Operă artistică inedită, la Timișoara. Publicul, invitat să participe la realizarea unei instalații dedicate ”Sărutului” lui Brâncuși

Cea mai mare expoziție Brâncuși din România ultimilor ani, care se va deschide peste doar câteva zile la Timișoara, vine la pachet și cu o serie de evenimente conexe. Unul dintre acestea se remarcă în mod deosebit, arhitectul Florin Cobuz a regândit ”Sărutul” lui Brâncuși, va realiza jumătate din aceasta, iar în cadrul unui atelier desfășurat la Bastion, publicul va realiza cealaltă jumătate din sculptură, cu materiale puse la dispoziție de artist.

Din 30 septembrie, la Muzeul Național de Artă Timișoara vom admira cam tot ce a realizat mai bun Constantin Brâncuși. Una dintre operele expuse, ”Sărutul”, va avea o copie, reinterpretată, sub forma unei instalații de artă, realizată de Florin Cobuz. Doar parțial, pentru că timișorenii vor fi autori direcți ai uneia dintre cele două jumătăți ale instalației, care va avea nu mai puțin de 150 de kilograme.

Această instalație va fi una dintre principalele atracții ale unei serii de evenimente, care au loc la Centrul Multifuncțional de la Bastion, redeschis după ce a fost renovat. Vor fi diferite ateliere și workshop-uri de grafică și sculptură, care sunt programate de marți până duminică.

Mă bucur că avem astăzi ocazia să deschidem un șir de evenimente conexe evenimentului principal al Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, respectiv expoziția Brâncuși. Practic, ne vom afla la punctul culminant al programului cultural și acest lucru reflectă viziunea pe care dorim să o imprimăm dezvoltării sectorului cultural timișean în anii ce vor urma.   Așa cum am ales să finanțăm și să organizăm proiecte care promovează excelența artistică, care duce la creșterea calității evenimentelor cu care Timișoara trebuie să se obișnuiască și trebuie să obișnuiască turiștii și vizitatorii, mizăm pe realizarea de evenimente de impact, cu impact major, care să aducă la oaltă multă lume. Mizăm de asemenea în contribuția pe care o avem la programul cultural pe aducerea unor evenimente sau unor manifestări de o înaltă ținută artistică și, în ultimul rând, de o mare varietate culturală și artistică. De la artă plastică, la teatru, la operă și operetă, la muzică clasică, la toată paleta de manifestări artistice care pot face obiectul unui titlu cum este cel de Capitală Europeană a Culturii. Consiliul Județean a investit și va investi în infrastructura culturală, iar nișa pe care dorim să o promovăm în anii ce vor urma și ceea ce va rămâne ca moștenire, practic, după acest an extraordinar pentru Timișoara, sunt artele plastice. Timișoara este deja, odată cu expozițiile pe care le-am avut de-a lungul anului, Paul Neagu, Romul Nuțiu, Victor Brauner, Cucuteni și, culminând, cu Brâncuși, este deja o capitală a artelor plastice, nu doar în România, a României, ci și a Europei”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Deschiderea expoziției Brâncuși e cel mai important eveniment cultural al Timișului din ultima perioadă, spune Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul CJT. Iar aceasta vine și cu alte evenimente.

Dată fiind anvergura acestui act artistic am considerat că ar fi cât se poate de nimerit să încercăm să aducem o mică parte din opera sa mai aproape de publicul local. Dincolo de a o vedea, de a o admira, publicul să aibă parte, să i se permită o experiență interactivă. Astfel, în aceeași zi, în care la Muzeul Național de Artă din Timișoara se va deschide expoziția Brâncuși, deschidem la Centrul Multifuncțional Bastion un atelier de mediere culturală. Activitățile se vor concentra în jurul recreării uneia dintre cele mai cunoscute opere a lui Brâncuși, și anume Sărutul, dar tot în aceeași perioadă vom avea parte de o serie de ateliere centrate în zona de grafică și de sculptură, precum și o expoziție de design vestimentar, având ca și sursă de inspirație opera marelui artist”, a spus și Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul CJT.

Evenimentul secundar ”principal” presupune crearea unei instalații artistice, în care ”Sărutul” lui Brâncuși e recreat. Jumătate pe calculator și printată, pentru ca cealaltă jumătate să fie creată de publicul timișorean. Fiecare are o altă culoare, opera artistului e roșie, cea a publicului e albă. O inatalație similară, după o operă Brâncuși, a fost creată de Cobuz și expusă la Dubai.

Ce este deosebit la Timișoara este că noi vom implica în procesul artistic mult mai tare oamenii decât în Dubai. Acolo erau mai multe în zona de craft, a face ceea ce un computer le spunea ca să completeze opera de artă. Acum, în Timișoara, vom pune accent foarte tare de procesul artistic. Nu știm ce va rezulta, avem o idee, ne-am făcut o impresie, însă cred că asta este frumusețea sculpturii colaborative, mai ales când o faci cu oameni neinițiați, că nu știi ce se va întâmpla la sfârșit, dar opera devine una colectivă. Sperăm să participere câteva mii de oameni la această sculptură. Marele sculptor își dorea foarte mult să simplifice procesul lui și să aducă sculptura într-o zonă de minimalism care să exprime esența ideii lui. Noi vom încerca, pe de o parte, ca jumătate din sculptură, unul dintre cele două personaje, să fie dus de noi prin modelare 3D și echipamente de sculptură bazată pe digital și să o aducem într-o zonă perfecționistă. Este o culptură sculptată de un echipament care face asta foarte precis. Cealaltă parte va fi făcută împreună cu publicul, dându-i o libertate destul de mare în a umple jumătatea de culptură, dar în același timp gândind un sistem în care fiecare să aibă o mică părticică și să nu acapareze întreg procesul”, a declarat Florin Cobuz.

Pentru a desăvârși opera, publicul va avea la dispoziție 4500 de bețe colorate și sculptate, puse la dispoziție de organizatori. Va fi oferit accesul la mai multe bancuri de lucru, bețele fiind produse dintr-un material compozit.

Un alt eveniment deosebit, legat de deschiderea expoziției, este prezentarea unei colecții de modă, realizată de Flavia Nistor, un designeu vestimentar, care activează în cardrul Universității Bedfordshire și care are ca și temă… Brâncuși. Sunt cinci piese care au fost prezentate în cadrul Bridget Fashion Week la Londra.

Colecția MENA de Modă este un „capsule collection”. A fost prezentată la Bridget Fashion Week în Londra. Bineînțeles, are ca temă opera lui Brâncuși. Este intitulată ”Tu Brâncuși”, adică e dedicată lui Brâncuși și este inspirată din opera sculptorului român. După cum s-a spus mai devreme despre implicarea publicului, ce este esențial și inovativ, ar spune, în cadrul expoziției MENA, sunt etapele, cercetării de la inspirație inițială a operelor lui Brâncuși la ținutele finale. Este un proces transparent, practic voi expune tot research-ul, tot design development, texturi, proporții, toată esența preluată pe cum și mesajul operelor lui Brâncuși preluate și transbuse în design vestimentar contemporan”, a spus Flavia Nistor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

2 Trackbacks pentru acest articol

REvista presei – 21.09.2023 – Info Timișoara Says:

[…] Operă artistică inedită, la Timișoara. Publicul, invitat să participe la realizarea unei instal… […]

Revista presei – 21.09.2023 – Info KAM Red Room Says:

[…] Operă artistică inedită, la Timișoara. Publicul, invitat să participe la realizarea unei instal… […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top