Întârzierea proiectelor realizate de Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea căii ferate cu bani din PNRR nu pune în pericol finanțarea europeană, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Sumele necesare sunt mult mai mari decât cele acordate efectiv din bani europeni, iar dacă se va depăși termenul final de anul viitor vor fi trecute la finanțare pe Programul Operațional Transporturi, mai subliniază acesta. Calea ferată Caransebeș – Timișoara – Arad e în această situație.
Au avut loc deja negocieri cu Uniunea Europeană, fiind discutată problema PNRR și a termenelor limită, spune Grindeanu, iar situația nu este una exclusiv românească, ar fi numeroase alte țări în această situație.
”În acest moment vorbim și la nivel de PNRR de o rearanjare, așa cum bine știți, a anumitor investiții care se pot afla în situația de a nu fi fi finalizate până la jumătatea anului viitor sau unele dintre ele deloc, fiindcă nici n-au început. Și din această perspectivă, la Ministerul Transporturilor avem următoarea situație: Ministerul Transporturilor din PNRR, din cele aproximativ 28 de miliarde, are cam un sfert, 7,3 miliarde, pe proiect suprasubscriere deci atât primim de la Comisia Europeană. Când au fost semnate aceste proiecte, valoarea lor a ajuns la 14 miliarde. Odată cu escaladarea prețurilor s-a ajuns la 20 de miliarde, deci aproape 300% faptic. În acest moment, aceste proiecte atât costă, față de cât ne asigură Comisia Europeană, restul e finanțare de la bugetul de stat. Despre asta este vorba”, a declarat, la Timișoara, Grindeanu.
Creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții au urcat extrem de mult, iar sumele care completează finanțarea europeană, asigurate de România sunt mult mai mari decât valoarea inițială a contractelor, deci banii europeni nu sunt pierduți.
”Ministerul Transporturilor are buffer pentru anumite proiecte care nu pot fi finalizate până în vara anului viitor, fiindcă noi nu pierdem niciun euro având acest diferențe de de 14 miliarde peste sumele acordate de UE. Dar asta nu înseamnă că se pierd cu proiectele. Le mutăm pe Programul Operațional de Transport. Deci asta, într-un final. Dacă vorbim de CFR, de calea ferată, de la Caransebeș la Arad, poate unele tronsoane nu vor fi finalizate până în vara anului viitor. Asta nu înseamnă că acele lucrări nu vor fi finanțate în continuare pe Programul de Transport. Pe mine nu mă interesează neapărat de unde vin banii și care e sursa. Mă interesează să se facă acele proiecte să nu se piardă niciun euro.”, a mai subliniat ministrul Transporturilor.
Comentarii prin facebook