Castelul Huniade ar urma să aibă, până la finalul anului în curs, un constructor desemnat în urma unei licitații, care să se ocupe de reabilitare, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, în urma unei vizite a ministrului Culturii, Raluca Turcan, vineri, la Timișoara. Va fi o premieră, mai spune Nica, pentru că vor fi implicate atât fonduri locale, dar și naționale și europene.
Cea mai mare problemă a fost obținerea de fonduri pentru susținerea reabilității celei mai vechi clădiri din Timișoara.
”Am identificat și concretizat atragerea a două din cele trei surse de finanțare pentru acest obiectiv. Sunt 4,5 milioane de euro din PNRR, fiind un contract semnat deja, mai sunt 6 milioane din fondul pentru consolodarea clădirilor cu risc seismic. Este o finanțare câștigată, acum urmează semnarea contractului. Cea de a trei linie de finanțare a doua jum a acestui an, este Programul Operațional de colaborare transfrontalieră România – Ungaria. Iar aici castelul e pe lista strategică, a fost deja aprobat în ședința celor implicați”, a anunțat Nica.
Proiectul merge bine, spune oficialul, partea birocratică a fost depășită.
”A avut loc finalizarea proiectului tehnic, partea birocratică de obținere de avize, urmează licitația efectivă de atribuire. Până la finalul anului sper să avem constructor. Mai marcăm o premieră, e un proiect pilot cu atât de multe surse de finanțare, locală, națională, europeană. La orizontul 2026 – 2027 sper ca clădirea să fie complet renovată și redată circuitului muzeal și turistic. Acesta este orizontul realist pentru un asemenea proiect”, a mai declarat Nica.
El a vorbit și despre una dintre problemele reabilitării, un … dezacord cu ministerul legat de tema proiectării. El speră ca primăria timișoreană să rezolve cu celeritate problemele birocratice ale proiectului.
”Problema acoperirii curții sper să o rezolvăm chiar dacă avizul de la minister a fost unul negativ. Am să revin cu această propunere la execuția efectivă. Mă aștept ca Primăria Timișoara să răspundă cu celeritate la emiterea avizelor. La certificatul de urbanism ne-au cerut o serie de documente dificil de adunat, toate autorizațiile de construire, mai ales că erau emise de ei, mi se pare o solicitare nelalocul ei”, a încheiat Nica.
Comentarii prin facebook