Ce este rozaceea? Cum se manifestă ea și cu ce poate să fie confundată? Ce tratamente există? La aceste întrebări și nu numai veți găsi răspunsuri în cadrul acestui articol.
Rozaceea este o afecțiune cronică inflamatorie a pielii, caracterizată prin apariția de roșeață, dilatații ale vaselor sanguine și erupții papulopustuloase inflamatorii (asemănătoare acneei juvenile vulgare). Apare în special la femeile și bărbații cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.
Recunoașterea și tratamentul precoce sunt importante pentru a ajuta la prevenirea evoluției și la apariția de modificări permanente la nivelul pielii.
Factori declanșatori
Deși cauza exactă nu este complet înțeleasă, anumiți factori pot declanșa sau agrava simptomele:
- expunerea la soare – anumite băuturi și alimente (in special cele picante)
- utilizarea de produse de îngrijire necorespunzătoare
- istoricul familial
- temperaturile extreme
- exercițiile fizice
- stresul emoțional
- parazitul Demodex.
Cele mai frecvente simptome sunt : roșeața feței, sensibilitate facială la soare, vase de sânge mici la suprafața pielii, senzație de arsură, papule și pustule fără puncte negre, ochii roșii și iritați, nas mărit sau umflături prezente pe nas.
Există 4 tipuri de rozacee, pe care le voi descrie succint:
- rozacee eritemato-telangiectatica
- rozacee papulo-pustuloasa
- rozacee fimatoasă
- rozacee oculară.
- Rozaceea eritemato-telangiectazică se remarcă prin episode tranzitorii de înroșire bruscă a feței, vase de sânge de diferite mărimi și culori la nivelul obrajilor, frunții, bărbiei, nasului, piele ușor umflată, predispusă la usturime, mâncărime sau înțepături.
- Rozaceea papulo-pustuloasă se manifestă pe un fond de roșeață și uneori umflături pe suprafața obrajilor, frunții, bărbiei, cu mici denivelări roșii (denumite papule), unele conținând mici acumulări able spre galben, asemănătoare coșurilor (pustule). Se aseamănă cel mai mult cu acneea vulgară, însă lipsesc comedoanele. Suprafața pielii este aspră, uscată, ușor descuamată. Persoanele afectate simt usturime, înțepături și senzația de mâncărime.
- Rozacee fimatoasă – trebuie spus de la început că acest tip de afecțiune afectează aproape exclusiv bărbații. Se caracterizează prin apariția de zone îngroșate și roșii de piele, cu suprafață neregulată și orificii foliculare largi. Cea mai afectată zona este cea a nasului, însă acest subtip de rozacee mai poate fi localizat pe bărbie, frunte, urechi și pleoape.
-
Rozaceea oculară este prezentă în zona ochilor. Persoanele afectate acuză arsuri, înțepături și inflamaţia pleoapelor însoţită de conjunctivită, cu lacrimaţie şi senzaţie de corp strain la nivelul ochiului. Alte simptome pot fi : sensibilitate la lumină, vedere încețoșată, ochi prea umezi sau uscați, neregularitatea marginilor pleoapelor. Acest subtip de rozacee poate însoţi sau poate apărea înaintea leziunilor specifice din restul feţei
Măsurile terapeutice care pot controla rozaceea:
- Evitarea factorilor declanșatori
- Utilizarea unei scheme de tratament local și medicamentos (doar în urma unei consultații la dermatolog)
- Utilizarea de creme de protecție solară cu SPF min 30
- Tratamentul cu laser efectuat în cabinete specializate
- Folosirea produselor de îngrijite destinate tenului sensibil
- Folosirea apei termale (calmează și hidratează tenul).
Prin urmare, înaintea inițierii tratamentului, trebuie să înlăturați factorii declanșatori, care pot fi unici pentru fiecare pacient. Vă recomand să evitați loțiunile cu astringenți, mentol, tonicele și cosmeticele rezistente la apă, iar pentru tratament topic personalizat, consultația și recomandările dermatologului sunt obligatorii.
Articol recomandat de dr. Nadița Popovici, dermatolog Clinica DermaSkin, Timișoara
Comentarii prin facebook