Noua Poli începe acuma

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Poli nu a promovat pentru că nu a putut. Nici n-a vrut, dar și cu o voință de fier tot la un eșec în baraj ar fi ajuns. E nițel mai complicat. Lipsa de voință nu era ceva din patologia leneșului, ci un calcul economic făcut la vârful administrației clubului. Voința de fier a existat, totuși, înșurubată pe final de campionat în sufletul jucătorilor cu o medie de vârstă de 20 de ani, în fața căreia și managementul clubului a schimbat din mers obiectivul spre o promovare nepropusă inițial și nevisată până spre final.

Nu s-a putut și asta a arătat-o dubla cu Olimpia Satu Mare. Mai ales în prima manșă, atunci când o repriză Poli nu a jucat nimic. Nu-i bai, tot tinerețea i-a adus aici. Faptul că o bună parte de campionat au prins poftă de fotbal, le-a ieșit mai tot, iar promovarea, vrei, nu vrei, bătea la ușă. Apoi, am vrut și noi, consumatorii de fotbal. Galeria urcată din nou pe val, dar și publicul care începea să reaudă de Poli după aproape un deceniu de uitare în lipsă de performanță, voință, soluții, finanțare pentru un nivel mai înalt etc.

Din vara acestui an ni se spune că se schimbă situația. Primii pași s-au văzut. Poli va funcționa pe o altă structură juridică, patronatul devenind două instituții ale administrației locale care s-au alăturat Universității Politehnica din Timișoara. Cu o cotizație anuală stabilă și cu atragerea de bani din sponsorizări, Poli nu va mai avea grija banilor, ca până acum. Dar nu numai banul te oprește sau îți dă aripi într-o competiție, ci și priceperea unor manageri în ale sportului. Filtrarea de către club a jucătorilor de perspectivă de la alte cluburi din zona Timișoarei, problemă discutată deja de administrația județeană, este de asemenea importantă, dar și alte chestiuni de management sportiv pot influența calendarul spre performanță.

Clubul trebuie să se structureze spre performanță și înclin să cred că aici va fi mai dificil decât în laturile contabile. Poți chema un Cosmin Contra să se ocupe de acest proiect, te poți baza pe celebritatea și conexiunile sănătoase din fotbalul românesc sau internaționale ale lui „Guriță”, dar falimentul sportiv poate veni din puțin lucru când nici nu te aștepți.

Te miri din ce, dar proiectele moșite de mulți factori, uneori politici, pot fi astfel ratate când nici bine n-au început. Se întâmplă așa atunci când decidenții gestionează clubul cu patimă și orgoliu, legând inventarul succesului sau eșecului sportiv de un eventual câștig electoral. În cazul „noii Poli”, actorii politici au promis neimplicare personală peste cea financiară din partea instituțiilor administrației locale, ceea ce ridică miza neutralității și medierii așteptate din partea celuilalt partener, Universitatea Politehnică.

Orașul nu mai are timp să aștepte. Estimez că echipa primește un bagaj de îngăduință din partea celor care ar putea reveni lângă echipă în calitate de suporteri nu mai mult de trei ani până la promovarea în prima ligă. Altfel, totul s-ar putea dezumfla, apărând tot mai vehement păreri că se face pradă cu banul public, că lumea ori nu se pricepe, ori se fură la club, iar de aici până la diluarea proiectului nu este decât un mic pas. Mai este și sincronizarea cu finalizarea unui stadion, probabil cel din Buziașului, numit „Eroii Timișoarei”.

Spuneam că pașii au fost calculați în așa fel încât cristalizarea unei echipe care să ia în piept promovări succesive s-ar face mai bine din liga a treia, cu un buget necesar mai mic și fără examene dure care ar putea demoraliza o tânără echipă. Liga a doua ar putea fi un popas mai lung decât credem, iar dacă acesta ar costa anual aproape la fel cât costă un an de liga întâi, fără să se încaseze drepturi TV, gândirea administrației nu a fost chiar rea.

Ce urmează? Constructiv, echipa poate avea liniște, cu condiția ca fiecare să-și știe locul și rolul (aviz Druckeriei). Dacă are liniște, poate aștepta și performanța, iar noi vom reveni pe noul stadion. Poate că e mai bine să promovăm la anul din liga a treia în a doua, pentru ca din vara lui 2026, când poate va fi gata stadionul municipal, să avem acea explozie de interes venită din suprapunerea curiozității pentru arena modernă și pornirea unei campanii de promovare. Cu mai multă speranță vine lumea știindu-te pe locul 1-2-3 în B, la promovare, decât dacă ești deja în Superligă și ești ciuca bătăilor prin play-out.

Pentru acel moment niciun vizionar nu poate proiecta așteptări precise. Timișoara a mai trăit în aerul rarefiat al performanței de scurtă durată, iar factorul politic local angajat la această treabă trebuie să-și asigure pașii, astfel încât să evite o nouă dezamăgire. Căci poate fi ultima în existența lui Poli.

