Calea ferată care traversează Timișoara de la un capăt la altul se află în plină transformare și reabilitare, ca parte a reabilitării integrale a căii ferate dintre Caransebeș și Arad. Aceasta va avea impact și asupra circulației rutiere, se vor realiza pasaje supraterane, iar unele treceri la nivel peste calea ferată, din oraș, se desființează.
Una dintre cele mai tranzitate astfel de treceri, cea de pe strada Avram Imbroane, va fi desființată.
”La Pădurea Verde avem Aleea Pădurea Verde, care va rămâne singura trecere la nivel cu semnalizată cu bariere și semnale acustice. Urmează strada Gheorghe Adam, din zona Continental unde va fi construit un pasaj superior suprateran, cu alei pentru pietoni, alei pentru bicicliști și alei rutiere. Următoarea următoarea trecere la nivel, de pe strada Avram Imbroane, va fi desființată traficului, având în vedere că este foarte apropiată de cea de pe Gheorghe Adam. În zona Bader se va construi un nou pasaj rutier suprateran, aici vom avea și lifturi, din ce propune constructorul, care va deservi totodată pietonii, bicicliștii, așa mai departe”, a declarat Adrian Bodaș, reprezentant al CFR Infrastructură Timișoara, în cadrul emisiunii West Side Story, la West City Radio.
O altă trecere desființată este cea situată pe strada Rosetti. Aceasta va fi înlocuită cu un pasaj suprateran rutier. Este vorba de pasajul despre care s-a discutat destul de mult, care ar fi afectat stadionul de rugby al orașului.
”Ca să rămânem tot la pasajele rutiere supraterane, mergem la partea din Ronaț unde găsim trecerea la nivel Constantin Rosetti, va fi desființată, iar puțin mai departe de ea va fi construit pasaj rutier suprateran care va lega strada Comorii cu strada Radu de la Afumați. Și avem un ultim pasaj suprateran în zona DN6 care este în momentul de față cu trecerea la nivel, dar va fi suprateran pentru traficul rutier, ceea ce optimizează atât traficul rutier, siguranța circulației rutiere care știm bine că impactează de atâtea ori cu circulația noastră feroviară.
Și nu e asta deloc bine, e un mod de siguranță”, a mai declarat Bodaș, la West City Radio.
Schimbări pozitive vor avea loc și pe pasajele de cale ferată care supratraversează mai multe străzi principale din oraș. Impactul lucrărilor de aici va fi mai mic asupra circulației rutiere, afectând circulația doar pe durata lucrărilor, punctual. Un exemplu în acest sens este Pasajul Popa Șapcă, unde au fost restricții pentru câteva nopți. Din punct de vedere feroviar la aceste pasaje va avea loc dublarea capacității, circulația se va face pe două fire nu doar pe unul.
”Pasajele inferioare, avem pasajul Popa Șapcă, pasajul de la Parcul Botanic, de la Gheorghe Lazăr, Brediceanu și Jiul rămân așa, doar că vor fi modernizate, în sensul că în momentul de față toată linia care traversează diametral orașul este pe un singur fir, vor fi două fire, tot tronsonul de la Caransebeș la Arad se modernizează la două fire de circulație. Aceste pasaje inferioare vor fi dublate, chiar au fost lucrări acum o săptămână – două la pasajul Popa Șapcă, unde a fost pus primul tablier pentru zona modernizată, adică a firului care va veni. Ne permite spațiul, pentru că se fac lucrări, se lărgește platforma feroviară, platforma CF și ne permite, pentru că toată zona va fi fir dublu”, a mai subliniat Bodaș..
Comentarii prin facebook