Operă artistică inedită, la Timișoara. Publicul, invitat să participe la realizarea unei instalații dedicate ”Sărutului” lui Brâncuși

Cea mai mare expoziție Brâncuși din România ultimilor ani, care se va deschide peste doar câteva zile la Timișoara, vine la pachet și cu o serie de evenimente conexe. Unul dintre acestea se remarcă în mod deosebit, arhitectul Florin Cobuz a regândit ”Sărutul” lui Brâncuși, va realiza jumătate din aceasta, iar în cadrul unui atelier desfășurat la Bastion, publicul va realiza cealaltă jumătate din sculptură, cu materiale puse la dispoziție de artist.

Din 30 septembrie, la Muzeul Național de Artă Timișoara vom admira cam tot ce a realizat mai bun Constantin Brâncuși. Una dintre operele expuse, ”Sărutul”, va avea o copie, reinterpretată, sub forma unei instalații de artă, realizată de Florin Cobuz. Doar parțial, pentru că timișorenii vor fi autori direcți ai uneia dintre cele două jumătăți ale instalației, care va avea nu mai puțin de 150 de kilograme.

Această instalație va fi una dintre principalele atracții ale unei serii de evenimente, care au loc la Centrul Multifuncțional de la Bastion, redeschis după ce a fost renovat. Vor fi diferite ateliere și workshop-uri de grafică și sculptură, care sunt programate de marți până duminică.

Mă bucur că avem astăzi ocazia să deschidem un șir de evenimente conexe evenimentului principal al Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023, respectiv expoziția Brâncuși. Practic, ne vom afla la punctul culminant al programului cultural și acest lucru reflectă viziunea pe care dorim să o imprimăm dezvoltării sectorului cultural timișean în anii ce vor urma.   Așa cum am ales să finanțăm și să organizăm proiecte care promovează excelența artistică, care duce la creșterea calității evenimentelor cu care Timișoara trebuie să se obișnuiască și trebuie să obișnuiască turiștii și vizitatorii, mizăm pe realizarea de evenimente de impact, cu impact major, care să aducă la oaltă multă lume. Mizăm de asemenea în contribuția pe care o avem la programul cultural pe aducerea unor evenimente sau unor manifestări de o înaltă ținută artistică și, în ultimul rând, de o mare varietate culturală și artistică. De la artă plastică, la teatru, la operă și operetă, la muzică clasică, la toată paleta de manifestări artistice care pot face obiectul unui titlu cum este cel de Capitală Europeană a Culturii. Consiliul Județean a investit și va investi în infrastructura culturală, iar nișa pe care dorim să o promovăm în anii ce vor urma și ceea ce va rămâne ca moștenire, practic, după acest an extraordinar pentru Timișoara, sunt artele plastice. Timișoara este deja, odată cu expozițiile pe care le-am avut de-a lungul anului, Paul Neagu, Romul Nuțiu, Victor Brauner, Cucuteni și, culminând, cu Brâncuși, este deja o capitală a artelor plastice, nu doar în România, a României, ci și a Europei”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Deschiderea expoziției Brâncuși e cel mai important eveniment cultural al Timișului din ultima perioadă, spune Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul CJT. Iar aceasta vine și cu alte evenimente.

Dată fiind anvergura acestui act artistic am considerat că ar fi cât se poate de nimerit să încercăm să aducem o mică parte din opera sa mai aproape de publicul local. Dincolo de a o vedea, de a o admira, publicul să aibă parte, să i se permită o experiență interactivă. Astfel, în aceeași zi, în care la Muzeul Național de Artă din Timișoara se va deschide expoziția Brâncuși, deschidem la Centrul Multifuncțional Bastion un atelier de mediere culturală. Activitățile se vor concentra în jurul recreării uneia dintre cele mai cunoscute opere a lui Brâncuși, și anume Sărutul, dar tot în aceeași perioadă vom avea parte de o serie de ateliere centrate în zona de grafică și de sculptură, precum și o expoziție de design vestimentar, având ca și sursă de inspirație opera marelui artist”, a spus și Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul CJT.

Evenimentul secundar ”principal” presupune crearea unei instalații artistice, în care ”Sărutul” lui Brâncuși e recreat. Jumătate pe calculator și printată, pentru ca cealaltă jumătate să fie creată de publicul timișorean. Fiecare are o altă culoare, opera artistului e roșie, cea a publicului e albă. O inatalație similară, după o operă Brâncuși, a fost creată de Cobuz și expusă la Dubai.