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist - Polist vechi a spus: (iunie 5th, 2025 at 09:13 )

Haideți să nu mai fim așa de pesimiști. De acord cu ” aviz Druckeria ”.

Vio a spus: (iunie 5th, 2025 at 10:01 )

Da, semne bune: tocmai s-a decis oprirea șantierelor de construcții ale noilor stadioane!
Poli a devenit atât de mică, încât puțini din oraș știu care Poli este cea despre care scrieți, cine-i președinte sau antrenor, ce-a făcut în ultimul meci etc.. A ajuns un pretext ca niște băieți (tot mai puțini și tot mai bătrâni) să poată ieși la bere. Ne iau arădenii la bășcălie pe unde ne prind.

Ripensist a spus: (iunie 5th, 2025 at 10:55 )

Nu v-ati plictisit de o echipa care practic n-a facut nimic in lunga ei istorie. A facut Giurgiu , Slobozia, Pitesti, Cluj, Galati plus restul de echipe militare. Va dati toti anti comunisti, revolutionari si tineti cu echipa cladita pe mormintele lui Chinezu si Ripensia .Cititi istoria orasului Timisoara, a regiunii Banat si vedeti ce am fost si ce-am ajuns.
Poate reconstruim stadionul 1 Mai cu fortele patriotice, ca avem experienta. Sa mai intamplat.

Daniel a spus: (iunie 5th, 2025 at 11:11 )

Într-un fel e bine că nu a promovat pentru că la noi nu este ca în Anglia unde dacă promovezi, asta echivalează cu profit mai mare, ba din contră, la noi înseamnă cheltuieli mai mari. Că au venit și instituții precum primăria și CJT în cadrul clubului, nu știu ce câștige este, având în vedere situația financiară la nivel nerațional dar și cea din oraș urmând valuri de concedieri care la privat au început deja și la stat nu se vor lăsa mult așteptate, urmând scăderi de venituri și inflație. Primarul PSD de la Buzău deja a desființat echipa de handbal iar magnificii de la noi vor să dea bani la fotbal. Nu ar fi exclus ca guvernul să dea o ordonă de urgență care să interzică astfel de cheltuieli cu salariile sportivilor plătite de la buget, ceea ce este oricum ridicol. În ceea ce privește stadioanele, se pare că au scăpat cel din Slatina unde este Stănescu, un baron local puternic și la Hunedoara unde este un fief PSD cu primar și consiliul local dominat de acest partid cu peste 70%. Măcar de s-ar s-ar finaliza asanarea fostului stadion pentru ca să nu rămână o plagă deschisă acolo și eventual ceva bani de la guvern pentru cel al municipalității, în compensare. Asta e maximul la ce se poate spera.

liviu a spus: (iunie 8th, 2025 at 10:38 )

Domnule SASU ,
Vremea lui POLI a trecut. Trebuie alungati toti impostorii incomprtentii , proftorii care sunt oamenii trecutuiui.
Nume nou TIMISOARA F.C.
Patron privat : un arab un grec un turc , un englez , un american sau un grup de investitori care sa angajeze PROFESIONISTI . PATRON CARE SA INVESTEASCA MULT CASA OBTINA PROFIT CAT MAI MARE. DAR NU DE TIP BECALI.
FOTBALISTI BINE PLATITI , ANTRENOR NU DE TIP M. LUCESCU HAGI , CI ,UN ADEVARAT PROFESIONOST,. CEI MAI BUNI SUNT BASCII.
O ACADEMIE CARE SA PRODUCA NU SA INGHITA BANII DE A GEABA ETC.
BANI SI BANI CA FARA BANI NIMIC MU E DOAR DESERTACIUNE HOTIE SI MINCIUNA, MULTA MULTA PROSTIE

Timisoara a spus: (iunie 8th, 2025 at 15:17 )

Este trist, abea asteptam meciuri mai bune din liga a doua sa revin pe stadion dupa atatia si atatia ani, dar se pare ca un an iar voi avea pauza, problema este ca nu vor mao forta cu stadionul avand in vedere ca nu avem nici o 3chipa in liga 2 din Timis. Este trist unde a ajuns fotbalul din Banat. Suntem im urma rau fata de Cluj, Craiova, Bucuresti etc.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Asociațiile de locatari în cadrul cărora sunt și imobile ale primăriei pot solicita contribuția cu bani la cheltuielile comune din partea municipalității

Primăria Timișoara anunță asociațiile de locatari unde deține locuințe în proprietate că, la solicitare, participă la cheltuielile comune, în calitate de coproprietar. Aici sunt incluse sumele folosite pentru utilități, fond de rulment, fond de reparații – precum și a cheltuielilor pentru lucrări de reparații sau reabilitare. Pentru o gestionare eficientă a decontărilor, cererile trebuie transmise...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociațiile de locatari în cadrul cărora sunt și imobile ale primăriei pot solicita contribuția cu bani la cheltuielile comune din partea municipalității
dermaskin-orizontal

