Vicepreşedintele PNL la nivel naţional Cristian Buşoi s-a îndrăgostit de Timişoara. Cârcotaşii, dar şi cunoscătorii, vor spune că poate doar de Hotel Timişoara. Dar să-l credem pe cuvânt că a avut o revelaţie, care i-a produs o piruetă de 180 de grade faţă de oraş. Obişnuit să facă politică de coterie cu tot felul de combinaţii pe sub mese, în urmă cu o săptămână, Buşoi a ieşit public, printr-un comunicat de presă, să spună de ce merită el să fie parlamentar de Timiş. Şi pe ce înalte culmi ar duce Timişoara, dacă ar ajunge el deputat. Coincidenţă sau nu, demersul său a avut loc în aceeaşi zi în care, în cadrul unei reuniuni, primarii PNL de Timiş i-au dat cu candidatura în cap.
Dar de ce spun că a făcut o piruetă în relaţia cu Timişoara? Fiindcă exact cu un an în urmă, acelaşi Buşoi, care acum se vrea parlamentar de Timiş, făcea spume la gură împotriva celei mai mari investiţii publice făcute în Timişoara vreodată. Mă refer la Institutul Oncologic, o finanţare de 200 de milioane de euro prin PNRR. (Ca o comparaţie, noul stadion al Timişoarei se va face cu 114 milioane de euro). Astfel, în septembrie anul trecut într-o postare pe Grupul PNL Naţional de WhatsApp, Buşoi reclama faptul că au fost tăiate “obiective PNL”, dar a fost lăsat Institutul Oncologic Timişoara. Mai mult, la acea vreme europarlamentar, Buşoi anunţa că merge cu pâra la Bruxelles ca să scoată investiţia de pe lista finanţărilor PNRR.
„Înţeleg că a fost un memo vineri în şedinţa de Guvern. Problema este că au lăsat pe listă obiective foarte discutabile, unde procedura de achiziţie nu a început (Neamţ, CC Iliescu, Oncologie Timişoara) şi au tăiat obiective PNL cu proceduri începute (…) Eu voi încerca la Bruxelles să explic că este o eroare această evaluare şi Comisia Europeană nu trebuie să accepte aşa ceva”, a scris Buşoi. Observaţi cum punea problema! Nu obiective ale vreunui oraş sau judeţ, ci “obiective PNL”. Cum Institutul Oncologic din Timişoara nu intra în această categorie, trebuia ras. Sigur, din nou cârcotaşii vor spune că împotrivirea sa nu avea legătură cu Timişoara, ci mai degrabă cu faptul că, pierzând influenţa pe domeniul medical din Timiş, de unde îşi culegea seva cândva, sutele de milioane de euro trebuiau duse acolo de unde ar fi picat ceva. Pe la liberali, nu-i aşa? Dar se pare că influenţa sa scăzuse şi la Bruxelles, aşa că n-a mai putut bloca proiectul.
Iată însă că acum, după ce a vrut să blocheze o imensă investiţie în Timişoara, Buşoi se luptă pentru a prinde un loc de deputat de Timiş. Chiar în aceste zile, listele PNL de Timiş se vor bate în cuie, iar momentan Buşoi nu se află pe locul II la Camera Deputaţilor, aşa cum şi-a dorit şi asta în pofida nenumăratelor presiuni făcute la conducerea centrală, telefoane cu mii de promisiuni date primarilor din judeţ şi susţinerea din partea Antena 3, PSD sau a fraţilor Cristescu. În situaţia nu tocmai excelentă în care se află, oare PNL Timiş îşi va permite luxul să pună pe listă un om care s-a zbătut împotriva cele mai mari investiţii în Timişoara?
Cum s-a ajuns aici. Cu puţin timp înaintea alegerilor locale, Buşoi a fost paraşutat la conducerea organizaţiei PNL Timişoara, pentru a câştiga primăria pentru vechiul său prieten Nicolae Robu. Era un fel de compensaţie pentru pierderea unui loc pe lista de europarlamentare. “Am căpătat o bogată experiență în Parlamentul European, unde am condus una dintre cele mai puternice comisii(…) Am servit România la Bruxelles timp de 16 ani și am dobândit o experiență mai ales în domeniul politicilor de Sănătate, dar și politicilor Industriale, în Energie, Digitalizare, Fonduri Europene, experiență pe care acum doresc să o pun în slujba românilor, din Parlamentul național”, spunea Buşoi despre experienţa sa la Bruxelles, în scrisoarea în care se recomanda pe lsitele parlamentare ale PNL Timiş. De ce n-a mai fost trecut pe listă, dacă era aşa de bun? Oare nu pentru implicarea în scandalul Eva Kaili, europarlamentara ajunsă la puşcărie pentru lobby făcut Qatarului. Lobby pe care l-a făcut şi Buşoi, cel care a fost la Doha pe banii celor din Qatar. Spre deosebire de Kaili, lui nu i-au fost însă găsiţi banii.
În fine, deşi a avut în spate o largă coaliţie: PNL, PSD, clanuri interlope, fraţii Cristescu etc. Robu şi Buşoi şi-au ratat obiectivul. Perdant, Buşoi a rămas însă aici pentru a prinde un loc în Camera Deputaţilor. E adevărat, el a mai avut legături cu Timişoara. Poate cel mai bogat politician român, Buşoi se află în spatele mai multor afaceri, mai ales în domeniul sanitar. În Timişoara, în perioada lui Nicolae Robu, firma protejată de el, Tradecomia, deşi specializată în stârpirea şobolanilor, a avut mai multe contracte cu primăria pentru îngrijirea parcurilor. Doi fini ai lui Bușoi au dat un tun de 77 de milioane de lei la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru un teren ale cărui drepturi litigioase le-au cumpărat de la o timişoreancă cu doar 290.000 lei. La ANRP şefă era o colegă de partid Ingrid Zaarour. În urma acelei afaceri, lui Buşoi îi intră în cont peste 14 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea. Repet, dă unei femei din Timişoara nici 300.000 de lei şi câştigă 77 milioane de lei.
În fine, nemulţumit de cum merg treburile cu listele, Buşoi le-a spus unor cunsocuţi că merge la prietenul său Gâdea de la Antena 3. Cred că electoratul liberal din Timiş este topi după Antena 3, la fel ca şi de RTV sau Realitatea TV (generic, televiziunile infractorilor). Astfel, că nu va fi nicio problemă, dacă Buşoi va rămîne cu onoarea nereperată după stabilirea listelor. I-o reperează Gâdea şi Felix Turnătorul!
Comentarii prin facebook