Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție.
Reabilitarea conacului a avut și o componentă culturală, de care Asociația Miltonia s-a ocupat cu succes. A reușit să ducă la bun sfârșit nu mai puțin de 11 activități culturale și educative.
”Astfel, am constituit un grup de consultare și sprijin – Prietenii Conacului Mocioni, cu peste 60 de membrii, instituții și profesioniști din domeniul academic, cultural, reprezentanți ai autorităților locale, comunității din Foeni, profesori, formatori de opinie și specialiști în animație socio-culturală, pentru a introduce la nivelul comunității un nou proces – Guvernanța participativă a patrimoniul cultural, process care a permis atât implicarea reprezentanților comunității, cât și co-responsabilizarea acestora cu privire la modul de gestionare a monumentului restaurat și refuncționalizat. Cea mai bună dovadă a funcționalității acestui proces este implicarea comunității Foeni, atât la nivel de instituții publice, cât și la nivel individual în activitățile de revitalizare desfășurate în jurul simbolului comunității – Conacul Mocioni din Foeni”, spune Beatrice Căițanu, responsabilul de activitățile culturale din partea Asociației Miltonia
Un mare succes și impact l-au avut campaniile de sensibilizare a publicului larg cu privire la patrimoniul cultural și dezvoltarea comunitară, activitate dusă la bun sfârșit cu ajutorul etnografilor și istoricului implicați în proces.
”Și instituțiile de învățământ au răspuns cu entuziasm și deschidere la campaniile de educație pentru patrimoniu și educație interculturală unde am desfășurat activități cu peste 1100 de elevi din 8 instituții de învățământ din Timișoara și județul Timiș. Cu Fruhstuckul Bănățan organizat la începutul lunii aprilie în Foeni, am dat startul unui nou festival de tradiții și am adus în atenția timișenilor produsele locale și rețetele tradiționale ale comunității ce s-a dezvoltat în jurul familiei nobiliare Mocioni”, mai spune Beatrice Căițanu.
Proiectul Mocioni s-a derulat și cu ajutorul partenerilor islandezi.
”De asemenea, am făcut schimb de experiență cu partenerii islandezi, am format specialiști în animație socio-culturală, am organizat o expoziție itinerantă care a stat pe simeze în capitala Islandei timp de 3 săptămâni și care este încă deschisă iubitorilor de artă din Timișoara până în data de 10 mai, am dezvoltat cu ajutorul partenerului islandez North Consulting două manuale de educație pentru patrimoniu și interculturală, ce în curând vor fi disponibile pe site-ul proiectului. În plus, două aplicații inovatoare vor permite elevilor să își testeze cunoștințele despre istoria familiei Mocioni și Conacul din Foeni și vor facilita un tur virtual cu ghidare bilingvă (română și engleză) în interiorul Conacului Mocioni din Foeni. Nu în ultimul rând, rezidența de artă stradală care se apropie de sfârșit în acest week-end va schimba fața comunității prin intervențiile artistice propuse pe fațadele a patru clădiri reprezentative pentru comunitate: primăria, școala, grădinița și stația de autobus din fașa conacului, care din acest moment se numește Stația Conacul Mocioni. Lucrările de peisagistică desfășurate astăzi cu contribuția localnicilor și cu sprijinul Primăriei vor completa armonios acest spațiu artistic-cultural creat în jurul conacului”, spune reprezentanta asociației.
Într-o perioadă relativ scurtă pentru cele 11 activități asumate, Asociația Miltonia a reușit să intre în contact direct cu un număr de peste 1300 de persoane și a depășit majoritatea indicatorilor asumați prin proiect.
Comentarii prin facebook