ridicat gheretele? De ce nu s-a întrebat prea-inflamata de spirit justițiar dacă printre acei pensionari nu se află cumva profesori? Ar putea să facă un simplu gest care n-ar presupune nicio cheltuială: să-și publice fluturașul de salariu. Și mulți alții ca ea. Ca un protest mut destinat celor ce trebuie să vadă. Și să nu mai apară Hadăr și alți nacealnici sindicali și să vorbească din stomac. Să facă oarece comparații cu alte țări europene (spre exemplu). Să ducă discuția pe niște baze reale.
Protestul profesorilor (la care nu se raliază oficial decât prea puțin profesorii lor din universitățile din această țară, ocupați fiind cu consolidarea scaunelor prin publicarea de bull-shit-uri folositoare doar lor) este la urma urmei o opinteală de-a ieși din comunism. Iohannis, cu toate premiile lui cu care a fost cadorisit prin Europa anglo-saxonă de Ost-business, apare ca unul dintre cele mai triste personaje, o unealtă de dislocat Crin Antonescu, apoi o marionetă care a dat chix cu proiectul lui pe termen lung chiar înainte de a fi lansat (de ce USR a acquiesat la acest bullshit nu pot înțelege decât dacă ascoiez PNRR-ul cu figura lui Ghinea de băiat din Primăveriil) prin noile legi ultraliberale și discriminatorii ale învățământulu. Trebuia să se numească Anti-România Educată.
(aveți pretenții prea mari – drumul de la panurgism la bravură trece prin curajul de a spune că nu-ți ajung banii de salariu sau pensie, iar acest curaj este el însuși o bornă încă neatinsă)

Wanda89 a spus: (iunie 5th, 2023 at 10:50 )

Hadăr este exponentul indiferenței universitare față de calitatea învățământului. Majoritatea sindicalistă din universități e formată din femeile de serviciu și o parte din auxiliar. Primesc ceva bomboane de Crăciun, niciodată respectul meritat. În măreața mișcare de acum nu s-a pomenit nimic despre nesimțirea rectorilor și senatelor universitare. Rectori pe viață, măreți oameni politici, nulități academice, istoria ne amintește de măgarul senator – azi avem și studentul senator. Mișcarea de azi nu pomenește de faptul că didacticul auxiliar din universități nu are drept de vot în alegerea rectorilor, deși auxiliarii sunt parte a comunității universitare iar rectorul nu e ales pentru performanța academică ci pentru cea administrativă. O parte din vremelnicii puștani studenți – aleg rectorul. Auxiliarii nu au spor de stres, nici un profesor sau lider sindical nu a pomenit asta, în marea mișcare actuală…

Wanda89 a spus: (iunie 5th, 2023 at 14:15 )
tm a spus: (iunie 6th, 2023 at 10:20 )

Marirea salariilor in educatie ,va aduce de la sine performantele pe care le asteaptam ?

In urma cu ceva timp in sanatate se cerea acelasi lucru , in schimbul performantei .Si s-au marit . O infirmiera intr-un spital de stat castiga cat un ofiter DGA , absolvent al Academiei de Politie .
Cu toate astea , vedem medici cu salarii de mii de euro in spitalele de stat , sictiriti si aroganti , pe pare dupa vizita de dimineata ii gasesti doar in propriile cabinete private . Sa nu uitam spaga care nu a disparut , ci s-a marit pt a tine pasul cu salariul din spital si venitul de la cabinetul privat .

Reforma unui sistem nu se face cu mariri de salarii , acestea vor genera ceva in plus , adica coruptie .

WandaWonderfullRealeasaLaAl7-lea Congres a spus: (iunie 7th, 2023 at 20:46 )

Pirtea reales prin „votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul universității și al reprezentanților studenților din senatul universitar și din consiliile facultăților.” Auxiliarii, majoritatea cu studii superioare, făcând parte din comunitatea universitară – nu au drept de vot, pentru că nu fac parte din comunitatea academică… Or… Rectorul e are atribuții academice ori administrative? Ce caută studenții temporari în deciziile majore și de ce auxiliarii au rol de sclavi pe plantație?!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Top