Timișul e în fața Clujului. Deocamdata la capitolul imobiliare

locuinte

locuinte

Deși poate părea surprinzător, Timișul e peste Cluj la capitolul piață imobiliară. Creșterea exagerată de prețuri din capitala Ardealului face ca interesul investitorilor să se îndrepte spre piața din capitala Banatului, una care ”mai cu picioarele pe pământ”.

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile cumpărătorilor și micilor investitori depășind prin mai mulți indicatori inclusiv una dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din România – Cluj-Napoca.

Există o competiție nedeclarată între locuitorii orașelor din Banat și Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara. Arădenii au un complex în fața Timișoarei, iar Oradea dorește să devină o alternativă mai ieftină și cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca. Deși toate aceste orașe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanțe foarte mari pe piața rezidențială, cea mai evidentă în privința prețurilor. În Timișoara, unde se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca poți achiziționa o locuință premium”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Analiza realizată de portalul imobiliar arată că Timișoara atrage cel mai mare interes din partea cumpărătorilor care vor să achiziționeze apartamente, depășind la acest capitol Cluj-Napoca. Prețurile se mențin ușor sub media națională, lucru rar întâlnit în cazul principalelor piețe rezidențiale din România, iar salariile ce pot fi câștigate pe plan local sunt chiar mai mari față de cele pe care le poți obține în Cluj-Napoca. Anul trecut, Timișul s-a clasat pe locul al patrulea în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile, cu un pas în fața Clujului.

Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraș din vestul țării pentru cei care vor să-și cumpere un apartament, ci și cel mai scump din România, iar prețurile continuă să crească. Anul 2024 abia a început, iar pragul de 2.600 euro/mp util a fost depășit, un record la nivel național. Vestea bună pentru locuitori este că aici găsești în continuare cele mai multe oportunități de angajare, după cele disponibile în București. Vestea proastă este că oferta de locuințe disponibile la nivelul pieței rezidențiale se restrânge tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorări ale prețurilor locuințelor în 2024.

Oradea avansează considerabil, iar prețurile solicitate pe plan local pentru Timișoara vs Cluj-Napoca – lupta orgoliilor. Mai mulți cumpărători gravitează spre orașul de pe Bega în timp ce prețurile ating un nou record în Cluj.

Apartamentele din Timișoara au atras, la începutul acestui an, cu 18% mai mulți cumpărători față de cele din Cluj-Napoca. Interesul pentru acestea ar putea fi motivat inclusiv de prețurile mult mai bune practicate în orașul de pe Bega.

Aproximativ 4.600 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Timișoara pe Imobiliare.ro. În același interval, circa 3.900 de potențiali cumpărători și-au orientat căutările către apartamentele din Cluj-Napoca.

În medie, proprietarii și dezvoltatorii din Timișoara scot la vânzare apartamentele cu un preț de 1.518 euro/mp util, cu doar câțiva euro mai ridicat față de media națională care se situează în jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La începutul anului trecut, cumpărătorii plăteau cu 4% mai puțin.

Locuințele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate după anul 2020, au înregistrat majorări mult mai mari ale prețurilor, cu circa 10%, în același interval de timp. Preț mediu solicitat, în cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Cumpărătorii care sunt interesați, în schimb, de locuințele din Cluj-Napoca trebuie să se aștepte să plătească mult mai mult pentru a le achiziționa. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile pe plan local este cel mai ridicat din întreaga țară, luna ianuarie marcând atingerea unui nou record. Acesta a ajuns la 2.640 euro/mp util, fiind astfel cu 10% peste nivelul înregistrat în perioada similară a lui 2023.

Cu toate că apartamentele situate în blocuri vechi se vând la prețuri mai mici decât cele aflate în clădiri construite după 2020, avansul apărut la nivelul prețurilor a fost în cazul lor mult mai consistent.

Chiar dacă vedem prețuri mult mai mari în Cluj-Napoca față de Timișoara, locuitorii beneficiază și de unele avantaje. Circa 4.100 de locuri de muncă noi au fost disponibile pe plan local la începutul lui 2024, conform datelor eJobs. Găsim, astfel, aici cele mai multe noi oportunități de angajare, după cele existente în București. Județul Timiș, în schimb, se poziționează pe locul al cincilea în top, după Iași și Ilfov.

Pe de altă parte, angajații din Timiș sunt mai bine plătiți față de cei din Cluj, câștigul lor mediu net lunar fiind al doilea cel mai mare din țară, după cel înregistrat în Capitală, arată cel mai nou raport Review & Trends lansat de eJobs. Astfel, dacă un salariat din București obține, în medie, lunar 5.000 de lei, un angajat al unei firme cu sediul în Timiș câștigă 4.700 de lei. Salariații din Cluj se poziționează pe locul al treilea, cu un câștig mediu net lunar de 4.500 de lei.

Județul Timiș se menține cu un pas în fața Clujului și în privința tranzacțiilor care au ca obiect case, terenuri sau apartamente, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În 2023, au fost vândute 29.530 de imobile pe piața locală, județul fiind al patrulea la acest capitol din țară, după București, Ilfov și Brașov. Județul Cluj s-a aflat pe poziția a cincea în clasamentul național cu circa 29.330 de imobile vândute.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Emil a spus: (februarie 15th, 2024 at 12:58 )

Eu cred ca ai probleme cu calculatorul. Cum sa declari asemenea prostii?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top