Un parc prea îndepărtat. Parcul Central, o radiografie perfectă a administraţiei Robu

Poate nu există o oglindă a administraţiei Robu mai reală decât ceea ce se întâmplă de nu se mai ştie câţi ani în Parcul Central (fost Scudier, după numele generalului austriac Anton Scudier). Povestea are multe dintre ingredientele actualei administraţii: haos, tărăgănări la nesfâşit, firme de casă, dar şi nelipsitele autoelogii. Pentru o lucrare care trebuia terminată de vreo doi ani iniţial, dar care şi acum e în lucru. Şi chiar când va fi gata nu se ştie dacă va fi exact cum s-a promis. Cel puţin asta spun martorii care au văzut-o.

Parcul Central

Parcul Central

Povestea acestui parc începe în toamna lui 2013, când primarul Nicolae Robu se decide să le facă timişorenilor drept cadou un parc „cool”. Ei doar trebuiau să se decidă dacă vor unul ca la Schonbrunn sau ca la Buckingham. Şi cică timişorenii au decis varianta vieneză, al cărei prototip oricum a fost văzut „live” de mult mai mulţi dintre ei. Suntem aşadar în 2013. Trec nişte ani, perioadă în care se aşterne praful peste „Schonbrunn”-ul lui Robu şi ajungem pe 24 mai 2016. Atunci când primarul anunţă licitaţie pentru parc. Erau la acel moment trei oferte. Întrebat când vor demara lucrările, Robu spune: „Chiar în această vară, dacă licitația se finalizează cu succes. Eu sper să putem începe”. 

Dar, ca aproape orice licitaţie a glorioasei „administraţii Robu”, aceasta se termină peste însă un an de zile. În fine, pe 31 mai 2017 se anunţă deschiderea şantierului, după ce licitaţia a fost adjudecată de asocierea Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un preț de 7,78 milioane de lei, mult mai mic decât cele 14 milioane estimate inţial. Termen pentru realizarea parcului: 12 luni. Aşadar pe 1 iunie 2018 trebuia să avem parc… Trebuie spus că, în paralel cu parcul s-a demarat un proiect, încă din 2015, pentru realizarea unui skatepark în aceeaşi locaţie. Şi aici licitaţii trântite, pentru ca în final lucrarea să fie dată tot asocierii Lovrintim SRL – Rogera Prest Com pentru ceva mai mult de 1,7 milioane de lei. Vom reveni însă asupra celor două firme. Trebuie spus aici că furtuna din toamna anului 2017 a fost un bun pretext pentru tărăgânarea la nesfârşit a acestor lucrări. 

Haideţi acum să vedem şi câteva declaraţii ale primarului Nicolae Robu vizavi de terminarea lucrărilor. Nu de alta, dar el e om de cuvânt şi ce spune aia se întâmplă.

„În Parcul Central lucrează tot firma Lovrintim și are termen contractual să finalizeze lucrările, prin urmare va trebui să inaugurăm și acest parc în acest an” – 19 iulie 2018.  N-a fost să fie finalul lui 2018. 

„Parcul Central va ieși superb și-l vom adăuga la zestrea de parcuri frumoase ale orașului încă unul, ridicat la alte cote decât a fost până acum.În Parcul Central se face o mobilizare generală (…) Inaugurarea se face la primăvară. Pobabil la sfârșit de martie va fi efectiv predat parcul finalizat” – 9 octombrie 2018.

„La Parcul Central au sosit panourile de afişaj cu numele parcului. Eu cred că în luna mai putem să inaugurăm investiţia” – 18 aprilie 2019. N-a fost terminat nici pentru campania electorala cum a spera Robu.

Acum să vedem şi cine sunt firmele care se ocupă de parc. Aţi auzit în mod cert de Drufec, firma care în timpul administraţiei Ciuhandu umfla toate contractele municipalităţii pe tot ce înseamnă spaţiu verde. După milioane şi milioane de euro luate de la bugetul oraşului, firma intră în insolvenţă, soluţie la care apelau mai toţi şmecherii, care nu mai voiau să-şi achite datoriile. Drufec se dă peste cap însă de trei ori şi se transformă în… Lovrintim. Adică firma în care bagă bani pe aproape tot ce înseamnă spaţiu verde administraţia Robu. Că doar nu putea da bani la mult hulita Drufec, firmă emblematică a lui Ciuhandu. Adică cel care i-a lăsat o „grea moştenire”. Aşa că dă la Lovrintim, patron fiind însă acelaşi Sorin Iona Doda. În timpul lui Robu, Lovrintim a mai făcut, printre altele, Parcul Alpinet (cel ruginit încă de la deschidere) sau Pădurice. 

În 2014, un raport al Curţii de Conturi arăta că primarul Nicolae Robu a prelungit ilegal contractele încheiate în mandatul lui Ciuhandu cu Drufec Cons CF SRL, creându-se astfel un prejudiciu de aproape un milion de euro, firma practicând preţuri de două-trei ori mai mari decât alte firme de profil. Şi totuşi, Robu continuă colaboarea, e drept cu Lovrintim. Şi încă un aspect, încă din perioada Ciuhandu – Drufec, care nu a fost remediat în era Robu – Lovrintim, unul demn de o comună din Teleorman. Şefa achiziţiilor din primărie, care participa la selecţia Drufec, ulterior Lovritim, are… un copil cu patronul Doda. Cât despre Rogera, este vorba de o firmă pur liberală, intrată pe piaţa din Timişoara după urcarea pe “tron” a lui Nicolae Robu. Patronată de un fost şef de cabinet al deputatului Ben Oni Ardelean, Rogera s-a racordat încet, încet la tot ce înseamnă întreţineri parcuri şi spaţii verzi. Sigur, aici nu e vorba de acte de corupţie, doar “minţile bolnave” pot să creadă astfel de lucruri puse la cale de o “conspiraţie ocultă” împotriva primarului Robu. (Ce e între ghilimele aparţine tot primarului.) Sunt doar coincidenţe.