Ce este deosebit la Timișoara este că noi vom implica în procesul artistic mult mai tare oamenii decât în Dubai. Acolo erau mai multe în zona de craft, a face ceea ce un computer le spunea ca să completeze opera de artă. Acum, în Timișoara, vom pune accent foarte tare de procesul artistic. Nu știm ce va rezulta, avem o idee, ne-am făcut o impresie, însă cred că asta este frumusețea sculpturii colaborative, mai ales când o faci cu oameni neinițiați, că nu știi ce se va întâmpla la sfârșit, dar opera devine una colectivă. Sperăm să participere câteva mii de oameni la această sculptură. Marele sculptor își dorea foarte mult să simplifice procesul lui și să aducă sculptura într-o zonă de minimalism care să exprime esența ideii lui. Noi vom încerca, pe de o parte, ca jumătate din sculptură, unul dintre cele două personaje, să fie dus de noi prin modelare 3D și echipamente de sculptură bazată pe digital și să o aducem într-o zonă perfecționistă. Este o culptură sculptată de un echipament care face asta foarte precis. Cealaltă parte va fi făcută împreună cu publicul, dându-i o libertate destul de mare în a umple jumătatea de culptură, dar în același timp gândind un sistem în care fiecare să aibă o mică părticică și să nu acapareze întreg procesul”, a declarat Florin Cobuz.

Pentru a desăvârși opera, publicul va avea la dispoziție 4500 de bețe colorate și sculptate, puse la dispoziție de organizatori. Va fi oferit accesul la mai multe bancuri de lucru, bețele fiind produse dintr-un material compozit.

Un alt eveniment deosebit, legat de deschiderea expoziției, este prezentarea unei colecții de modă, realizată de Flavia Nistor, un designeu vestimentar, care activează în cardrul Universității Bedfordshire și care are ca și temă… Brâncuși. Sunt cinci piese care au fost prezentate în cadrul Bridget Fashion Week la Londra.

Colecția MENA de Modă este un „capsule collection”. A fost prezentată la Bridget Fashion Week în Londra. Bineînțeles, are ca temă opera lui Brâncuși. Este intitulată ”Tu Brâncuși”, adică e dedicată lui Brâncuși și este inspirată din opera sculptorului român. După cum s-a spus mai devreme despre implicarea publicului, ce este esențial și inovativ, ar spune, în cadrul expoziției MENA, sunt etapele, cercetării de la inspirație inițială a operelor lui Brâncuși la ținutele finale. Este un proces transparent, practic voi expune tot research-ul, tot design development, texturi, proporții, toată esența preluată pe cum și mesajul operelor lui Brâncuși preluate și transbuse în design vestimentar contemporan”, a spus Flavia Nistor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primul joc, prima șansă la trofeu. SCM Timișoara, meci de totul sau nimic cu Dinamo

Campioana României la rugby, SCM USV Timișoara, va întâlni deținătoarea Cupei României, Dinamo București, sâmbătă, 29 martie. Partida va avea loc de la ora 12.00, la stadionul Arcul de Triumf din București, și reprezintă prima ediție a Supercupei României. Echipa bănățeană a intrat într-a doua săptămână a pregătirii în formulă completă. În primele opt săptămâni...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul joc, prima șansă la trofeu. SCM Timișoara, meci de totul sau nimic cu Dinamo
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Bombe găsite la Săcălaz după mai bine de 80 de ani

Descoperire neașteptată! În extravilanul comunei Săcălaz, s-au găsit 3 posibile bombe de aruncător, informează ISU Banat. La fața locului s-a deplasat echipajul pirotehnic care, în urma cercetării si identificării au constatat prezența muniției neexplodate din al II-lea Război Mondial, respectiv trei bombe de aruncător calibru 120 mm. Muniția nu prezenta risc la transport, astfel a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bombe găsite la Săcălaz după mai bine de 80 de ani
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș derulează proiectul Ecotech

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, beneficiar și lider de parteneriat, împreună cu Fundația “Centrul de Afaceri și Meserii Eurotraining” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea – parteneri, prezintă progresul proiectului Ecotech – Integrarea competențelor ecologice și digitale în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud Est. Acesta este co-finanțat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș derulează proiectul Ecotech

