Zona dintre Caransebeș și Lugoj unde curge Timșului a fost aleasă ca zonă pilot în cadrul unui proiect realizat de Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), care vizează implementarea de soluții bazate pe natură (SBN) pe terenuri private, pentru reducerea riscurilor generate de schimbările climatice. Proiectul este unul european, Land4Climate.
În zona pilot a proiectului, ABA Banat pregătește intervenții verzi ce vizează restaurarea conectivității laterale a râului și îmbunătățirea regimului de curgere a apei în perioade secetoase și de ape mari.
Pentru prima dată în România, ABA Banat colaborează direct cu proprietari de terenuri private pentru a integra măsuri bazate pe natură de adaptare la schimbările climatice. Procedura de selecție a terenurilor eligibile este deja pregătită și va fi publicată în curând pe site-ul ABA Banat.
În această etapă are loc furnizarea de informații și discuții preliminare cu proprietarii de terenuri private (persoane fizice și juridice) interesați să participe în proiect. Mai este programată organizarea de workshop-uri tematice pentru actorii locali și regionali, cu accent pe schimbul de cunoștințe între zonele pilot și regiunile lor de replicare, respectiv întâlniri cu autoritățile locale din zona pilot pentru susținerea implementării măsurilor prevăzute în proiect.
Încă din această săptămână va începe distribuirea de materiale informative privind beneficiile SBN pentru comunități și mediu, către primăriile interesate din zona pilot, ca parte a eforturilor de informare și implicare a comunităților locale. Acțiunea precede lansarea oficială a procedurii de selecție a proprietarilor de terenuri interesați să participe la proiectul Land4Climate.
„Eforturile noastre s-au concentrat în această etapă pe construirea unei fundații solide pentru implementarea soluțiilor bazate pe natură. Am deschis dialogul cu comunitățile locale și proprietarii de terenuri și am creat cadrul necesar colaborării”, a declarat Cătălin Nagy, managerul de proiect.
Proiectul Land4Climate are o valoare totală de 12.904.833,50 euro și se derulează până în anul 2027. Din această sumă, 1.304.761 euro sunt alocați pentru activitățile desfășurate de ABA Banat. Fondurile sunt asigurate integral, prin Programul Horizon Europe Climate, de către Uniunea Europeană.
Comentarii prin facebook