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM USV Timişoara, campioană absolută. A venit şi titlul la rugby în 7

Echipa bănăţeană a cucerit titlul național la rugby în 7. Timișoara a revenit după 14 ani în întrecerile de rugby în 7 și a făcut un sezon perfect. SCM USV Timisoara a câștigat toate cele zece meciuri disputate în acest campionat. În play-off-ul disputat la București, alb-violeții au trecut cu 48-7 de CSU Phoenix Brasov,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV Timişoara, campioană absolută. A venit şi titlul la rugby în 7
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Constructorul lucrează la modernizarea căii ferate dintre Băile Călacea și Orțișoara. Sunt demolate podețe vechi din 1870/VIDEO

Continuă lucrările desfășurate în cadrul proiectului PNRR – Modernizarea liniei CF Caransebeș – Timișoara – Arad (162 km), pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă. În ultimele zile s-a lucrat între stațiile Băile Călacea și Orțișoara. Acolo au loc lucrări de demontare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Constructorul lucrează la modernizarea căii ferate dintre Băile Călacea și Orțișoara. Sunt demolate podețe vechi din 1870/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timişoara urmează să aibă în continuarea un membru în viitorul guvern. Nu va mai fi Sorin Grindeanu care va prelua preşedinţia Camerei Deputaţilor, ci tânărul Alexandru Rogobete (34 de ani), care va ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii. Toate cele patru partide care vor fi prezente în Guvernul Bolojan au făcut propunerile pentru funcţiile de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PSD l-a desemnat pe timişoreanul Alexandru Rogobete la Ministerul Sănătăţii. Cum va arăta Guvernul Bolojan
Continuă lucrările desfășurate în cadrul proiectului PNRR – Modernizarea liniei CF Caransebeș – Timișoara – Arad (162 km), pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători și 120 km/h pentru trenurile de marfă. În ultimele zile s-a lucrat între stațiile Băile Călacea și Orțișoara. Acolo au loc lucrări de demontare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Constructorul lucrează la modernizarea căii ferate dintre Băile Călacea și Orțișoara. Sunt demolate podețe vechi din 1870/VIDEO
Există mari şanse ca Timişoara să fie reprezentată şi în viitorul guvern, care se va constitui în câteva zile. Astfel, favorit pentru a prelua portofoliul Sănătăţii este Alexandru Rogobete, fost secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, actual preşedinte al Comisiei din Camera Deputaţilor. El este susţinut puternic de către preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis. ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un timişorean are şanse mari să intre în Guvernul Bolojan, Alexandru Rogobete, favorit pentru Ministerul Sănătăţii
Într-o atmosferă de ”ecumenism” politic și cu o majoritate covârșitoare, adunarea generală a UDMR Timiș i-a acordat deputatului Andrei Molnar un nou mandat de președinte al filialei. Actual președinte, Andrei Molnar, a primit voturile a 95 de delegați din cei 96 prezenți, aceștia exprimându-și susținerea candidatului prin vot secret. Reprezentanții județeni ai Uniunii Democrate Maghiare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Andrei Molnar primește un nou mandat la conducerea UDMR Timiș
POVESTEA NOASTRĂ Povestea Resortului pentru animale Fabiss a început în primăvara anului 2020, mai exact în luna martie. Întreaga Românie era într-un lockdown total datorită pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2. Ca mulți alți români, m-am retras temporar în mediul rural, în comuna Pădureni din județul Timiș, în casa bunicilor în care am copilărit și în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cel mai mare și modern hotel de animale din vestul țării – FABISS PET RESIDENCE  – O lume fascinantă pentru animalul tău de companie
Universitatea de Vest Timișoara speră la realizarea unor colaborări cu organizații din Japonia. Aceasta, cu ajutorul lui Victor Vulpe, designer în domeniul pantofului, care este și doctorand la Facultatea de Arte și Design Timișoara. Victor Vulpe, nume de referință în designul contemporan de obiect, va reprezenta România la Expoziția Mondială Osaka 2025. În calendarul celor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victor Vulpe merge la Expoziția Mondială Osaka să reprezinte România și Timișoara
Pe dealurile însorite ale Banatului, acolo unde pământul spune povești vechi și soarele strălucește cu generozitate, ia naștere o comoară viticolă care a cucerit iubitorii de vin din țară și din străinătate: Crama Petrovaselo. Situată în apropierea Timișoarei, în satul cu același nume, crama este un reper al vinului bănățean modern – un vin care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crama Petrovaselo – Regina Soarelui din Banat
Studenţi din toată ţara s-au reunit sub cupola UPT pentru a participa la o competiţie devenită de tradiţie în domeniul multimedia. Biblioteca UPT a găzduit vineri, 20 iunie 2025, cea de-a XI-a ediție a Concursului Studențesc Interactive Digital Media Student Contest 2025 (IDMSC 2025), organizat, în format hibrid, de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un concurs important organizat cu brio de UPT
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.