P:S. Dacă am fi „hateri”, am spune că lucrările se amână la nesfârşit fiindcă nu s-a decis cum să fie statuia lui Robu din parc: ecvestră sau dând zece goluri.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

leo di taio a spus: (iulie 11th, 2019 at 12:34 )

Hotie si incompetenta=un nou mandat (la DNA) si cazare la POPA SAPCA sa-si vada zilnic mareata realizare:PASAJUL.
Cat despre sala polivalenta cu 16000 de locuri, stadion ultramodern de 40000 de locuri, bazin olimpic, (minciuni si gargara ieftina cu care a mintit in campaniile electorale si ne-a fraierit) toate sant mult prea indepartate.
LEHAMITE!!!

Gigi a spus: (iulie 11th, 2019 at 13:11 )

Foarte bun material. Dorim si un articol pe tema Superconstruct-Podul Eroilor – Robu.

roaba domnului satan a spus: (iulie 11th, 2019 at 16:26 )

Nemernicia si minciunile acestui fanfaron pe nume Robu au depasit orice inchipuire!
Orasul acesta se distruge pe zi ce trece iar acest fatarnic nu este luat de nimeni la intrebari?!
De ce va plangeti?A organizat cineva ceva impotriva acestui ticalos?!Ne plngem pe forumuri de pomana!

Alex a spus: (iulie 12th, 2019 at 01:26 )

Exact ca Firea in București. La fel de cocotă, de isterica și de mincinoasă primărița noastră din Timișoara. Doar că sperietoarea noastră e mai neagră în cap. Sperietoarea de Ciori…

Calea Europeana a spus: (iulie 12th, 2019 at 01:35 )

da nimeni nu-i jurist de meserie ca să deschidă un proces colectiv împotriva acestei administrații mincinoase Robu &friends?!
Că eu as subscrie imediat !
Și cred că iute s-ar aduna minim 10mii de oameni.
Daca as fii PSD sau USR asta as face.
De fapt PSD nu poate, că sunt toți mânjiți cu afaceri murdare. E suficient sa le vezi averile !

CH a spus: (iulie 12th, 2019 at 12:11 )

Din ceea ce știu eu, din presa timpului, Parcul trebuia să aibă toate aleile repavate cu piatră de pavaj de bună calitate…sanchi, piatra bună (sperăm bună, că doară nimeni nu ne precizează calitatea materialului, proveniența, etc.) pavează doar aleile principale, cele secundare – asfalt….Aș vrea să știu și eu cum justifică onor primăria acest fapt (cu siguranță vor exista explicații fantasmagorice referitor la motive), poate ar fi bine să ne uităm cine are acum curțile nou pavate…

vest a spus: (iulie 15th, 2019 at 12:03 )

Ar trebui bagat la puscarie acest taran de Bocsig, pentru ca ne-a prejudiciat atatia ani de un bun public.

Mihai a spus: (iulie 17th, 2019 at 10:08 )

Va rog faceti un articol si despre starea avasata de nepasare din parcului copiilor. Patinoarul artificial a fost primit neterminat, caruselul nu a functionat mai mult de o luna, castelul e inchis de la redeschiderea parcului, terenul de mini golf fara crose (o gluma trista), cladirea de sticla renovata din parc care sta neinchiriata de la realizarea ei (pe care se cerea o chirie de 3000 euro daca nu era cu dedicatie), fantana arteziana cu lumini care are momentan placi de lemn puse in loc de ciment cat este in „reparatii”, circuitul de barcute pe rausorul artificial care la fel, a functionat cred ca maxim 3 luni (in momentul de fata un pericol public), potecile care sunt sparte, roase pe alocuri.

Luculus a spus: (august 6th, 2019 at 10:15 )

Domnule Alex, măcar Firea are cohones!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%

Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat mai multe surse politice. Respectiv, există o înţelegere în acest sens între USR şi PSD, mai exact între Dominic Fritz şi Alfred Simonis. De altfel, auzind de acest acord, preşedintele PNL Timişoara, Marilen Pirtea, s-a lamentat pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off

Echipa de tineret a clubului bănăţean a încheiat anul 2024 cu un turneu la Făgăraș. Handbaliștii antrenați de Alexandru Nae au câștigat două meciuri și au cedat unul. În prima zi, alb-violeții au învins CSM Bacău, cu 40-37, iar în cea de-a doua au trecut de HC Dinamyc Zalău, cu 32-25. În ultima zi, ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tineretul SCM Politehnica Timișoara, în cărți pentru calificarea în play-off
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și patrulat cu 90 de utilaje și s-au răspândit peste 400 de tone de material antiderapant. Cele mai multe utilaje, 32, au fost pe drumurile naționale din județul Caraș-Severin (video), unde au fost utilizate circa 127 de tone de antiderapant. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vremea rece a scos la lucru utilajele de deszăpezire pe drumurile naționale și autostrăzile din vestul României/VIDEO
Taxarea imobilelor nerezidenţiale va fi stabiltă la o cotă de 1,7%, au declarat pentru deBanat mai multe surse politice. Respectiv, există o înţelegere în acest sens între USR şi PSD, mai exact între Dominic Fritz şi Alfred Simonis. De altfel, auzind de acest acord, preşedintele PNL Timişoara, Marilen Pirtea, s-a lamentat pe pagina sa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surse: s-au înţeles! Proiectul privind noile impozite va fi adoptat cu o cotă de 1,7%
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Top