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, beneficiar și lider de parteneriat, împreună cu Fundația “Centrul de Afaceri și Meserii Eurotraining” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea – parteneri, prezintă progresul proiectului Ecotech – Integrarea competențelor ecologice și digitale în vederea dezvoltării sustenabile în Regiunea Vest și Sud Est. Acesta este co-finanțat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș derulează proiectul Ecotech
Iulius Town şi Școala de Fotbal ROMA îi invită pe elevii pasionați de sport să participe la „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști din școlile din Timișoara. Înscrierile sunt deschise până pe 1 aprilie 2025. În cadrul turneului vor participa 60 de echipe formate din 5 jucători și un portar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town și Școala de Fotbal ROMA organizează „Cupa Iulius la fotbal”. Înscrierile au loc până pe 1 aprilie
Salonul de Carte Bookfest deschide, astăzi, primăvara culturală la Timișoara. Timp de patru zile, până duminică, 30 martie, la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT) vor avea loc o mulțime de evenimente culturale, invitați de marcă și cele mai bune cărți, la cele mai bune prețuri. Salonul de Carte Bookfest Timișoara își deschide oficial porțile astăzi, la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bookfest Timişoara îşi deschide azi porţile. Urmează patru zile pline de evenimente culturale
Un complex multifuncțional pentru sport și agrement, dedicate tuturor timișorenilor dar și celor ce vizitează Timișoara, se deschide pe amplasamentul fostei baze sportive AEM. Investiția va păstra actuala destinație a locației deja edificate, care va fi transformată într-o oază de recreere și activități precum înotul, sporturile individuale și de echipă sau picnicurile în familie sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grupul de firme BEGA investește într-o nouă și modernă bază sportivă și de agrement în vestul țării
Descoperire neașteptată! În extravilanul comunei Săcălaz, s-au găsit 3 posibile bombe de aruncător, informează ISU Banat. La fața locului s-a deplasat echipajul pirotehnic care, în urma cercetării si identificării au constatat prezența muniției neexplodate din al II-lea Război Mondial, respectiv trei bombe de aruncător calibru 120 mm. Muniția nu prezenta risc la transport, astfel a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bombe găsite la Săcălaz după mai bine de 80 de ani
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până vineri la miezul nopții râuri de pe raza a nouă județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 martie, ora 22:00 – 28 martie, ora 00:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cod galben de inundații pe râuri din nouă județe, inclusiv în Timiș și Caraș-Severin
Proaspăt membru în Comisia de Supraveghere a activității SIE, senatorul USR de Timiş, Sorin Şipoş, afirmă că lovit de un prim paradox. Respectiv, directorul SIE, Gabriel Vlase, este mai deschis transparentizării activităţii serviciului, decât colegii săi din comisie. Pe de altă parte, Şipoş spune că nu a primit informaţii privind interferențele Rusiei în procesul electoral...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai e mult până departe. Senatorul Sorin Şipoş, despre controlul civil asupra serviciilor secrete
Proiectul de construire a Institutului Oncologic Timișoara poate merge înainte, a anunțat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș. La licitația organizată pentru stabilirea firmei care se va ocupa de proiect nu au fost depuse contestații. Termenul până la care puteau fi depuse contestațiile a fost marți, iar niciuna dintre asocierile care au participat la licitație nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au fost depuse contestații la licitația pentru ridicarea Institutului Oncologic Timișoara, lucrările pot începe
Procurorii belgieni investighează dacă Huawei a făcut plăţi ilegale pentru a obţine o scrisoare deschisă scrisă şi semnată de opt europarlamentari, dintre care trei sunt români. Printre aceştia se numără acelaşi nelipsit Cristian Buşoi, care a figurat şi în scandalul “Qatargate”. Ceilalţi doi români sunt Daniel Buda (PNL) şi Tudor Ciuhodaru (AUR, ex-PSD). Scrisoarea deschisă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se mai miră cineva? După “Qatargate”, fostul preşedinte PNL Timişoara, Cristian Buşoi, implicat şi în scandalul Huawei
Consiliul Județean Timiș se pregătește să lanseze licitația pentru realizarea celulei cu numărul trei de la Deponeul de la Ghizela, o investiție de 40 de milioane de lei. În acest scop a fost adoptat, miercuri, bugetul Fondului de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice. Dacă operațiunea se va desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Deponeul de la Ghizela se pregătește licitația pentru celula trei, o investiție de 40 de milioane de lei
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.