Principalele oraşe din Hunedoara se vor dota în curând cu mijloace de transport moderne, eco, în urma semnării unor acorduri de finanţare pe fonduri europene. Timişoara nu primeşte deocamdată autobuze electrice, deşi există un program derulat prin Ministerul Dezvoltării care ar trebui să aducă în oraşul de pe Bega asemenea mijloace de transport. De asemenea, va beneficia de tramvaie noi, tot din bani europeni.
Hunedorenii se vor plimba cu autobuze eco, după ce autorităţile din Deva şi Hunedoara au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte europene prin Programul Operaţional Regional. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Hunedoara au semnat contractele pentru „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara, prin investiții în transportul ecologic – Coridorul de Vest”. Totodată, ADR Vest și Primăria Municipiului Deva au semnat contractul de finanțare pentru „Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziționarea de vehicule ecologice”.
Astfel, în municipiul Deva și în satele aparținătoare se dorește dezvoltarea unei rețele de transport public local nepoluant, obiectiv care să conducă la reducerea emisiilor de carbon. În acest scop, vor fi achiziționate 26 de autobuze electrice și vor fi amenajate 33 de stații de încărcare a vehiculelor. Valoarea totală a proiectului este de 44.844.638,30 lei, din care 37.389.245,28 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 24 de luni. Proiectul este complementar celui propus spre finanțare prin POR 2014-2020, în cadrul Priorității de Investiții 4.1 – „Modernizare sistem de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente”, care se află în etapa de pre-contractare la ADR Vest. Proiectul este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.
În municipiul Hunedoara, proiectul privind modernizarea transportului prin investiții în transportul ecologic – Coridorul de Vest vine în completarea altor două proiecte recent contractate, pentru Coridorul Central și Coridorul de Est. Valoarea totală a celor trei investiții în transportul eco este de aproximativ 30 de milioane de euro.
Prin noul proiect vor fi achiziționate 7 autobuze hibrid tip plug-in, se vor implementa sisteme de management al traficului, de e-ticketing și de închiriere a bicicletelor (170 de biciclete utilizate în sistem de bike-sharing, cu 5 stații de închiriere). De asemenea, vor fi construite, modernizate, reabilitate, respectiv extinse, după caz: 15 stații de transport public, 1,14 kmp de drumuri, 1,09 km piste de biciclete și 12,71 kmp zone pietonale/ semi-pietonale, se vor moderniza 4 intersecții semaforizate și se vor planta 49 de arbori pe traseul propus. Valoarea totală a investiției este de 45.743.840,51 lei, din care 42.083.086,66 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.
Vă reamintim că Deva a folosit anul trecut mai multe autobuze timişorene aparţinând STPT pentru acoperirea liniilor de transport local, ulterior renunţând la acestea pentru că, spuneau devenii, sunt prea vechi şi poluante, dar şi mai scumpe, găsind spre închiriere autobuze din altă sursă.
Timişoara nu va primi autobuze electrice prin POR, dar va primi mai multe tramvaie finanţate din bani europeni, tot pe POR, contractul urmând să fie semnat în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Dezvoltării a anunţat că va dota Timişoara cu 44 de autobuze electrice, cu 33 de milioane de euro, din bani guvernamentali. Nu se ştie când acest proiect va deveni într-adevăr realitate, de abia în luna feburarie a acestui an fiind lansată licitaţia de achiziţie.
Foto: arhivă.
Comentarii prin facebook