Comisia care urma să fie alcătuită la nivelul Consiliului Județean Timiș pentru a efectua cercetări prealabile pentru a declara Casa Muhle de utilitate publică nu se va forma. Cel puțin deocamdată. Proiectul de hotărâre prin care urma să fie constituită această comisie a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 17 iulie, a Consiliului Județean Timiș.
Comisia urma să facă cercetareea prealabilă pentru ca reprezentanții Consiliului Județean Timiș să exproprieze clădirea, să o declare de utilitate publică, urmând ca după ce o cumpără să o reabiliteze. O sentință definitivă schimbă planurile.
„La momentul acesta există o sentință definitivă, iar proprietarul are obligația de a aduce imobilul la starea inițială. Cred că este oportună alcătuirea acestei comisii după aplicarea sentinței”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparținut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Casa de pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3 este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș.
„Anul acesta va expira valabilitatea sentinței date de Curtea de Apel Timișoara și prin urmare va intra în prescriere. Dacă autoritățile intervin vor trebui să suporte cheltuielile de reabilitare. Sunt o serie de nebuloase la nivel de carte funciară – o familie deține clădirea și o altă familie deține terenul. Suntem pentru ca această clădire să fie reamenajată”, a spus consilierul județean PNL Viorel Coifan.
Din comisie erau propuși să facă parte următorii componenți: președinte – Tudorică Valentin, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Membrii: Imre Farkas – viceprimar al Municipiului Timișoara, Dan Diaconu – viceprimar al municipiului Timișoara, Emilian Sorin Ciurariu – director Direcția de Urbanism, Primăria Municipiului Timișoara, Gabriela Borcsi – șef serviciu Certificări Autorizări, Primăria Municipiului Timișoara. Secretar: Bianca Belu – șef Serviciul Administrarea Patrimoniului, Consiliul Județean Timiș. Secretar supleant: Laura Koszegi – șef Serviciul Evidență Patrimoniu și Utilități, Consiliul Județean Timiș.
Din anul 2000, Casa Muhle aparține unei familii de romi din oraș. În 2012, proprietarul casei a deschis acolo un șantier, având de gând să o demoleze și să reconstruiască o clădire. Lucrările au fost oprite de autorități, iar în urma unui proces câștigat de Primăria Timișoara imobilul a fost adus la starea inițială.
Comentarii prin facebook